Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εφυγε» ο τελευταίος Αγιώτης αγγειοπλάστης

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 85 ΕΤΩΝ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2020 21:32

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Απεβίωσε χθες το απόγευμα, σε ηλικία 85 ετών, ο Αγιώτης αγγειοπλάστης Ευάγγελος Παπαχρήστος. Ο τελευταίος μιας πολύ όμορφης λαϊκής τέχνης με την οποία φαμίλιες ολόκληρες Αγιωτών ασχολήθηκαν τον περασμένο αιώνα δημιουργώντας μοναδικά ανθεκτικά κι

όμορφα χειροποίητα προϊόντα.
Μία από αυτές τις οικογένειες των λαϊνάδων, όπως ήταν γνωστοί τα παλιά χρόνια απ’ τα λαΐνια (σταμνιά) που έφτιαχναν και που χρησιμοποιούνταν το καλοκαίρι για να διατηρείται το νερό κρύο, ήταν η οικογένεια του Λευτέρη Παπαχρήστου με τα δυο παιδιά του, Χρήστο και Δημήτρη, οι οποίοι μέχρι τα βαθιά γεράματά τους έζησαν από την τέχνη τους. Τα παιδιά του Χρήστου, Λευτέρης και Γιώργος, ακολούθησαν την τέχνη, ως ότου ο πρώτος βρέθηκε στην Αλβανία αιχμάλωτος με τον εμφύλιο κι ο δεύτερος αναγκάστηκε λόγω των δύσκολων συνθηκών να φύγει στη Γερμανία. Ο μόνος που απέμεινε να διατηρεί την πατροπαράδοτη τέχνη της αγγειοπλαστικής ήταν ο Βαγγέλης, γιος του Δημήτρη, ο οποίος μέχρι και πριν λίγα χρόνια, που οι δυνάμεις του ακόμα δεν τον είχαν αφήσει, διατηρούσε ένα οργανωμένο εργαστήρι στο σπίτι του στην Αγιά.
Πολλοί ήταν αυτοί που τον επισκέπτονταν για να αγοράσουν ή για να δουν πώς πλάθεται ο πηλός και με τον τροχό μετατρέπεται στο σχήμα που θέλει ο δημιουργός και στο αντικείμενο που επιθυμεί να φτιάξει. Επίσης, τα σχολεία της περιοχής κατά καιρούς έστελναν εκεί τους μαθητές τους για να γνωρίσουν μια τέχνη που βασίζεται στην υπομονή, στην επιδεξιότητα και στο μεράκι του τεχνίτη, αλλά και να θαυμάσουν από κοντά τις στάμνες, τις σταμνοπούλες, τα γκιουβέτσια, τα τσουμπλέκια, τα πιθάρια, τα τσουκάλια, τους κουμπαράδες και τις γλάστρες, όλα τους χειροποίητα.
Η νεκρώσιμος ακολουθία του Βαγγέλη Παπαχρήστου θα γίνει σήμερα Τρίτη, στη 1:30 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίων Αντωνίων Αγιάς. Ο εκλιπών αφήνει πίσω του την αγαπημένη του σύζυγο Ευδοκία και τα λατρευτά του παιδιά Δημήτρη και Μαρία με τις οικογένειές τους.

Σχετικά Άρθρα