Εργο Λαρισαίου στην Κρατική Ορχήστρα

Η «παλιγγενεσία» του Ευριπίδη Μπέκου θα παρουσιαστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 -Νέα κορυφαία διάκριση του νεαρού συμπολίτη δημιουργού

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2020 20:42

Αλλη μια μεγάλη στιγμή τόσο για τον ίδιο προσωπικά όσο και για τον πολιτισμό

της Λάρισας έρχεται να προστεθεί στο πολύ πλούσιο -αν και πολύ νέου ηλικιακά- «βιογραφικό» του Λαρισαίου συνθέτη Ευριπίδη Μπέκου. Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ανέθεσε σε διεθνώς αναγνωρισμένους συνθέτες τη σύνθεση συμφωνικών έργων που θα εκτελεστούν από την ίδια, μεταξύ αυτών των συνθετών και ο Λαρισαίος Ευριπίδης Μπέκος. Είναι η δεύτερη φορά μάλιστα που η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα ερμηνεύσει έργο του Ευριπίδη Μπέκου, έπειτα από την εκτέλεση του έργου του με τίτλο «Νεοττιάν» που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2019 και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές τόσο από το κοινό όσο και από έγκριτους μουσικοκριτικούς των Αθηνών.
Και οι διακρίσεις για το next big thing της ελληνικής συμφωνικής μουσικής δεν σταματούν εδώ. Το φθινόπωρο, έργο του Ευριπίδη Μπέκου αφιερωμένο στη μνήμη του μουσικοσυνθέτη L. V. Beethoven θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Λυρικής Σκηνής, ενώ έργο του Λαρισαίου συνθέτη θα ερμηνευτεί στο Φράιμπουργκ μετά από διεθνή πρόσκληση από το «Kompass Ensemble».
Αναλυτικά: Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στo πλαίσιο του μεγάλου επετειακού κύκλου συναυλιών με γενικό τίτλο «Ήρωες: Χθες, Σήμερα, Αύριο» 2020-2021 με κεντρική θεματική τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ανέθεσε σε διεθνώς αναγνωρισμένους συνθέτες τη σύνθεση συμφωνικών έργων που θα εκτελεστούν από την Κ.Ο.Α. Μεταξύ αυτών των συνθετών και ο Λαρισαίος Ευριπίδης Μπέκος με το έργο του «Ρalingenesis» (νικητής του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Σύνθεσης Συμφωνικού Έργου «Νίκος Σκαλκώτας» και νικητής του Βραβείου Καλύτερου Έλληνα συνθέτη κάτω των 35 ετών στον ίδιο διαγωνισμό). Είναι η δεύτερη φορά που η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα ερμηνεύσει έργο του Ευριπίδη Μπέκου, έπειτα από την εκτέλεση του έργου του με τίτλο «Νεοττιάν» που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2019 και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές τόσο από το κοινό όσο και από έγκριτους μουσικοκριτικούς των Αθηνών. «[...] κάτι σαν μεταραβελική ποιητικήν ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό άλλωστε προετοίμαζε η «παρουσίαση του νεοσσού... Μπέκου, κατόχου άψογου συνθετικού metier και ενορχηστρώσεως[...]», έγραφε σε κριτική του ο σπουδαίος μουσικολόγος-μουσικοκριτικός Γιώργος Λεωτσάκος. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου του 2020 και το πρόγραμμά της είναι το εξής: Διονύσιος Λαυράγκας (1860-1941). Εισαγωγή και φούγκα πάνω σε δύο ελληνικά θέματα. Ευριπίδης Μπέκος (γεν. 1991) Palingenesis (παραγγελία της Κ.Ο.Α. για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης). Μίκης Θεοδωράκης (γεν. 1925) Σουίτα αρ.1 για πιάνο και ορχήστρα. Αντίοχος Ευαγγελάτος (1902 – 1981) Παραλλαγές και φούγκα σε ένα ελληνικό δημοτικό τραγούδι.

ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Το φετινό Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αποτίνει φόρο τιμής στον Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν με αφορμή τη συμπλήρωση των 250 χρόνων από το θάνατό του. Στο πλαίσιο αυτό ένα νέο πιανιστικό έργο του Ευριπίδη Μπέκου αφιερωμένο στη μνήμη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη L.V. Beethoven, θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο στο Φεστιβάλ Πιάνου της ΕΛΣ από τον διεθνώς καταξιωμένο πιανίστα Αλέξανδρο Σαρακενίδη σε έναν κύκλο συναυλιών που θα περιλαμβάνει έργα Μπετόβεν αλλά και νέα έργα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων συνθετών εμπνευσμένων από τη φιλοσοφία του μεγάλου Γερμανού μουσουργού.

ΣΤΟ ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ
Σε μια πρωτότυπη διεθνή πρόσκληση το «Kompass Ensemble», ένα σύνολο μουσικής δωματίου που εδρεύει στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας προσκάλεσε συνθέτες από όλο τον κόσμο ανεξαρτήτου ηλικίας να συνθέσουν μικρά έργα σύγχρονης μουσικής δωματίου με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου πολυσυμμετοχικού και «πολύχρωμου» συναυλιακού κολλάζ. Έπειτα από διαδικασία επιλογής, μεταξύ των έργων που προκρίθηκαν είναι και το έργο του Ευριπίδη Μπέκου με τίτλο «Nanobial».ΕΥΡ. ΜΠΕΚΟΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΤΥΧΗΣ...
Μιλώντας στην «ΕτΔ» ο πολυβραβευμένος συνθέτης Ευριπίδης Μπέκος θα πει ότι «Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η καλλιτεχνική δημιουργία βρίσκει διεξόδους να εκφραστεί και είναι πολύ σημαντικό το ότι ιστορικοί φορείς που προάγουν τον πολιτισμό στον τόπο μας εξακολουθούν παρά τις δυσκολίες να δίνουν νέες ευκαιρίες και να προωθούν τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση» θα τονίσει ο Λαρισαίος συνθέτης, για να συνεχίσει λέγοντας «Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής και είναι μεγάλη μου τιμή να συνεργάζομαι για δεύτερη φορά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την αρχαιότερη συμφωνική ορχήστρα της χώρας μας, μια ορχήστρα με ισχυρή παρουσία στην ευρωπαϊκή αλλά και στη διεθνή μουσική σκηνή. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το άκρως ενδιαφέρον και πρωτοποριακό Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Λυρικής Σκηνής στo πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί ένα νέο πιανιστικό μου έργο εμπνευσμένο από τη μουσική προσφορά και ιδιοφυία του Λ.Β. Μπετόβεν».
*Αξίζει να σημειωθεί ότι ακολουθούν βέβαια και άλλες συνεργασίες οι οποίες θα ανακοινωθούν εν καιρώ και φυσικά αναμένεται και η κυκλοφορία ενός νέου album τραγουδιών με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη μέσα στο επόμενο διάστημα.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass