Πολυεπίπεδη και πολύπλευρη η απόκριση της Ε.Ε. στην πανδημία

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2020 21:03

Με αιχμή του δόρατος την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της υγείας

και την προάσπιση της αξίας της ανθρώπινης ζωής και εν συνεχεία την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων και την προπαρασκευή για την ανάκαμψη της οικονομίας κινείται η πολιτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλο αυτό το διάστημα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία του κορονοϊού. Επίσης η Ε.Ε. έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση της κοινής γνώμης, μιας και η παραπληροφόρηση και τα fake news γύρω από τον Covid-19 επιχείρησαν να διασπείρουν τον πανικό και την ανησυχία στους πολίτες. Κακοί σύμβουλοι για να αντιμετωπιστεί σωστά μία τόσο επικίνδυνη κατάσταση. Και επειδή η ζωή δεν είναι μόνο αριθμοί αλλά και αξίες, στα θετικά της ευρωπαϊκής πολιτικής σίγουρα συναντούμε το έντονο αίσθημα της αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε μεταξύ των κρατών - μελών, με ανταλλαγή πληροφοριών και υπηρεσιών και μία πρωτόγνωρα συλλογική απόκριση στην κρίση.
Τι έκανε λοιπόν η Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού, να ενισχύσει τα συστήματα υγείας και να προωθήσει την έρευνα για το εμβόλιο;
Άμεσα δημιουργήθηκε μια ομάδα αντιμετώπισης του κορονοϊού σε πολιτικό επίπεδο, με σκοπό τον συντονισμό των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής, η Ε.Ε. έκλεισε εγκαίρως τα εξωτερικά της σύνορα για ταξίδια που δεν είναι σημαντικά, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα βασικά αγαθά συνεχίζουν να διακινούνται, μέσω της εισαγωγής πράσινων λωρίδων. Φρόντισε ωστόσο να επαναπατριστούν περισσότεροι από 38.500 Ευρωπαίοι απ’ όλον τον κόσμο, με το ξέσπασμα του ιού, χάρη στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. Ακόμη, προέβλεψε πρόσθετους πόρους για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, το οποίο παρέχει άμεσες αξιολογήσεις κινδύνου και επιδημιολογικές ενημερώσεις σχετικά με την έξαρση του ιού. Σχετικά με την παροχή ιατρικού εξοπλισμού, οι χώρες της Ε.Ε. είχαν γρήγορη πρόσβαση στο πρώτο απόθεμα RescEU του ιατρικού εξοπλισμού, όπως οι αεραγωγοί και οι προστατευτικές μάσκες, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, η Ε.Ε. έχει διαθέσει 3,08 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά περισσότερων τεστ και για να βοηθήσει το ιατρικό προσωπικό να φροντίσει τους ασθενείς. Φυσικά τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ταχεία ανεύρεση του εμβολίου κατά του Covid-19 και ενισχύεται η σχετική έρευνα, καθώς μέσω του ερευνητικού προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε., χρηματοδοτήθηκαν 18 ερευνητικά έργα και 151 ομάδες σε όλη την Ευρώπη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε νέους κανόνες που επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να ζητούν χρηματική βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Με το νέο διευρυμένο πεδίο εφαρμογής του ταμείου, θα διατεθούν στα κράτη- μέλη φέτος έως και 800 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε δεύτερη φάση το ζητούμενο για την Ε.Ε. ήταν η διασφάλιση της ανάκαμψης της Ευρωοικονομίας και των κρατών - μελών της. Έτσι η Ε.Ε. πρότεινε ένα πακέτο στήριξης 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης και υποστηρίζει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη-μέλη. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχει 750 δισ. ευρώ για να μετριάσει το δημόσιο χρέος κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς και 120 δισ. ευρώ για ποσοτική χαλάρωση και 20 δισ. ευρώ για αγορές χρεών. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν για τη διάθεση 37 δισ. ευρώ από τα υπάρχοντα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. στις χώρες της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού και για να υποστηρίξουν την υγειονομική περίθαλψη, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Επίσης, η Ευρωομάδα αναγνώρισε με την απόφασή της ότι πρόκειται για κρίση που επιτρέπει στα κράτη - μέλη να υπερβαίνουν τα όρια δαπανών που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για να βοηθήσει τις εθνικές κυβερνήσεις να στηρίξουν τις οικονομίες τους, η Επιτροπή ενέκρινε ένα προσωρινό πλαίσιο που τις επιτρέπει να παρεκκλίνουν από τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Η λήψη προσωρινών μέτρων κρατικής ενίσχυσης θα βοηθήσει τις τράπεζες να διατηρήσουν τη ροή των πιστώσεων προς την οικονομία, τα κράτη - μέλη να λάβουν μέτρα για την παροχή κινήτρων στις τράπεζες προκειμένου να στηρίξουν τις ΜΜΕ, να κατευθυνθεί η δημόσια στήριξη σε επιχειρήσεις για να διατηρήσουν τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ακόμη (στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου) το ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της έξαρσης του κορονοϊού.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τέλος, για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν τη δουλειά τους, όταν οι εταιρείες παύουν εξαιτίας κρίσης του κορονοϊού, η Επιτροπή πρότεινε την έννοια του βραχυχρόνιου κράτους που υποστηρίζεται από το κράτος εργασίας (SURE). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης ξεκλειδώσει 1 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων σε εγγυήσεις για να ενθαρρύνει τις τράπεζες και άλλους δανειστές να παρέχουν ρευστότητα έως και 8 δισ. ευρώ για τη στήριξη περίπου 100.000 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Γ. Ρούστας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass