Μυζητικά έντομα «απειλούν» τη βαμβακοκαλλιέργεια

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΟΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2020 15:11

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο “Ε”) Του Γ. Γκαντέλου

Μπορεί φέτος να μην έχει παρατηρηθεί προσβολή από σκουλήκι στη βαμβακοκαλλιέργεια,

όπως τα προηγούμενα χρόνια, όμως οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τα μυζητικά έντομα, μία κατηγορία εχθρών του βαμβακιού, που προσβάλλουν την ανάπτυξη του φυτού και που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε έξαρση. Πρόκειται για τη μελίγκρα, το τζιτζικάκι και τον αλευρώδη.
Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια που οι παραγωγοί δεν προμηθεύονται σπόρο βαμμένο με εντομοκτόνο, με στόχο να μην παρέχεται πλήρης προστασία κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ρίχνοντας κοκκώδη στη γραμμή σποράς, που ναι μεν προστατεύουν το φυτό, αλλά όχι για όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

ΜΕΛΙΓΚΡΑ
Η μελίγκρα ή αφίδες είναι μυζητικό έντομο, το οποίο εγκαθίσταται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και εκκρίνει μελιτώματα σε μεγάλες ποσότητες. Προσβάλει το φύλλωμα του βαμβακιού με αποτέλεσμα τη συστροφή των φύλλων του, βοηθώντας την ανάπτυξη μυκήτων. Επίσης όταν έχουν ανοίξει τα καρύδια του φυτού, τα προσβάλλει και μειώνει την αποτελεσματικότητα της συλλογής και της εκκόκκισης.

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ
Ο αλευρώδης θεωρείται ο πιο σημαντικός εχθρός του βαμβακιού, καθώς αποζυμά τους χυμούς των φυτών και προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη του φυτού, με αποτέλεσμα να μειώνει την τελική παραγωγή και να υποβαθμίζει το πάχος της ίνας και κατά συνέπεια την τελική ποιότητά του.

ΤΖΙΤΖΙΚΑΚΙ
Το τζιτζικάκι στο βαμβάκι, εμφανίζεται κάτω από την επιφάνεια των φύλλων και τα συμπτώματα της προσβολής τους είναι το καρούλιασμα των φύλλων και ο μεταχρωματισμός από πράσινο σε κόκκινο ή κίτρινο, ενώ προκαλεί επίσης την πτώση “χτενιών” ή “καρυδιών” στο έδαφος με αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής.
Σε κάθε περίπτωση τα μυζητικά έντομα θα πρέπει να καταπολεμούνται με ψεκασμούς, όποτε κρίνεται αναγκαίο από τον γεωπόνο, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το ύψος των πληθυσμών και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, ώστε να αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί που σε οδηγούν σε αφανισμό των ωφελίμων, ανεβάζοντας το τελικό κόστος παραγωγής.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass