Κατέβασε ρολά η διασκέδαση στον νομό Λάρισας

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2020 21:00

Τη χαριστική βολή στον κλάδο της εστίασης στον νομό Λάρισας έδωσε το νέο μέτρο της κυβέρνησης που προβλέπει το κλείσιμο όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα.


Οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για μια ακατανόητη απόφαση σε μια περίοδο που όλοι προσπαθούσαν να ανακάμψουν και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι «πληρώνουν τα σπασμένα» εξαιτίας κάποιων λίγων.  
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας Αλέξανδρος Σακελάρης μιλώντας στην «Ε» σχολιάζει για την απόφαση: «Για εμάς είναι ένα ακόμη χτύπημα. Δεν ξέρω πόσο ακόμη θα αντέξουμε. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κλείνουν τη Λάρισα με τόσα κρούσματα αλλά όχι την Αθήνα; Ας μας το εξηγήσει κάποιος. Δεν μπορεί να κατεβάζει ρολά ένας ολόκληρος νομός για ένα τοπικό γεγονός. Εδώ βλέπουμε μια τακτική πονάει χέρι, κόβει κεφάλι. Σε μια περίοδο που ο κόσμος δεν έχει φύγει διακοπές και θα βγει τη βόλτα του το βραδάκι για ποτό ή φαγητό, εμάς μας κλείνουν. Πώς να δουλέψουμε; Για να κλείσουμε 12 πρέπει να διώχνουμε τους πελάτες από τις 11. Γιατί να βγει τότε ο άλλος. Θα έχουμε πάλι συνωστισμό σε πάρκα και πλατείες. Τότε θα είναι καλύτερα; Θεωρούμε ότι είναι μια πρόχειρη απόφαση χωρίς σχεδιασμό. Αν ξεκινάμε τώρα τι θα γίνει τον Οκτώβριο. Είμαστε σε τεχνητό κώμα και απλά περιμένουμε να μας τραβήξουν την πρίζα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, ο κ. Σακελάρης τονίζει: «Για κάποιους λίγους επαγγελματίες που δεν συμμορφώθηκαν, και εμείς το καταδικάζουμε αυτό, την πληρώνουμε όλοι. Μας νοιάζει η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά πρέπει να μπορούμε να δουλέψουμε. Ας γίνονται περισσότεροι έλεγχοι».
Εν τω μεταξύ χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τσουχτερά πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ που θα καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρηματίες που δεν κλείνουν τα καταστήματά τους τα μεσάνυχτα, στις περιοχές που ανακοινώθηκαν.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων πρόσθεσε ότι σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα γίνεται αναστολή λειτουργίας του καταστήματος για 20 ημέρες.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ
Σφοδρή είναι και η αντίδραση των καταστηματαρχών στα παράλια που δέχονται απανωτά χτυπήματα σε μια περίοδο που περίμεναν πώς και πώς να δουλέψουν και να βγάλουν τα σπασμένα των προηγούμενων μηνών. Το κλείσιμο των καταστημάτων μέσα στην καλύτερη περίοδο του Αυγούστου είναι ό,τι χειρότερο.
Όπως λέει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος ο Αγιάς Νίκος Ντάγκας είναι ακατανόητη η απόφαση για συνολικό lockdown. «Σακατεύεται μια ήδη λαβωμένη τάξη που προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί. Επειδή υπάρχουν πέντε κακοί επαγγελματίες δεν μπορεί να μηδενίζεται η προσπάθεια των υπολοίπων. Θεωρούμε ότι είναι λάθος ο γεωγραφικός προσδιορισμός.
Δεν μπορεί να κλείνεις τα Μεσάγγαλα και δίπλα Νέοι Πόροι, Πλαταμώνας να είναι ανοιχτά. Τι νόημα έχει; Ετοιμάζουμε μια επιστολή προς τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και όλους τους βουλευτές του νομού. Πρέπει όλοι να βοηθήσουν».

KOKKALHS.jpg

«Μαθητευόμενοι μάγοι στις πλάτες επαγγελματιών»

Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Με αφορμή την απαγόρευση από την κυβέρνηση της λειτουργίας των καταστημάτων στη Λάρισα μετά τα μεσάνυχτα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης σε δήλωσή του αναφέρει:
«Μόλις δύο μήνες πριν, ο πρωθυπουργός με φόντο τη γραφική Σαντορίνη έστηνε το δικό του success story πάνω στις πλάτες του Ελληνικού λαού που με αυταπάρνηση και μεγάλο οικονομικό κόστος, βγήκε αλώβητος από την πρώτη περίοδο της πανδημίας.
Δυστυχώς, λίγες εβδομάδες μετά, η ίδια η ιστορία ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Μία κατάσταση οριακή σε ό,τι αφορά την πανδημία, αλλά μετά βεβαιότητος εκτός ελέγχου σε ό,τι αφορά την ίδια την κυβέρνηση.
Παλινωδίες, αντιφάσεις και σπασμωδικότητα. Μαθητευόμενοι μάγοι στις πλάτες και των Λαρισαίων επαγγελματιών.
Γιατί κατά τον κ. Χαρδαλιά, τον οποίο επιδοκιμάζει και καλύπτει διαρκώς ο κ. Μητσοτάκης, στη Λάρισα μετά τα μεσάνυχτα ο κορονοϊός κολλάει, ενώ λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, στη Λαρισινή «παροικία» του Πλαταμώνα δεν κολλάει.
Ο Θεός να βάλει το χέρι του (αν προλαβαίνει κι αυτός πλέον…). Αιδώς αργείοι».

liakouli-1.jpg

«Ζητώ μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες»

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Παρέμβαση πραγματοποίησε με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, μετά τα πρόσφατα μέτρα περιορισμού του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης του νομού, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση εξήγγειλε τα περιοριστικά μέτρα, χωρίς όμως παράλληλα να εξαγγείλει, ως όφειλε, κανένα μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν πλέον με λουκέτο.
Στην ερώτησή της η Λαρισαία βουλευτής, μεταξύ άλλων, τονίζει τα εξής:
«Η πανδημία δυστυχώς δείχνει ότι ήρθε για να μείνει. Με μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στον νομό Λάρισας, παρακολουθούμε την εξέλιξη των κρουσμάτων και του νέου κύκλου μετάδοσης του ιού. Είναι πανθομολογούμενη η οικονομική καταστροφή πολλών κλάδων επαγγελματιών και η τιτάνια προσπάθειά τους να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους. Η μόνη ελπίδα που μέχρι τώρα υπήρχε, ήταν να περάσουμε σε μια μεταβατική φάση και σταδιακά να επανέλθει η ομαλή λειτουργία στις επιχειρήσεις. Αυτό δεν συμβαίνει όμως και η ελπίδα δείχνει να αποχώρησε, ανεπιστρεπτί.
Ο νομός Λάρισας, βρέθηκε για άλλη μια φορά, στην καρδιά της πανδημίας και των συνεπειών της και πλέον υφίσταται σε πολλά επίπεδα σοβαρές, παράπλευρες απώλειες. Οι επαγγελματίες του νομού, βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε απόλυτη απόγνωση, μετά την πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου να ισχύσουν περιοριστικά μέτρα στο ωράριο λειτουργίας τους μέσα στον μήνα Αύγουστο. Το αν τα μέτρα αυτά είναι επιβαλλόμενα ή όχι, δεν μπορεί να το κρίνουν, παρά μόνο οι ειδικοί.
Όμως, η Κυβέρνηση, είναι η μόνη «ειδική», που οφείλει να προνοήσει και προστατεύσει έγκαιρα και ουσιαστικά όλους όσοι πλήττονται ξανά, από το δεύτερο κύμα της πανδημίας στον νομό μας. Μαζί με τα μέτρα αυτά, θα έπρεπε η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, να έχουν ήδη προγραμματίσει ταυτόχρονα συγκεκριμένες παρεμβάσεις, στοχευμένες και με σαφή προϋπολογισμό για τις επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και είναι έτοιμες να βάλουν λουκέτο, διότι δεν μπορούν αντικειμενικά να λειτουργήσουν με περιοριστικά μέτρα.
Υπάρχει πλέον η εμπειρία των προηγούμενων μηνών, η γνώση της τραγικής κατάστασης των επιχειρηματιών και το οριστικό αδιέξοδο στο οποίο πλέον έχουν περιέλθει. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ολιγωρία της Κυβέρνησης, γιατί πλέον και ξέρει και οφείλει να πράξει.
Το πλήγμα στις επιχειρήσεις του νομού Λάρισας, μετά τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα είναι τεράστιο και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αντιμετώπισης των υποχρεώσεων από τους επαγγελματίες, οι οποίοι υψώνουν κραυγή απόγνωσης. Ζητώ από την Κυβέρνηση άμεσα μέτρα στήριξης και ανακούφισης για τους επαγγελματίες του νομού Λάρισας, ειδικά στον χώρο της εστίασης και να δημοσιοποιήσει το σχέδιό της- αν έχει!- για τη μεσοπρόθεσμη στήριξη αυτών των επιχειρήσεων και τον ακριβή προϋπολογισμό που διαθέτει».

Της Νατάσας Πολυγένη

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass