Σε 10ήμερη καραντίνα από σήμερα ο Αμπελώνας

Επτά νέα κρούσματα στη Λάρισα μεταξύ των οποίων και φοιτητής που επέστρεψε από διακοπές - Κρίσιμη η κατάσταση δικηγόρου, νοσηλεύεται ο ιερέας από Αμπελώνα που λειτουργεί σε Μονή του Ζάρκου

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2020 21:19

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων που αφορούν τοπικά στον Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου μετά και την ανησυχητική διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.


Τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα το πρωί κρίθηκαν επιβεβλημένα με αφορμή και το γεγονός ότι από τους 17 κατοίκους του Αμπελώνα που διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, οι 9 νοσηλεύονται στο Τμήμα Λοιμωδών, ενώ δύο ασθενείς μετά και την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας τους, νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΠΓΝΛ.
Στην πραγματικότητα ο αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται πως είναι μεγαλύτερος με αφορμή και τις ιχνηλατήσεις επαφών νοσούντων Λαρισαίων που παρευρέθηκαν σε κάποια από τις δύο γαμήλιες εκδηλώσεις του Αμπελώνα, με αποτέλεσμα είτε οι ίδιοι είτε φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα (μετά από επαφές) να τεθούν σε καραντίνα, χωρίς να απαιτηθεί νοσηλεία.
Η όξυνση του προβλήματος απασχόλησε τηλεδιάσκεψη και επαφές που είχε χθες το πρωί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, με τον υφυπουργό Πολ. Προστασίας Νίκ. Χαρδαλιά, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτ. Τσιόδρα, τον καθηγητή Επιδημιολογίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου και τη συντονίστρια των Μονάδων Υγείας Θεσσαλίας, Ράνια Πινακά.
Με την Πολιτική Προστασία να ανακοινώνει μέτρα για τον Αμπελώνα, όπως μεταξύ άλλων η αναβολή εκδηλώσεων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις λαϊκές αγορές, οι εκτεταμένες ιχνηλατήσεις (σ.σ. μέχρι χθες είχαν γίνει σε 320 κατοίκους), κ.ά. και με την περιοχή να τίθεται υπό τον έλεγχο του ΕΟΔΥ.

 

ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Στο μεταξύ χθες το Συντονιστικό Κέντρο Περιφέρειας Θεσσαλίας Covid-19 ανακοίνωσε 11 νέα κρούσματα στη Θεσσαλία, επτά εκ των οποίων στον νομό Λάρισας. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν επαφές των προηγούμενων, ενώ στα νέα εντάσσεται το θετικό κρούσμα Λαρισαίου φοιτητή που επέστρεψε από διακοπές στις Κυκλάδες.
Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid 19, ενημερώνει καθημερινά και με πλήρη εγκυρότητα τις κοινότητες στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς για την εξέλιξη της ασθένειας σε υπάρχουσες και νέες εστίες.
Τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων αντλούνται από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, καθώς και από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Η ενημέρωση πραγματοποιείται με βασικό γνώμονα την ενημέρωση της θεσσαλικής κοινωνίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της υπόληψης των ανθρώπων που νοσούν.
Στην περιοχή της Λάρισας: Καταγράφηκαν 7 νέα κρούσματα Covid-19. Τα 4 πρόκειται για στενές επαφές με ήδη γνωστά κρούσματα. 1 κρούσμα αφορά φοιτητή που επέστρεψε από παραθερισμό σε νησί των Κυκλάδων, 1 σχετίζεται με γάμο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τέλος 1 κρούσμα θεωρείται «ορφανό».
Στην περιοχή των Τρικάλων: Καταγράφηκαν 2 νέα κρούσματα Covid-19. Και τα 2 κρούσματα αφορούν στενές επαφές κρούσματος (06-08-2020).
Στην περιοχή της Μαγνησίας: Καταγράφηκαν 2 νέα κρούσματα Covid-19. 1 αποτελεί στενή επαφή με άλλα κρούσματα στο Στρατόπεδο του Στεφανοβικείου, ενώ 1 ακόμα κρούσμα αφορά σε επαγγελματία υγείας που διαμένει στην περιοχή» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
Η έξαρση των κρουσμάτων προσέλαβε ανησυχητικές διαστάσεις με αφορμή και το γεγονός ότι εισήχθησαν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μια 63χρονη και ένας 75χρονος και οι δύο από τον Αμπελώνα. Στη ΜΕΘ του ΠΠΓΝΛ νοσηλεύεται επίσης και ένας 68χρονος δικηγόρος από την Αμαλιάπολη Αλμυρού, η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται κρίσιμη. Να σημειωθεί πως και οι τρεις ασθενείς που εισήχθησαν στη ΜΕΘ πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ», απαραίτητη κρίθηκε τέλος και η νοσηλεία στο Τμήμα Λοιμωδών του ΠΠΓΝΛ, του καταγόμενου από τον Αμπελώνα ιερέα, ο οποίος λειτουργεί σε Μονή του Ζάρκου που ως γνωστόν έλκει πιστούς και από τη Λάρισα.

 

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΧΑΡΔΑΛΙΑ
Αργά το απόγευμα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε συγκεκριμένα -στοχευμένα περιοριστικά μέτρα για την τοπική κοινότητα Αμπελώνα, διάρκειας δέκα ημερών.
Η ανακοίνωση της Γ.Γ.Π.Π. αναφέρει:
«Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στην τοπική κοινότητα του Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου Λάρισας με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασιλείου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
* Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
* Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
* Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
* Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
* Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).
Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 10-08-2020 έως και 20-8-2020 και ώρα 06.00», καταλήγει η ανακοίνωση.
*Να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων τοπικών αρχών αλλά και έγκυρων κυβερνητικών πηγών, η λήψη νέων, διευρυμένων περιοριστικών μέτρων είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο, στον βαθμό που η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία και αντίστοιχα μεγάλη και η επιβάρυνση των νοσοκομείων.
Κάτι που βεβαίως όλοι απεύχονται και οι Αρχές είναι υποχρεωμένες να αποτρέψουν με κάθε τρόπο.
*Υπενθυμίζεται τέλος ότι με πρόσθετα προληπτικά μέτρα θα λειτουργήσει κανονικά για τους πολίτες από σήμερα Δευτέρα η Οικονομική Εφορία Λάρισας (ΔΟΥ) μετά και τη διάγνωση κορονοϊού σε γυναίκα εφοριακό.
* Από το Δημαρχείο Φαρσάλων ανακοινώθηκε χθες ότι από σήμερα δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στο Δημαρχείο σε κανέναν πολίτη. Όσοι επιθυμούν να διευθετήσουν ζήτημα ή εκκρεμότητα με τον Δήμο Φαρσάλων, τις υπηρεσίες και τις δομές του, θα πρέπει να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου στον αριθμό 2491350100.

 

Στη ΜΕΘ και η 81χρονη

Χθες βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ» επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της 81χρονης με αποτέλεσμα οι γιατροί να κρίνουν απαραίτητη την εισαγωγή της στη ΜΕΘ του ΠΠΓΝΛ. Πλέον ο συνολικός αριθμός των νοσούντων από κορονοϊό που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανέρχεται σε τέσσερις, τρεις εκ των οποίων από τον Αμπελώνα. Στο μεταξύ τα εργαστηριακά αποτελέσματα χθες βράδυ επιβεβαίωσαν τουλάχιστον πέντε νέα κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των οποίων νεαροί, από Λάρισα και Βόλο.


Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1