Οι χασισοκαλλιέργειες «φουντώνουν» στα βουνά

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΙ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ -ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΔΕΙΑ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2020 21:01

Στις Φυλακές Κορυδαλλού αναμένεται να οδηγηθούν οι δύο συλληφθέντες

για τη χασισοκαλλιέργεια στην κοινότητα Ελάφου του Δήμου Αγιάς αφού μετά την απολογία τους χθες στην Ανακρίτρια, με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.
Σε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις στα τοπικά χρονικά οι δύο Αλβανοί υπήκοοι ηλικίας 33 και 34 ετών συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας εντός της φυτείας (σ.σ. οι περισσότερες φυτείες είναι «ορφανές») όπου κατηγορούνται ότι καλλιεργούσαν 373 δενδρύλλια κάνναβης σε μια ιδιαίτερα δύσβατη, δυσπρόσιτη και ορεινή περιοχή που για να προσεγγισθεί απαιτούνταν πεζοπορία περίπου μιας ώρας από την Έλαφο.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι οι δύο συλληφθέντες – σύμφωνα με εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών - διέμεναν στο βουνό έχοντας ως αποκλειστική αποστολή τους, την επιμέλεια της φυτείας με ισχυρό οικονομικό κίνητρο, λαμβάνοντας – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - είτε από 10 κιλά χασίς έκαστος, είτε από 10.000 ευρώ, διάσταση που θα αποσαφηνισθεί στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης.
Οι δύο συλληφθέντες όχι μόνο στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στην Ελλάδα αλλά είχαν απελαθεί από τη χώρα, εξέλιξη που δεν τους εμπόδισε καθώς φαίνεται, να περάσουν ξανά τα σύνορα με σκοπό την εγκατάστασή τους στο βουνό προκειμένου να καλλιεργήσουν χασίς σε μια περιοχή που, με αφορμή και τα ευρήματα (αυτοσχέδια αποξηραντήρια κ.λπ.), λειτούργησε και στο παρελθόν ως χασισοσοφυτεία, εξέλιξη που μέχρι πρότινος αγνοούσαν οι διωκτικές αρχές.
Οι δύο αλλοδαποί εκτιμάται πως βρέθηκαν στην Ελλάδα ως απεσταλμένοι του δικτύου διακίνησης ναρκωτικών, στην Ελλάδα που από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται πως έχει «μεταφερθεί» από γειτονικές χώρες η καλλιέργεια και η εμπορία χασίς. Η απόφαση των δραστών να ζήσουν στο βουνό (σ.σ. προφανώς με την υποστήριξη Ελλήνων συνεργών τους) όσο διάστημα απαιτούσε η ολοκλήρωση της καλλιέργειας επιβεβαιώνεται και από το μεγάλο οικονομικό όφελος που θα είχαν και οι ίδιοι, αλλά το μείζον έγκειται στο γεγονός ότι στα βουνά της Ελλάδας έχουν «φουντώσει» οι χασισοκαλλιέργειες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φυτείας... 8 στρεμμάτων σε δύσβατη δασική και ημιορεινή περιοχή των Γρεβενών με 13.852 δενδρύλλια κάνναβης όπου οι άγνωστοι δράστες – μεταξύ άλλων - χρησιμοποιούσαν δύο πετρελαιοκίνητες γεννήτριες μεγάλης ισχύος αλλά και ηλιακό πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε επίπεδο Θεσσαλίας μετά τη φυτεία στην Έλαφο αποκαλύφθηκε προχθές μια εξίσου μεγάλη φυτεία με 431 δενδρύλλια κάνναβης σε δασώδη περιοχή του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Όπου επίσης βρέθηκαν... είδη διαβίωσης των αγνώστων δραστών.«ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ»
Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της Ελάφου και από το ύψος των δενδρυλλίων εκτιμάται πως οι δύο συλληφθέντες εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στο βουνό. Έχοντας ωστόσο λάβει τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε η φυτεία να μην γίνεται εύκολα αντιληπτή από ιπτάμενα μέσα της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και να αποτραπεί η οδική πρόσβαση με τη ρίψη δέντρου σε αγροτικό δρόμο.
Έτσι για την προσέγγιση της χασισοφυτείας απαιτούνταν πεζοπορία περίπου μιας ώρας από την Έλαφο, ενώ ο χώρος διαμονής λειτουργούσε και ως «παρατηρητήριο» για την κατόπτευση του χώρου και παράλληλα οι δράστες σταδιακά αποψίλωναν τη δασική περιοχή για να επεκτείνουν την καλλιέργεια.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass