Αυτοψία του Υπ. Πολιτισμού στον Πύργο Χαροκόπου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΡ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ -ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ -ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2020 15:09

«Οι υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού θα επαναλάβουν αυτοψία στο μνημείο,

προκειμένου καταρχάς να ελεγχθεί η σημερινή κατάστασή του και κατ’ επέκταση να εκτιμηθεί η αναγκαιότητα ή μη εκ νέου συγκρότησης Επιτροπής του Άρθρου 41 για την εξέταση της ετοιμορροπίας του» τονίζει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λάρισας και προέδρου του κόμματος «Ελληνική Λύση», Κυρ. Βελόπουλου.
Ο κ. Βελόπουλος, μεταφέροντας αίτημα κατοίκων της Γιάννουλης για μετατροπή του πύργου Χαροκόπου «σε σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο» και για «την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία της Γιάννουλης», κατέθεσε ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού, όπως και στους υπουργούς, Εσωτερικών και Υποδομών.
Η κ. Μενδώνη τονίζει πως το κτίριο «έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «το κτιριακό συγκρότημα είναι ιδιόκτητο και ως εκ τούτου, οι εργασίες συντήρησης, στερέωσης και προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου αποτελούν υποχρέωση του κυρίου ή νομέα αυτού, ο οποίος οφείλει να τις πραγματοποιήσει άμεσα και με δική του δαπάνη».
Σημειώνει επίσης πως οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του κτιρίου τον Μάρτιο του 2016, κατέθεσαν πρόταση για την αποκατάσταση του κτιρίου με σκοπό τη μετατροπή του σε ξενοδοχειακό κατάλυμα, ενώ τέλος σχετικά με το ερώτημα για τη μετατροπή του μνημείου σε πολιτιστικό κέντρο, η κ. Μενδώνη επισημαίνει ότι «αφενός δεν αποτελεί ιδιοκτησία του δημοσίου, αφετέρου δεν έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα από τοπικούς φορείς για την αξιοποίηση του Πύργου Χαροκόπου για δημόσια χρήση».
Αναλυτικότερα η κ. Μενδώνη απαντώντας στην ερώτηση του κ. Βελόπουλου, σημειώνει πως «με την υπ’ αριθμ. Γ30331/1944/03.01.
1986 Απόφαση Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 32/Β/1986), έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1469/1950, το κονάκι στη θέση Γιαννούλη Ν. Λάρισας, μαζί με τα βοηθητικά προσκτίσματα και τον περιβάλλοντα χώρο, διότι «παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον, αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα στον κάμπο της Θεσσαλίας και παρέχει μαρτυρία για τις συνθήκες ζωής και εργασίας ορισμένου μέρους του πληθυσμού», και επομένως εμπίπτει στις διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ 153/Α/28-6-2002). Το εν θέματι κτιριακό συγκρότημα είναι ιδιόκτητο και ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του Ν. 3028/2002, οι εργασίες συντήρησης, στερέωσης και προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου αποτελούν υποχρέωση του κυρίου ή νομέα αυτού, ο οποίος οφείλει να τις πραγματοποιήσει άμεσα και με δική του δαπάνη, υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το 2012, οπότε διαγνώστηκαν βλάβες σε τμήμα της περιτείχισης του οικοπέδου αλλά και στο ίδιο το κτιριακό συγκρότημα, συγκροτήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ δύο Επιτροπές του Άρθρου 41 του Ν. 3028/2002, και συντάχθηκαν και εγκρίθηκαν τα σχετικά Πρακτικά, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων (αρ. ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΝΣΜ/ 121177/ 10699 /2365/12.11.2012 Υ.Α., ΑΔΑ: Β4Σ9Γ-529 και αρ.. ΥΠΑΙΘΠΑ/ ΓΔΑΜΤΕ/ ΔΑΝΣΜ/121177/1 0699/2365/12.11.2012 Υ.Α., ΑΔΑ: Β4Σ9Γ-529). Οι ανωτέρω αποφάσεις κοινοποιήθηκαν στους φερόμενους ιδιοκτήτες, προκειμένου να προχωρήσουν στα αναγκαία μέτρα προστασίας του μνημείου, σύμφωνα με το Πόρισμα των Επιτροπών. Επιπροσθέτως, σας γνωρίζουμε ότι οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες κατέθεσαν τον Μάρτιο του 2016, και ενώ εκκρεμούσε η λήψη των ανωτέρω μέτρων προστασίας τόσο της περιτείχισης όσο και του κυρίως κτιρίου, προκαταρκτική πρόταση για την αποκατάσταση του κτιρίου με σκοπό τη μετατροπή του σε ξενοδοχειακό κατάλυμα. Η αρμόδια Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/02, προκειμένου να εξεταστεί το ανωτέρω αίτημα από το αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων για την κατά νόμο γνωμοδότηση (αρ. πρωτ. 515/6-9-2016 και αρ. πρωτ. 446/12-4-2017 έγγραφα), τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί.
Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα επαναλάβουν αυτοψία στο μνημείο, προκειμένου καταρχάς να ελεγχθεί η σημερινή κατάστασή του και κατ’ επέκταση να εκτιμηθεί η αναγκαιότητα ή μη εκ νέου συγκρότησης Επιτροπής του Άρθρου 41 για την εξέταση της ετοιμορροπίας του. Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από την κείμενη Νομοθεσία ενέργειες.
Σχετικά με το ερώτημα για τη μετατροπή του εν θέματι μνημείου σε πολιτιστικό κέντρο, επισημαίνεται ότι αφενός δεν αποτελεί ιδιοκτησία του δημοσίου, αφετέρου δεν έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα από τοπικούς φορείς για την αξιοποίηση του Πύργου Χαροκόπου για δημόσια χρήση» καταλήγει η υπουργός Πολιτισμού.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass