Εισαγγελική έρευνα για παράνομη είσπραξη του ΚΕΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ – ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΧΩΡΙΣ ΦΑΚΕΛΟ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ – ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΕΝΩ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ‘H ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ‘H ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΩΡΑΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2020 21:35

Εισαγγελική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα, διέταξε -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απόστ. Τζαμαλής, με αφορμή υπόθεση που αφορά σε δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος

Αλληλεγγύης (σ.σ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα όπως ονομάζεται πλέον) στο Κέντρο Κοινότητας Ρομά του Δήμου Τυρνάβου.
Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία από τον Δήμο Τυρνάβου καθώς η καταγγελία για τα διαδραματιζόμενα στο Κέντρο Κοινότητας περιελάμβανε συγκεκριμένες αναφορές οι οποίες, σε πρώτη φάση επιβεβαιώθηκαν από τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Τυρνάβου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» και με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 70 Ρομά φαίνεται να εμπλέκονται στην επίμαχη υπόθεση ως δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης το οποίο ανέρχεται στα 200 ευρώ μηνιαίως. Το παράδοξο ωστόσο της υπόθεσης αφορά στο γεγονός ότι οι αιτήσεις που αποτελούν αντικείμενο έρευνας, δεν συνοδεύονται από δικαιολογητικά μεταξύ των οποίων το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και κυρίως οι βεβαιώσεις σχολείων για τα παιδιά, έγγραφο που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση του βοηθήματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και από την πρώτη πάντα ανάγνωση των εγγράφων που περιλαμβάνονται στην καταγγελία, οι δικαιούχοι Ρομά δεν φαίνεται να είναι κάτοικοι του Τυρνάβου, διάσταση που αν αποδειχθεί κατά την κύρια ανάκριση θα επιβεβαιώσει τη φημολογία που θέλει κύκλωμα να «μετακινεί» Ρομά στον Τύρναβο προκειμένου να εισπραχθούν παράνομα τα επιδόματα. Ο έλεγχος ωστόσο υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Τυρνάβου απέδειξε πως οι επίμαχες αιτήσεις δεν έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο των ωφελουμένων, αλλά και πως ικανός αριθμός αιτήσεων φέρεται να υποβλήθηκαν όσο ο αρμόδιος υπάλληλος απουσίαζε με άδεια (κανονική, αναρρωτική κ.λπ.) όπως φαίνεται επίσης να υποβλήθηκαν και εκτός ωραρίου.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Η υπόθεση καταγγέλθηκε από πολίτη στον Δήμο Τυρνάβου προ δεκαημέρου περίπου και περιελάμβανε αποφάσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας της Γενικής Διεύθυνσης Παροχών Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με τις οποίες, εγκρίθηκε σε Ρομά η χορήγηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, από 31 Αυγούστου με μηνιαίο ποσό 200 ευρώ και μήνα έναρξης καταβολής τον τρέχοντα Σεπτέμβριο.
Την ίδια ημέρα ο Δήμος Τυρνάβου με έγγραφό του προς το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε την «αναστολή εγκεκριμένων αιτήσεων του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος» έως ότου πραγματοποιηθεί έλεγχος στο αρχείο της Υπηρεσίας.
Όπως έγινε και την περασμένη Τρίτη, στο Κέντρο Κοινότητας Ρομά, για να επιβεβαιωθεί ότι -σε αντίθεση με άλλες αιτήσεις- για τις συμπεριλαμβανόμενες στην καταγγελία δεν βρέθηκε φάκελος και κατ’ επέκταση ούτε και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εξέλιξη που αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας.
Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε προχθές στην Εισαγγελία, προκαλώντας την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας κ. Τζαμαλή ο οποίος διέταξε έρευνα προκειμένου να εξεταστούν τα καταγγελλόμενα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Κόκουρας: Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση
Ο δήμαρχος Τυρνάβου, Ιωάννης Κόκουρας ερωτηθείς από την «Ε» για την υπόθεση σε δήλωσή του σημειώνει τα εξής: «Μετά από ανώνυμη καταγγελία που δεχτήκαμε ότι κάποιοι δημότες μας λαμβάνουν ΚΕΑ, χωρίς να το δικαιούνται, προχωρήσαμε στη διερεύνησή της και μόλις ολοκληρώσαμε τη σχετική έρευνα προσφύγαμε στον εισαγγελέα στον οποίο και καταθέσαμε πλήρη φάκελο. Πρόθεσή μας να συνδράμουμε στην εισαγγελική έρευνα με κάθε τρόπο και να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται» καταλήγει ο Δήμαρχος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass