ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΦΥΛΗΣ:

Eνα με την κοινωνία το ΕΠΑΛ Αγιάς

Ο διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου μιλά στην «ΕτΔ» για τις πολύπλευρες δράσεις που αναπτύσσει η σχολική μονάδα και για τις προοπτικές που ανοίγει στους αποφοίτους της

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2020 21:01

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Νίκος Γουργιώτης ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Πριν λίγο καιρό ο διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου Αγιάς, Νίκος Σταφύλης,

ανέφερε πως οι μαθητές του σχολείου παρήγαγαν φέτος 4.000 φυτά στο θερμοκήπιό τους εν μέσω των δυσκολιών της καραντίνας λόγω της πανδημίας και πως έφτασαν να γεμίσουν ή καλύτερα να ομορφύνουν το κέντρο της κωμόπολης με πολλά από αυτά. Εντυπωσιάστηκα τόσο από τον αριθμό που άκουσα, από το ότι η δύσκολη διαδικασία παραγωγής ολοκληρώθηκε, παρόλο που για 50 σχεδόν ημέρες όλοι μας ήμασταν σε κατ’ οίκον εγκλεισμό και τα φυτά θα μπορούσαν να έχουν αφεθεί στην τύχη τους, όσο όμως και από το πάθος που διέκρινα στον διευθυντή όταν μου μιλούσε για όλο αυτό, αλλά και για πολλά άλλα που μπόρεσαν να γίνουν φέτος στο σχολείο του. Ένα από τα πολλά ΕΠΑΛ της χώρας, τα κάπως παρεξηγημένα και περιφρονημένα από αρκετούς σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακόμα και από την ίδια την Πολιτεία, στα οποία όμως γίνεται εξαιρετική δουλειά, που συνδυάζει κατά τρόπο ωφέλιμο για τον μαθητή τη θεωρία με την πράξη. Του ζήτησα να βρεθούμε κάποια στιγμή και να μιλήσουμε για τη λειτουργία του Επαγγελματικού Λυκείου της Αγιάς. Ένα σχολείο που όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξής του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία, έχει δώσει τα εφόδια σε εκατοντάδες παιδιά της, ώστε να βγουν αμέσως ή μετά από επιπλέον σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με αξιώσεις στην αγορά εργασίας και οι Αγιώτες αναγνωρίζουν το εκπαιδευτικό του έργο και τη σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η σχολική μονάδα. Η συνάντησή μας γρήγορα πραγματοποιήθηκε και η συνομιλία μαζί του μας έλυσε πολλές απορίες γύρω από τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου και μας έκανε κοινωνούς των δράσεών του.

• Κύριε Σταφύλη, ένας μαθητής της Γ’ Γυμνασίου σκέφτεται να φοιτήσει στο ΕΠΑΛ. Ποιες επιλογές θα έχει σε αυτό, ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή αποφοιτώντας να ελπίζει σε επαγγελματική αποκατάσταση;
- Η φοίτηση στο σχολείο μας είναι τριετής. Στην Α’ τάξη διδάσκονται μαθήματα ίδια με αυτά του Γενικού Λυκείου, ενώ στη Β’ τάξη οι μαθητές επιλέγουν τον τομέα, στον οποίο θέλουν να φοιτήσουν. Το προσεχές σχολικό έτος 2020 – 2021 μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερις τομείς, Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Πληροφορικής κι έναν νέο, τον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας. Στη Γ’ τάξη οι μαθητές ακολουθούν ειδικότητα σχετική με τον τομέα τους, όπου εξειδικεύονται αποκτώντας επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες. Η φοίτηση στο ΕΠΑΛ οδηγεί σε απολυτήριο ισότιμο με το ΓΕΛ, σε Πτυχίο Ειδικότητας Επιπέδου 4 με δικαίωμα άδειας άσκησης επαγγέλματος ή πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, στην εισαγωγή σε πανεπιστημιακά τμήματα, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, σχολές Υπαξιωματικών Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Πυροσβεστών, Αστυφυλάκων, Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού μετά από πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα. Επίσης, μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε εγγραφή σε ΙΕΚ στην ίδια ή άλλη ειδικότητα ή να συνεχίσει στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας με 9μηνη αμειβόμενη πρακτική άσκηση με το 75% του κατώτατου ημερομισθίου, ασφαλιστική κάλυψη και απόκτηση πτυχίου Επιπέδου 5 μετά από εξετάσεις πιστοποίησης.

• Το πρόγραμμα ERASMUS δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές, αλλά και καθηγητές, να έρθουν σε επαφή με άλλες νοοτροπίες και με τα εκπαιδευτικά συστήματα ξένων, ίσως πιο προηγμένων, χωρών. Το έχετε αξιοποιήσει;
- Το σχολείο μας για πρώτη φορά έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε τα επόμενο διάστημα να ενταχθεί σε πρόγραμμα κινητικότητας μαθητών και προσωπικού του Τομέα Γεωπονίας για κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα στο γνωστικό αντικείμενο της αμπελοκαλλιέργειας ή των δενδρωδών καλλιεργειών, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS.

• Πέρα από το σύνηθες και επιβεβλημένο πρόγραμμα διδασκαλίας, ποιες δράσεις αναπτύχθηκαν φέτος στο σχολείο;
- Μέσα από το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» οι μαθητές υποστηρίχθηκαν από εκπαιδευτικούς γενικών ειδικοτήτων, φιλόλογο και μαθηματικό, στο πλαίσιο προγράμματος εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, ψυχολόγος παρείχε ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους μαθητές και παράλληλα δημιούργησε χορευτική ομάδα, η οποία φιλοδοξούσε να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις της κωμόπολής μας, και όχι μόνο, εάν δεν διακοπτόταν η όλη προσπάθεια από την πανδημία. Επίσης, υπό την επίβλεψη του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών ΝΟΕSIS υλοποιήθηκαν δύο σχέδια δράσης. Παρήχθησαν μεγάλες ποσότητες φυτών, περίπου 4.000, τα οποία διανεμήθηκαν δωρεάν στους πολίτες της Αγιάς, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό – γεωπόνο τον κ. Δαχτάρη Ιωάννη, και τελεσφόρησε διαδικασία εγκατάστασης προβολέων φωτισμού περιμετρικά του κτιρίου του σχολείου με εκμετάλλευση ήπιας μορφής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας, φωτοβολταϊκά, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό – ηλεκτρολόγο τον κ. Δάλλα Νικόλαο. Το σχολείο φρόντισε μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν, αλλά κι άλλων που ακυρώθηκαν λόγω Covid – 19, καθώς και διαφημιστικό ρουχισμό για όλους του μαθητές. Στο χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων, το σχολείο μας συνέχισε την εκπαίδευση με την ασύγχρονη και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσα από καθημερινό οργανωμένο πρόγραμμα διδασκαλίας, με την καθολική συμμετοχή των εκπαιδευτικών, διατηρώντας έτσι την επαφή με τους μαθητές και τους γονείς.
Επίσης, μια σειρά από εκδηλώσεις ήρθαν να ολοκληρώσουν και να συμπληρώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και αγωγή των μαθητών που αφορούσαν τους κινδύνους από το διαδίκτυο και το τσιγάρο, πραγματοποιήθηκαν διδακτικές επισκέψεις στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, σε θρησκευτικά μνημεία, ενώ οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Τέλος, αξίζει να σας αναφέρω πως το σχολείο μας έδωσε και δίνει τη δυνατότητα σε ενήλικες, που για κάποιο λόγο δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, να συνεχίσουν τη φοίτησή τους, προκειμένου να αποκτήσουν τα απαραίτητα επαγγελματικά εφόδια.

• Γνωρίζω από τον προηγούμενο διευθυντή, τον κ. Δημήτρη Καρακωστόπουλο, πως το σχολείο διαθέτει μια αξιόλογη βιβλιοθήκη.
- Διαθέτουμε βιβλιοθήκη με 7.000 τίτλους περίπου, η οποία την επόμενη σχολική χρονιά προγραμματίζεται να αξιοποιηθεί με ηλεκτρονική πρόσβαση, τόσο από μαθητές, όσο και από κάθε ενδιαφερόμενο φιλαναγνώστη. Σκοπεύουμε, μάλιστα, μα προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων φιλαναγνωσίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας.

• Τι αφήνει τελικά αυτή η τόσο δύσκολη χρονιά;
- Κι εγώ και οι άλλοι εκπαιδευτικοί αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί κατά το τρέχον σχολικό έτος υπήρξε άριστη και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ μαθητών, καθηγητών και γονέων, με πνεύμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης, απόρροια της οποίας ήταν να μην υπάρξει η παραμικρή ποινή παραβατικής συμπεριφοράς. Ταυτόχρονα, όμως, υπήρξε σύμπνοια και αγαστή συνεργασία, τόσο με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, όσο και με τον Δήμο Αγιάς. Πιστεύω ότι καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας, ακόμη και υπό όλες αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε.

• Πώς μπορεί να ενημερωθεί κάποιος, γονέας ή και μαθητής, για το πρόγραμμα του σχολείου, αλλά και για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση σ’ αυτό; Μέχρι πότε είναι οι εγγραφές;
- Η επικοινωνία και η ενημέρωση σε θέματα που αφορούν το σχολείο γίνεται μέσω του blog: 1epal-agias.lar.sch.gr, στο email: mail@1epal-agias.lar.sch.gr και στο τηλέφωνο 24940-23.007, καθώς και διά ζώσης στη διεύθυνση Αγίας Παρασκευής 1 στην Αγιά. Η προθεσμία των εγγραφών είναι ως την Πέμπτη 2 Ιουλίου.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass