Διακομματική πρόταση Νόμου για εκκρεμείς υποθέσεις και καταδίκες της χώρας στο ΕΔΔΑ

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2020 15:19

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής κ.

Κωνσταντίνο Τασούλα, στον οποίο ενεχείρισε τη διακομματική πρόταση νόμου, για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ και την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στη νομολογία του. Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου ήταν αποτέλεσμα της υιοθέτησης της εισήγησης του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), κ. Ιωάννη Χαλκιά, από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων του Κοινοβουλίου (θετική ψήφο έδωσαν η Νέα Δημοκρατία, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το Κίνημα Αλλαγής, το ΜέΡΑ25, αρνητικά ψήφισε η Ελληνική Λύση, ενώ παρών ψήφισε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας).
Ο πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη τον κ. Χαρακόπουλο «για την ουσιαστική ενεργοποίηση της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Όπως είπε, «αν και η Ειδική Επιτροπή δεν έχει νομοθετική δυνατότητα, είναι ιδιαίτερα αξιέπαινη η πρωτοβουλία, η οποία ως πρόταση νόμου βουλευτών θα συζητηθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης». Μάλιστα, έδωσε οδηγίες για τις ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε η πρόταση νόμου να εισαχθεί προς επεξεργασία και συζήτηση αμέσως μετά τις διακοπές των εργασιών της Βουλής για το θέρος.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την κατάθεση της πρότασης νόμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είμαι πολύ ευτυχής που έχω την τύχη στην Επιτροπή που προεδρεύω να φθάσουμε, μετά απ’ έναν χρόνο δημιουργικών εργασιών, σ’ ένα κλίμα πρωτοφανούς συναίνεσης, σε μια διακομματική πρόταση νόμου. Πρόκειται για ένα σπάνιο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά γεγονός, που στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας που το έχει ανάγκη η χώρα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.
Σχετικά με την ίδια την πρόταση νόμου πρέπει να πω ότι ο σκοπός της είναι να αποκαταστήσει την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα ως κράτος δικαίου με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ιδιαίτερα σημαντική, ανάμεσα στις προτεινόμενες διατάξεις, είναι η θέσπιση του λεγόμενου Εθνικού Ένδικου Μέσου, που αφορά τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές και στα Αστυνομικά Τμήματα, τη δυνατότητα των κρατουμένων να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες αυτές και να έχουν την κατάλληλη μεταχείριση.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την επιτυχή κατάληξη του εγχειρήματος τον πρόεδρο του ΝΣΚ κ. Χαλκιά, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση-πρόκληση, που του απηύθυνα στην πρώτη μας συνεδρίαση, να μην μείνουμε σε διαπιστώσεις, αλλά να υπάρξει “διά ταύτα’’ για τη θεραπεία των προσφυγών και καταδικών της χώρας στο ΕΔΔΑ, οι οποίες την εκθέτουν διεθνώς. Εντός τεσσάρων μηνών έκανε πράξη τη δέσμευση που ανέλαβε. Χωρίς τη δική του καθοριστική συμβολή δεν θα φτάναμε στη σημερινή ημέρα. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τα μέλη του ΝΣΚ που εργάστηκαν για την εκπόνηση της πρότασης νόμου, καθώς και όλους τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής μας, που έδειξαν εξαιρετικό πνεύμα υπευθυνότητας και συνεργασίας, το οποίο ελπίζω να αποτελέσει πρότυπο και για ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass