Χαμόγελα και σκεπτικισμός …μέσα ή έξω από τη μάσκα

ΣΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ» ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2020 21:53

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
του Γιάννη Μουκίδη
Σίγουρα το χθεσινό επίσημο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ήταν διαφορετικό, με νέες εικόνες, κανόνες και όρους και βέβαια μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και ο απλός κόσμος θα θυμούνται για πάντα τη 14η Σεπτεμβρίου του 2020.


Όπως και να ’χει, πήραν ζωή ξανά τα προαύλια των σχολικών μονάδων στη χθεσινή «πρεμιέρα» για την καινούρια εκπαιδευτική χρονιά και για τις σχολικές μονάδες -Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια, Ειδικό Γυμνάσιο, Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης- της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής. Ενα αλλιώτικο «πρώτο κουδούνι» με πολύ σκεπτικισμό και προβληματισμό για το μέλλον της χρονιάς, με τις μάσκες προσώπου, τις αποστάσεις… όσο ήταν δυνατό και τα αντισηπτικά να κυριαρχούν αλλά και με συγκρατημένη αισιοδοξία, με χαμόγελα… ακόμα και κρυμμένα κάτω από τις μάσκες και με προσδοκίες για ήρεμες σχολικές μέρες, παρά τη διάχυτη πολυεπίπεδη υγειονομική κρίση της πανδημίας… ή και επιδημίας για άλλους που έχει «απλωθεί» παντού.
Ένα είναι σίγουρο: οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ξεχνούν για τους επόμενους μήνες τις ημέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης και μπαίνουν σε ρυθμούς διαφορετικούς με εντατική δουλειά και πάντα έχοντας τον νου στα μέτρα προφύλαξης κατά του ιού. Τα προαύλια των σχολικών μονάδων της επαρχίας Ελασσόνας γέμισαν από εκατοντάδες παιδικές φωνούλες, αστεϊσμούς, χαμογελάκια με «φόντο» τις ευχές για το καλό της νέας χρονιάς.
Ειδικά τη χθεσινή μέρα, όπως γίνεται κάθε χρόνο στους αγιασμούς, το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στα «πρωτάκια» στα θρανία, στις «φατσούλες» που κοίταζαν με έκδηλη ανησυχία και απορία για το νέο που συναντούν στη ζωή τους, που… «δάκρυζαν» για το νέο που συναντούν μπροστά τους, στις «καρδούλες» που, αν μη τι άλλο, θα χτυπούσαν δυνατά για την πρώτη φορά στο σχολείο, αλλά και γονείς που αγωνιούσαν για το πώς θα προσαρμοστεί το παιδί τους στο άγνωστό σχολικό περιβάλλον, σε έναν «ξένο» για αυτά χώρο, αλλά και στο νέο «σκηνικό» που έφερε ο κορονοϊός.
Άλλωστε, όπως έχει αποτυπωθεί εδώ και χρόνια, τα «πρωτάκια» βιώνουν αυτές τις μέρες μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους και χρειάζονται τη βοήθεια γονιών και εκπαιδευτικών για να βρουν τη σειρά και τον ρυθμό τους.
Ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων τέλεσε τους αγιασμούς στις σχολικές μονάδες της Δεσκάτης, εκεί όπου είναι καθιερωμένο να λειτουργεί την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Τους αγιασμούς της Ελασσόνας έκαναν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και οι αρχιμανδρίτες και ιερείς των ενοριών της πόλης.
«Περίσσεψαν» οι ευχές για υγεία, δύναμη, πρόοδο, προκοπή αλλά και για την απρόσκοπτη συνεργασία όλων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της ιδιαίτερα δύσκολης νέας εκπαιδευτικής χρονιάς.
Χαρακτηριστικά τα λόγια του πρωτοσύγκελου στον αγιασμό του Λυκείου: «Θα χρειαστεί πολλή ψυχραιμία για να εφαρμόσετε όλα αυτά τα μέτρα για την προστασία σας. Θα χρειαστεί πολλή ψυχραιμία για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα, τα οποία θα ανακύπτουν. Θα χρειαστεί πολλή συνεργασία και ειρήνη ανάμεσά σας για να μπορέσετε να εκπληρώσετε του στόχους αυτής της χρονιάς. Θα είναι μία δύσκολη χρονιά, όλοι το ξέρουμε, όλοι είμαστε κοντά σας σε αυτήν την αγωνία, όλοι μοιραζόμαστε τον αγώνα σας αλλά θα σας συντροφεύει η προσευχή μας και του Μητροπολίτη μας, ο οποίος σας εύχεται να είναι πραγματικά μια χρονιά παρόλες τις δυσκολίες, χαρούμενη, δημιουργική, ουσιαστική για να μπορέσετε έτσι να εκπληρώσετε όλα όσα αγαπάτε, όλα όσα σας αξίζουν και όλα εκείνα τα οποία θα σας προάγουν, θα γίνουν μία βάση στέρεη για να πατήσετε και να διεκδικήσετε το μέλλον σας».
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ευχόμενος για τη νέα χρονιά επισήμανε με νόημα: «Ο Δήμος Ελασσόνας είναι δίπλα στις σχολικές κοινότητες του Δήμου μας, είναι δίπλα στους μαθητές όλου του Δήμου και είναι δίπλα τους για να τους προσφέρει τη συντήρηση των σχολείων, να προσφέρει στην καθαριότητα καθώς και στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Θέλουμε να έχετε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι ασφαλές, ευχάριστο, για να μπορείτε να αφοσιωθείτε στο διάβασμά σας, για να έχετε επιτυχία και στις εξετάσεις αλλά να έχετε επιτυχία και στη ζωή σας».
Το τέλος της πρώτης μέρας στο σχολείο βρήκε τους μαθητές «βαρυφορτωμένους» με τα νέα σχολικά βιβλία τους να προσπαθούν να βάλουν σε σειρά και να σχεδιάσουν τη νέα τους καθημερινότητα, με «φόντο» και τον κορονοϊό.
Κλείνοντας, δανείζομαι επίλογο ενός πρόσφατου επίκαιρου κειμένου της γνωστής Λιβαδιώτισσας στην καταγωγή εκπαιδευτικού – συγγραφέα Γλυκερίας Γκρέκου:
«Σκέφτομαι πως πρέπει να κόψουμε τη φόρα αυτού του ιού με την κορόνα, φορώντας τις μάσκες μας, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, έτσι ώστε να βγούμε αλώβητοι, στο σώμα και την ψυχή. Εμείς, που μεγαλώσαμε πια και τα παιδιά, που η ζωή τούς καλεί στο δύσκολο, για φέτος, παιχνίδι- στοίχημα. Σε μια αλλιώτικη αρχή…».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass