Πρώτα η ψηφιοποίηση και μετά η αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ

ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΟΥΚΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ -ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ, ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕΠΟΠ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2020 21:00

Του Γιώργου Ρούστα

«Ο ΕΛΓΑ λειτουργεί με βάση τον Κανονισμό Ασφάλισης των καλλιεργειών

και δεν μπορούμε να τον παρακάμψουμε. Σίγουρα υπάρχουν στρεβλώσεις και γι’ αυτό αναζητούμε άλλα ενισχυτικά εργαλεία για τον παραγωγό, όπως τα ΠΣΕΑ, το deminimis κι άλλα. Eξετάζουμε την αναμόρφωση του Kανονισμού και για αυτό ήρθα εδώ στον Τύρναβο, να ακούσω τις προτάσεις σας. Στο πλαίσιο του εφικτού όμως, διότι σας θυμίζω ότι οι εισφορές των παραγωγών είναι 130 εκατ. και οι υποχρεώσεις σε αποζημιώσεις ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ. Με την ψηφιοποίηση του Οργανισμού, θα πετύχουμε το νοικοκύρεμα και την αναβάθμισή του». Aυτά δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Δούκας, ο οποίος αποδεχόμενος πρόσκληση του δημάρχου Τυρνάβου Γιάννη Kόκουρα είχε διαδοχικές επαφές και συναντήσεις με τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου και του ΑΣΕΠΟΠ.

Ο Ν. ΔΟΥΚΑΣ
Σε δηλώσεις του στην «Ε», αλλά και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους φορείς του Τυρνάβου, ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για το νοικοκύρεμα του Οργανισμού, στην προσπάθεια ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών του για πιο δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις και για πρακτικές που εφαρμόζονται σε ξένες χώρες και μπορούν να εφαρμοστούν και εδώ.
Αναλυτικότερα δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι με το μέρος μας. Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει πολλές καταστροφές και αυτές με τη σειρά τους έφεραν καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων. Στόχος μας είναι το τρίπτυχο «ταχύτητα, αξιοπιστία, δικαιοσύνη». Για να το επιτύχουμε προχωρούμε στην ψηφιακή αναμόρφωση του οργανισμού, η οποία έχει εγκριθεί για να χρηματοδοτηθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ. Η αναθεώρηση είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Ως εξωστρεφής οργανισμός που είμαστε, θέλουμε να υιοθετήσουμε κάποιες καλές πρακτικές άλλων χωρών που μπορούν να εφαρμοστούν και στον ελληνικό ΕΛΓΑ. Ωστόσο οποιαδήποτε αναθεώρηση χρειάζεται την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων. Σας θυμίζω ότι ο ΕΛΓΑ λειτουργεί αποκλειστικά με τις εισφορές των παραγωγών. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αύξησης ασφαλιστικών εισφορών. Κανείς δεν το σχεδιάζει, από την κυβέρνηση, το υπουργείο ή τον ΕΛΓΑ. Προέχει το νοικοκύρεμα του οργανισμού, για να καταστεί αυτός βιώσιμος. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα δούμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε επιπλέον πόρους. Δεν μπορεί να υπάρξει συμψηφισμός εισφορών και αποζημιώσεων, δεν προβλέπεται, είναι παράνομο. Πρέπει πρώτα να καταβληθούν οι εισφορές και μετά οι αποζημιώσεις, διότι αυτό προβλέπει ο κανονισμός της ασφαλιστικής πίστης.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΟΥΡΑΣ
Ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας αναφέρθηκε καταρχήν στην καλή συνεργασία που έχει με τον ΕΛΓΑ Λάρισας, στις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός του Μαρτίου και τις οποίες οι αγρότες προσπαθούν να δικαιολογήσουν για να αποζημιωθούν, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Δούκα με τους κτηνοτρόφους, ο Γ. Κόκουρας με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου της Ομοσπονδίας, τόνισε την αδικία που αισθάνονται οι κτηνοτρόφοι όταν μιλούν για τον ΕΛΓΑ, καθώς οι εισφορές τους ανέρχονται στα 17 εκατομμύρια ευρώ και οι καταβληθείσες αποζημιώσεις μετά βίας φτάνουν τα 8 εκατομμύρια. Ζήτησε να υπάρξει αντικειμενικότητα στην αναθεώρηση του Κανονισμού, να ενταχθούν νέες ζωονόσοι στον νέο Κανονισμό, ενώ με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε σε μαντρί της περιοχής, ο δήμαρχος Τυρνάβου δήλωσε ότι «δύσκολα μπορεί να αποζημιωθεί στο μέγεθος της ζημιάς ένας κτηνοτρόφος σε σχέση με έναν αγρότη φυτικής παραγωγής».
Αναφερόμενος στον δήμαρχο κ. Κόκουρα, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ τον χαρακτήρισε «από τους πλέον ευαισθητοποιημένους δημάρχους σε θέματα πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία, ο οποίος διατηρεί πολύ συχνή επαφή με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ. Μας έχει επισκεφθεί αρκετές φορές και έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για τη δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγκος ζήτησε την άμεση αποζημίωση των ζημιών μέσα στον χρόνο, τον συμψηφισμό των εισφορών με την αποζημίωση -όπως είχε δεσμευτεί σε συνάντησή τους ο υπουργός Μ. Βορίδης, την ψηφιακή εκτίμηση των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για να αποφεύγονται οι ετεροχρονισμένες ενστάσεις και το χάσιμο χρόνου, την ένταξη και άλλων ζημιογόνων αιτίων στον Κανονισμό. «Δεν μας ενδιαφέρει αν η ζημιά είναι πρωτογενές ή δευτερογενές αίτιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτσιρίγκος. Ακόμη ζήτησε να επεκταθεί το πρόγραμμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας και να υπάρξει επικουρική ασφάλιση με την εμπλοκή ιδιωτών στον ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζεται το υπόλοιπο 20% της ζημιάς που δεν καλύπτει το κράτος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτζής ανέφερε ότι «για πέμπτη συνεχή χρονιά ο ΕΛΓΑ εξαιρεί κάποιες καλλιέργειες από τις αποζημιώσεις, ζήτησε να ενταχθούν στον νέο Κανονισμό κάποιες νέες ποικιλίες που δεν συμπεριλαμβάνονται στον ισχύοντα αναχρονιστικό κανονισμό. Δήλωσε αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και μίλησε για την καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων.
Τονίστηκε επίσης το πρόβλημα που υπάρχει με τη γρήγορη ωρίμανση -λόγω βροχών- σε ορισμένα δέντρα που δεν εντάσσονται στον Κανονισμό. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Γιάννης Γκουρομπίνος υποστήριξε ότι «οι κτηνοτρόφοι δεν θεωρούν σύμμαχο τον ΕΛΓΑ, διότι τα περισσότερα χρήματα πάνε στο φυτικό κεφάλαιο» και επανέλαβε το πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων για διαχωρισμό του ΕΛΓΑ σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Στα προβλήματα της φυτικής παραγωγής αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου Σωτ. Ταμπόσης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass