«Σολομώντεια λύση» για τα έγγραφα του Δήμου Λαρισαίων

ΔΕΚΤΗ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ «ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ» ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΚΩΝ. ΒΑΪΟΥΛΗ, ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΩΣΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2020 21:03

Νέα διάσταση στην αντιπαράθεση του επικεφαλής της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν»

και δημοτικού συμβούλου Λάρισας, Κων. Βαϊούλη με τη δημοτική αρχή, προκαλεί η απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απόστ. Τζαμαλή να ανακαλέσει «μερικώς», προηγηθείσα εισαγγελική παραγγελία για το θέμα της διάθεσης εγγράφων που αφορούν σε δημοτικά πεπραγμένα ετών (θέματα προσωπικού, οικονομικά στοιχεία κλπ).
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο κ. Τζαμαλής χαρακτηρίζοντας καταχρηστική την αίτηση Βαϊούλη έκανε δεκτή την αίτηση που κατέθεσε ο Δήμος Λαρισαίων ζητώντας τη μερική ανάκληση της εισαγγελικής παραγγελίας μόνο ως προς τα σκέλη των αντιγράφων που αφορούσαν τις καταστάσεις των εργαζομένων και των συμβάσεων αναθέσεων προμηθειών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει «ματαίωση» της άσκησης του δικαιώματος του κ. Βαϊούλη στην «πρόσβαση» και «αυτοπρόσωπη εξέταση» των εγγράφων.
Όπως είναι γνωστό ο κ. Βαϊούλης, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή για «εμπαιγμό», «αναγκάστηκε» όπως ο ίδιος δήλωσε «να ζητήσει ως έσχατη λύση την εισαγγελική παρέμβαση», στις 26 του περασμένου Αυγούστου και κατέφυγε στην Εισαγγελέα Υπηρεσίας προκειμένου να λάβει τα αιτούμενα έγγραφα.
Σημειώνοντας ότι, από την 1η Ιουνίου ’20 έχει υποβάλει δύο αιτήσεις στη Διεύθυνση Διοικητικού του Δήμου Λαρισαίων ζητώντας στοιχεία «χωρίς ωστόσο να λάβω οποιαδήποτε απάντηση καίτοι παρήλθε διάστημα πλέον των δύο μηνών από την υποβολή των αιτήσεων» όπως ο ίδιος σημειώνει.
Η Εισαγγελέας Υπηρεσίας, με το σκεπτικό ότι «δημόσιο πρόσωπο ζητά δημόσια έγγραφα», για να τα χρησιμοποιήσει «στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου» ενέκρινε το αίτημα Βαϊούλη, κοινοποιώντας στον Δήμο Λαρισαίων την – εκδοθείσα τελικά εισαγγελική παραγγελία - για χορήγηση αντιγράφων τα οποία αφορούσαν:
«α) την κατάσταση συνολικά όλων των εργαζομένων (υπαλλήλων) του Δήμου (μόνιμων, αορίστου χρόνου και ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), τις εργασιακές – υπηρεσιακές θέσεις αυτών στο οργανόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων και το κόστος μισθοδοσίας αυτών για τα έτη 2014 – 2020 και
β) τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών για τα έτη 2017 – 2018 και τις συμβάσεις απευθείας αναθέσεων, προμηθειών και έργων των ετών 2014 – 2019». ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ
Η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση της δημοτικής αρχής η οποία, πέραν των ανακοινώσεων (σ.σ. ασκώντας κριτική στον κ. Βαϊούλη για «επικοινωνιακά τεχνάσματα») όπως είχε προϊδεάσει κατέθεσε αίτηση προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών ζητώντας τη μερική ανάκληση της εισαγγελικής παραγγελίας για τη χορήγηση εγγράφων στον δημοτικό σύμβουλο.
Ζητώντας να ανακληθεί η παραγγελία «κατά το μέρος που αφορά: α) κατάσταση συνολικά όλων των εργαζομένων (υπαλλήλων) του Δήμου (μονίμων, αορίστου χρόνου και ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), τις εργασιακές - υπηρεσιακές θέσεις αυτών στο οργανόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων και το κόστος μισθοδοσίας αυτών για τα έτη 2014 - 2020 και β) τις συμβάσεις απευθείας αναθέσεων προμηθειών και έργων των ετών 2014-2019». Με το σκεπτικό ότι – μεταξύ άλλων – η διάθεση των εγγράφων (αντίγραφα) θα απαιτούσε «πολύμηνη απασχόληση όχι μιας αλλά πολλών αρμοδίων υπηρεσιών» την ώρα που οι αποφάσεις αναρτώνται στο πρόγραμμα «Διαύγεια», ενώ άλλες αποφάσεις έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων στο διαδίκτυο.
Με τον κ. Τζαμαλή να ανακαλεί τελικά την εισαγγελική παραγγελία ως προς τα δύο αιτούμενα σκέλη, καθιστώντας σαφές παράλληλα ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει και «ματαίωση» του δικαιώματος του κ. Βαϊούλη για πρόσβαση και αυτοπρόσωπη εξέτασης των εγγράφων, στο αρχείο των Υπηρεσιών.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass