Κέντρο για αντιμετώπιση εγκεφαλικών η Λάρισα

ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ * ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΞΕΚΙΝΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2020 20:42

Του Δημ. Κατσανάκη
Σε σημαντικό κέντρο αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων σε ολόκληρη την Ελλάδα εξελίσσεται η Λάρισα μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να αναπτύξει αντίστοιχες Μονάδες τόσο στο Πανεπιστημιακό όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο

Λάρισας. Η ειδική Ομάδα Εργασίας, που λειτουργεί στο Υπουργείο Υγείας, συζήτησε χθες σειρά θεμάτων για την οργάνωση των δύο Κέντρων, που εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να λειτουργούν προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.
Η απόφαση για την ανάπτυξη των Μονάδων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ) έχει ληφθεί μεσούσης της περιόδου των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό και προβλέπει την ανάπτυξη Μονάδων και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι και οι δύο μονάδες θα προσφέρουν υπηρεσίες θρομβόλυσης για την αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων με τη Μονάδα του Πανεπιστημιακού να ασχολείται επιπρόσθετα και με τις θρομβεκτομές.
Σημειώνεται ότι η θρομβόλυση είναι η διάλυση ενός θρόμβου και η θρομβολυτική θεραπεία χρησιμοποιείται για τη διάλυση θρόμβων που αποφράσσουν τις στεφανιαίες αρτηρίες σε οξέα εμφράγματα μυοκαρδίου, για την αντιμετώπιση της μαζικής πνευμονικής εμβολής, του οξέος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα σε 3 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι δύο Μονάδες θα συνεργάζονται για την κάλυψη των αναγκών όχι μόνο της Θεσσαλίας αλλά ολόκληρης της 5ης ΥΠΕ, με την απόφαση να δικαιώνει τις χρόνιες διεκδικήσεις των δύο νοσοκομείων για την επέκταση των υπηρεσιών τους και στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η ανάπτυξη των Μονάδων βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας, η πολιτική ηγεσία του οποίου υποστηρίζει την αποτίμηση των Μονάδων μετά από ένα χρόνο λειτουργίας, προκειμένου να αποφασίσει την αύξηση του αριθμού των μονάδων και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, δήλωσε χθες στην «Ε» ο καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Λάρισας κ. Κων. Φουντάς, επιβεβαιώνοντας την ανάπτυξη των δύο μονάδων στα νοσοκομεία της Λάρισας.
Ο κ. Φουντάς ως γνωστόν τοποθετήθηκε στην Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία και λειτουργία Μονάδων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), συντονιστής της οποίας είναι ο καθηγητής Νευρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Τσιβγούλης. Η  Ομάδα Εργασίας συνεδρίασε χθες το πρωί και ασχολήθηκε με τη δημιουργία και στελέχωση των Μονάδων ΑΕΕ, καθώς και την εκπόνηση πρωτοκόλλου λειτουργίας τους και την εκπαίδευση του προσωπικού.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Φουντάς ερωτηθείς σχετικά δήλωσε στην «Ε» ότι οι δύο Μονάδες στη Λάρισα –ο ίδιος αριθμός Μονάδων αναπτύσσεται και στη Θεσσαλονίκη- θα είναι ισότιμες και θα αναπτυχθούν ως πολυδύναμα κέντρα με τη συμμετοχή πολλών ιατρικών ειδικοτήτων –νευρολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι, ακτινολόγοι, νευροχειρουργοί. Η σπουδαιότητα της ανάπτυξης των Μονάδων, που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της σύγχρονης ιατρικής είναι αυταπόδεικτη και η εξέλιξη της ανάπτυξής τους θα είναι δυναμική καθώς, αν το αποτέλεσμα της λειτουργίας των πρώτων μονάδων που κατά βάση θα λειτουργήσουν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία  είναι θετικό, τότε θα αυξηθεί ο αριθμός των Μονάδων και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass