Οι απατεώνες με τα χίλια επαγγέλματα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΝ ΩΣ ΙΑΤΡΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ Ή ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΕΞΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΙΣ… ΔΩΡΕΕΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ * Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ 24ΧΡΟΝΟΥ

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2020 21:32

Το κουβάρι μιας καλοστημένης κομπίνας που έστησαν ιδιαίτερα ευφάνταστοι δράστες ξετύλιξαν μετά από πολύμηνη έρευνα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας προχωρώντας χθες στη σύλληψη ενός 24χρονου, αναζητώντας έναν ακόμη

δράστη σε μια υπόθεση με δεκάδες συνεργούς τους.
Οι δράστες που είναι Ρομά κάτοικοι Αττικής - σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - έδρασαν από τον Έβρο έως την Κρήτη εκμεταλλευόμενοι πάντα τη συγκυρία. Στον Έβρο για παράδειγμα επικαλέσθηκαν την έκρυθμη κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο με αφορμή και τις μεταναστευτικές ροές, ενώ σε άλλες περιοχές εκμεταλλεύτηκαν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης και διασποράς του κορονοϊού. Αλλού την έναρξη της περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης.
Οι δράστες τηλεφωνούσαν σε ντόπιους επιχειρηματίες όπου συστήνονταν με ονόματα υπαρκτών προσώπων της κάθε περιοχής όπως επιχειρηματίες, έμποροι, ιατροί, φαρμακοποιοί, δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι κάνοντας παραγγελίες. Για παράδειγμα στον Εβρο παρήγγειλαν είδη ρουχισμού τα οποία υποτίθεται θα δώριζαν σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς, λόγω της κατάστασης στα σύνορα.
Στη Λάρισα ή σε άλλες περιοχές παρήγγειλαν φρούτα σε επιχειρήσεις εμπορίας οπωρολαχανικών τα οποία, λόγω κορονοϊού, θα διέθεταν υποτίθεται σε ευπαθείς ομάδες.
Οι δράστες μαζί με τις παραγγελίες ζητούσαν παράλληλα και τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών δεσμευόμενοι πως μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής τραπεζών (e-banking) θα πλήρωναν το τίμημα της παραγγελίας. Η πλαστή απόδειξη καταβολής του ποσού που έστελναν στα θύματά τους περιελάμβανε ποσά μεγαλύτερα κατά… ένα μηδενικό (σ.σ. π.χ. έπρεπε να καταθέσουν 500 ευρώ αλλά από «λάθος» κατέθεταν στην τράπεζα 5.000 ευρώ) ζητώντας από τους παθόντες να τους επιστρέψουν την υποτιθέμενη χρηματική διαφορά (σ.σ. π.χ. των 4.500 ευρώ).
Έτσι κατάφεραν να εξαπατήσουν 30 πολίτες (σ.σ. σε άλλες 16 περιπτώσεις απέτυχαν) σε όλη τη χώρα αποσπώντας περισσότερες από 136.000 ευρώ ενώ το προσδοκώμενο όφελος, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΛ.ΑΣ., υπερβαίνει τις 260.000 ευρώ.
Στη Λάρισα οι δράστες, επικοινωνώντας μεταξύ άλλων με εμπόρους της Λαχαναγοράς επικαλέσθηκαν τον αντιδήμαρχο Λαρισαίων, Θάνο Αδαμόπουλο ο οποίος κατήγγειλε την υπόθεση την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας που εξιχνίασε τελικά την υπόθεση.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Σε περιοχές του Έβρου, με αφορμή την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης οι δράστες εξαπάτησαν πρατηριούχους υγρών καυσίμων, κάνοντας παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης στο όνομα – μεταξύ άλλων - πρώην δημάρχου Διδυμότειχου. Την ίδια περίοδο, τον Δεκέμβριο του 2019 εξαπάτησαν και Τρικαλινή ιδιοκτήτρια πρατηρίου, προσποιούμενοι φαρμακοποιό της περιοχής.
Γιατρό της Ελασσόνας επικαλέστηκαν οι δράστες καταφέρνοντας να εξαπατήσουν -τον Οκτώβριο του 2019- πρατηριούχο σε χωριό τα περιοχής, αποσπώντας 6.690 ευρώ.
Οι ευφυέστατοι δράστες εκμεταλλεύθηκαν την περίοδο έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές, με αφορμή και τις ροές προσφύγων και μεταναστών, εξαπάτησαν επιχειρηματίες του Εβρου κάνοντας παραγγελίες ειδών ρουχισμού που υποτίθεται θα διέθεταν δωρεάν σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς.
Ενώ εμπόρους οπωρολαχανικών τους εξαπάτησαν κάνοντας παραγγελίες φρούτων που υποτίθεται θα διέθεταν δωρεάν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, με αφορμή και τον περιορισμό στην κυκλοφορία πολιτών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
«ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Τον περασμένο Μάρτιο λοιπόν, Λαρισαίος έμπορος φρούτων κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας, ότι του τηλεφώνησε άνδρας που του συστήθηκε ως ο αντιδήμαρχος Λάρισας Θάν. Αδαμόπουλος, δηλώνοντας ότι προτίθεται να αγοράσει φρούτα προκειμένου να διατεθούν σε άπορους Λαρισαίους.
Το αντίτιμο της παραγγελίας ανερχόταν στα 700 ευρώ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν και ο έμπορος του έδωσε τον τραπεζικό του λογαριασμό. Λίγο αργότερα ο απατεώνας τηλεφώνησε στον έμπορο φρούτων λέγοντας ότι κατά λάθος κατέθεσε στον λογαριασμό του το ποσό των 7.000 ευρώ αντί των 700 και έτσι ζήτησε να του επιστρέψει τη χρηματική διαφορά.
Ο δράστης για να γίνει πειστικός μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, έστειλε στον έμπορο την (σ.σ. πλαστή στην πραγματικότητα) απόδειξη μεταφοράς 7.000 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Ο έμπορος πείσθηκε και κατέθεσε στον λογαριασμό του δράστη το ποσό των 4.000 ευρώ, ενώ όταν ήλεγξε τον δικό του λογαριασμό διαπίστωσε ότι ουδέποτε του κατατέθηκαν 7.000 ευρώ.
Με την ίδια μεθοδολογία από έτερο Λαρισαίο έμπορο φρούτων κατόρθωσε να αποσπάσει 4.500 ευρώ, ενώ απέτυχε η απόπειρα εξαπάτησης τρίτου Λαρισαίου. Στις αρχές Απριλίου απέτυχαν επίσης να εξαπατήσουν και Φαρσαλινό ιδιοκτήτη οπωροπωλείου, με τον δράστη να επικαλείται το όνομα αντιδημάρχου των Φαρσάλων.
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην πολυσέλιδη δικογραφία που σχημάτισαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας σε βάρος των δυο απατεώνων και των 24 συνεργών τους, περιγράφεται η δράση τους σε Λάρισα, Φάρσαλα, Ελασσόνα, Κοζάνη, Λιτόχωρο, Χαλκίδα, Μεσολόγγι, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Αργοστόλι, Ρέθυμνο, Πλαταριά, Ηράκλειο, Σητεία, Άμφισσα, Ορχομενό, Νάουσα (Πάρου), Γιαννιτσά, Λαμία, Ορεστιάδα, Αρναία, Ζάρκο και Νυδρί. Ο 24χρονος συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass