Τίμησαν την απελευθέρωση της Αγιάς

ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΑΝΤΩΝΙΩΝ -Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «Η Αγιά στέλνει μήνυμα πίστης και ελπίδας...»

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2020 15:00

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Την 139η επέτειο της απελευθέρωσής της από τους Οθωμανούς γιόρτασε

χθες Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου η κωμόπολη της Αγιάς.
Πρόκειται για τον δέκατο κατά σειρά εορτασμό της εξόχως σημαντικής αυτής επετείου για την περιοχή, που αφορά στην αποτίναξη από πάνω της του Οθωμανικού ζυγού και την προσάρτησή της στην τότε ελεύθερη Ελλάδα, γεγονός που κατέστη δυνατό με την είσοδο στην κωμόπολη του απελευθερωτικού ελληνικού στρατού την 1η Σεπτεμβρίου του 1881 δίνοντας, έτσι, τέλος σε 458 χρόνια σκλαβιάς και υποταγής.
Το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των εορταζόντων θαυματουργών πολιούχων, Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, του ασκητή της ερήμου και Αγίου Αντωνίου του Νέου του εν Βεροίας, αμέσως μετά τον άρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε δοξολογία. Εν συνεχεία, η καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας κ. Γεωργία Ποτούλα μίλησε για τη σπουδαιότητα της ημέρας, για τα δύσκολα χρόνια της υποδούλωσης της επαρχίας στους Οθωμανούς και για την πορεία προς την ελευθερία.
Αμέσως μετά την ομιλία τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων αγωνιστών στο Ηρώο της πόλης και κατατέθηκαν στεφάνια από τον κ. Γιώργο Λαδόπουλο που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς Βασίλη Βλαχογιάννη και τον διοικητή του Λιμενικού Σταθμού Αγιοκάμπου Χρήστο Αντωνίου.
Στον εορτασμό παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Ευάγγελος Κρανιώτης, Πέτρος Μπαρμπέρης και Χρήστος Σκαρκάλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Μπελιάς και Ζάχος Μπατζιόλας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Γιάννης Αγγελάκας και το μέλος της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας Δήμου Αγιάς Γιάννης Μανίκας. Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Στον εορτασμό της Σύναξης των Αγίων παρευρέθηκε η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη και συμμετείχε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αγιάς κ. Ιγνατίου. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από την πανδημία και περιορίστηκε στο πλαίσιο της θρησκευτικής εκδήλωσης, χωρίς έκθεση προϊόντων και πανηγυρικές εκδηλώσεις των προηγούμενων χρόνων.
Με την ευκαιρία του εορτασμού, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ε. Λιακούλη, δήλωσε: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των Αγίων της Αγιάς, μιας ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κοινότητας που αφήνει το έντονο, θετικό αποτύπωμά της, μέσα στους αιώνες. Παράλληλα, ήταν μια ευκαιρία να σκεφτούμε ότι η δοκιμασία της πανδημίας που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους μας.
Είναι τώρα η ώρα της αναθεώρησης, της εσωτερίκευσης και της πνευματικής αναζήτησης. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς προκλήσεις και διαπιστώνουμε ότι μόνοι μας δεν καταφέρνουμε πολλά. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, περισσότερο από ποτέ. Νιώθουμε έντονα την ανάγκη της συλλογικότητας, της κοινής στάσης, της ενότητας και της πίστης.
Με οδηγό τις παραδόσεις μας, την πίστη μας και τον πολιτισμό μας, πορευόμαστε στη ζωή και βρίσκουμε ξανά, μέσα από τον βίο των Αγίων, την ουσία του Ανθρώπου. Ετσι, ολοκληρώνουμε και τον πραγματικό αυτοσκοπό μας: την προσωπική μας Θέωση».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass