ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

«Κόκκινο» στην ανάθεση μελέτης για ανακατασκευή ΕΘΙΑΓΕ

Ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2020 21:00

«Άνω τελεία» στη διαδικασία πλήρους ανακατασκευής των χώρων του ΕΘΙΑΓΕ στη συνοικία Αβέρωφ βάζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, που ακυρώνει απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων για αποτέλεσμα διαγωνισμού όσον αφορά στην ανάθεση μελέτης του έργου.


Ο Δήμος Λαρισαίων στην προσπάθεια να αξιοποιήσει την παραχωρηθείσα έκταση περίπου 240 στρεμμάτων εξέτασε διάφορες προτάσεις όπως της δημιουργίας πολιτιστικού ή συνεδριακού κέντρου στον χώρο των αποθηκών, της δημιουργίας βοτανικού κήπου ή μιας νέας εστίας πρασίνου, της λειτουργίας Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κέντρου Αγροτικής Καινοτομίας ή Μουσείου Εδαφών.
Στο πλαίσιο αυτό προέβη στη διενέργεια ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών και μάλιστα τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε σχετική συνέντευξη Τύπου με απονομή βραβείων και επαίνων. Κατά τη διάρκεια αυτής ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως με βάση τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα προχωρούσε η εκπόνηση μελετών και η αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ώστε σταδιακά αυτός ο χώρος να διαμορφωθεί.
Στη συνέχεια συγκροτήθηκε και Τριμελές Όργανο (Πρόεδρος Ντίνος Διαμάντος, μέλη Δημήτρης Μαβίδης, Δημήτρης Τάχος) για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της ανάθεσης της μελέτης.
Πριν από δύο μήνες περίπου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων συνεδρίασε και αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν και εξέφρασαν αντιρρήσεις Μαμάκος, Τζατζάκης, Δρυστέλλας) να κατοχυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού σε μελετητική ομάδα που βραβεύτηκε σ’ εκείνον τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών του Δήμου Λαρισαίων.
Πριν από τρεις ημέρες ωστόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μ’ ένα από τα βασικά στοιχεία της αιτιολόγησης να εμπίπτει σε υπουργική απόφαση του 2011 που αναφέρει πως «Στον διαγωνισμό ιδεών δεν προβλέπεται η ανάθεση στον βραβευμένο μελετητή της περαιτέρω επεξεργασίας της μελέτης του έργου».
Τοποθέτηση σχετικά με το θέμα του διαγωνισμού ιδεών είχαμε και από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λάρισας που είχε διευκρινίσει ότι υπάρχουν δύο φάσεις «Πρώτη είναι ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών στον οποίο αναλύονται τα δεδομένα και οι προοπτικές του έργου, καθώς και προτείνονται καινοτόμες ή ριζοσπαστικές ιδέες, τα αποτελέσματα του οποίου αποτελούν τη βάση για την απαραίτητη ανοιχτή διαβούλευση που θα πρέπει να ακολουθήσει. Για την υλοποίηση του έργου, ακολουθεί ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων (β’ φάση) που καταλήγει στην ανάθεση της μελέτης».
Κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης υπάρχει δικαίωμα προσφυγής, λύση στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» η δημοτική αρχή δεν προσανατολίζεται καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις πως έτσι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass