Αριστη η ποιότητα του νερού στη Λάρισα

«ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΒΡΥΣΗΣ ΤΟΥΣ...» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ΟΛΓΑ ΚΟΤΣΕΛΙΔΟΥ -ΔΩΡΕΑΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2020 21:00

Της Λένας Κισσάβου

Στην υψηλότερη βαθμίδα της καλύτερης ποιότητας πόσιμου νερού βρίσκεται

η Λάρισα σε όλη την Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία που εμφανίζονται στη νέα ειδική πλατφόρμα ενημέρωσης για την ποιότητα του πόσιμου νερού σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, την οποία δημιούργησε η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.). Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη σε όλους του πολίτες και μπορούν να την εγκαταστήσουν στα κινητά τους τηλέφωνα με απλές κινήσεις, ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την ποιότητα του νερού για κάθε πόλη και χωριό που ενδιαφέρονται.
«Στόχος της δημιουργίας της από την Ε.Δ.Ε.Υ.Α., είναι καταρχήν να ενημερώσει τους πολίτες για το νερό που πίνουν, καθώς τα στοιχεία ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο, με τους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε κάθε ΔΕΥΑ. Επίσης στοχεύει να αποτελέσει κίνητρο να εμπιστευτούν οι πολίτες το νερό της βρύσης, καθώς τα στοιχεία είναι αξιόπιστα και υπάρχει διαφάνεια…» δηλώνει στην «Ε» η γενική διευθύντρια της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Ολγα Κοτσελίδου.
Ερωτηθείσα για το νερό της Λάρισας, απαντά: «Οι Λαρισαίοι μπορούν να εμπιστεύονται το νερό που πίνουν από τις βρύσες τους, καθώς είναι από τα ποιοτικότερα σε όλη την Ελλάδα». Αναλυτικότερα για την πλατφόρμα και τη λειτουργία της σημειώνει: «Η νέα εφαρμογή της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, που εδώ και λίγες μέρες μπορούν να εγκαταστήσουν δωρεάν οι πολίτες στα κινητά τους τηλέφωνα, προσφέρει γρήγορη και άμεση πρόσβαση σε όλες τις αναλύσεις του πόσιμου νερού (μικροβιολογικές, χημικές και ραδιενέργειας), ώστε ο πολίτης να γνωρίζει για την καταλληλότητα και την ποιότητα του νερού που πίνει όπου κι αν βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια πρωτοποριακή και καινοτόμα δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 121 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας, δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης από το 1980 μέχρι σήμερα σε 5,2 εκατ. πολίτες της περιφέρειας, έχει αναπτύξει και θέσει σε λειτουργία εδώ και τρία περίπου χρόνια ένα Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Ποιότητας Νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
Πρόκειται για ένα διαδικτυακό σύστημα που επιτρέπει στους φορείς ύδρευσης την καταχώριση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων του πόσιμου νερού. Αποτελεί ένα εργαλείο συνεχούς παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε εφαρμογή του ευρωπαϊκού και εθνικού θεσμικού πλαισίου, τόσο για τους πολίτες όσο και για το Υπουργείο Υγείας και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας. Σήμερα στο Πληροφορικό Σύστημα το οποίο έχει αναγνωριστεί θεσμικά από το Υπουργείο Υγείας, συμμετέχουν 102 Δ.Ε.Υ.Α., 10 Δήμοι που δεν διαθέτουν Δ.Ε.Υ.Α. και η Ε.Υ.Α.Θ. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας με σχετική εγκύκλιό του πρότεινε τη συμμετοχή όλων των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης (Δήμοι, Δ.Ε.Υ.Α., Ε.ΥΔ.Α.Π., Ε.Υ.Α.Θ. κλπ) της χώρας στο Πληροφοριακό Σύστημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.
Με την ειδική εφαρμογή για κινητά που ανέπτυξε πρόσφατα η ΕΔΕΥΑ, οι πολίτες μπορούν πλέον να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση σε στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα δεδομένα αυτά παρέχονται στους πολίτες με εύκολα αναγνώσιμη και κατανοητή μορφή, εκτός από την εφαρμογή στο κινητό, μέσα από την ιστοσελίδα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. (https://edeya.gr/). Η εφαρμογή στο κινητό θα συμβάλει στην αξιόπιστη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των τουριστών, για την ποιότητα του πόσιμου νερού στη χώρα μας ώστε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στην κατανάλωση του νερού βρύσης». Για την καλύτερη πληροφόρηση του κοινού, σχετικά με τα στοιχεία που υπάρχουν στην πλατφόρμα, ο κ. Ελευθέριος Σφυρής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός -Μηχανικός Υπολογιστών της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., μας παραθέτει τις παρακάτω ερωτήσεις –απαντήσεις, που θα βοηθήσουν στην κατανόησή της:

«- Γιατί υπάρχουν διαφορετικές ημερομηνίες δειγματοληψίας στις διάφορες παραμέτρους σε ένα σημείο δειγματοληψίας;
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι μικροβιολογικές παράμετροι πρέπει να παρακολουθούνται συχνότερα από τις χημικές παραμέτρους, για αυτό τον λόγο υπάρχουν διαφορετικές ημερομηνίες στις παραμέτρους που παρακολουθούνται. Έτσι μπορεί να παρατηρούνται διαφορές ακόμα και για χρονική περίοδο ενός έτους σε ένα σημείο δειγματοληψίας.
- Ποιος πραγματοποιεί τις αναλύσεις του νερού;
Οι αναλύσεις του νερού πραγματοποιούνται είτε από τα εργαστήρια των επιχειρήσεων ύδρευσης είτε από ιδιωτικά εργαστήρια στις περιπτώσεις που η επιχείρηση ύδρευσης δεν διαθέτει δικό της εργαστήριο. Σε κάθε περίπτωση όμως το εργαστήριο που πραγματοποιεί τις αναλύσεις πρέπει να έχει και την απαιτούμενη διαπίστευση από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης.

- Γιατί υπάρχουν πολλά σημεία δειγματοληψίας (πινέζες) στον χάρτη;
Οι πινέζες στον χάρτη αντιστοιχούν σε σημεία δειγματοληψίας που επιλέγει η επιχείρηση ύδρευσης. Οι επιχειρήσεις ύδρευσης προσπαθούν να έχουν αρκετά σημεία δειγματοληψίας ώστε να ελέγχουν μέσα από τις αναλύσεις του νερού, έμμεσα και την κατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι όλα τα σημεία δειγματοληψίας ενεργά, αλλά ενεργοποιούνται ανάλογα με τις επιλογές της επιχείρησης ύδρευσης και για αυτό τον λόγο μπορεί να υπάρχουν σημεία δειγματοληψίας με αναλύσεις με παλαιότερες ημερομηνίες δειγματοληψίας.

- Πώς επιλέγω το σωστό σημείο δειγματοληψίας για μένα;
Συνήθως επιλέγεται το σημείο δειγματοληψίας που είναι πιο κοντά στην τοποθεσία του χρήστη. Αν ωστόσο υπάρχουν περισσότερα από ένα σημεία δειγματοληψίας κοντά στην τοποθεσία του χρήστη, τότε μπορεί να επιλεχθεί ελεύθερα οποιοδήποτε από τα σημεία δειγματοληψίας, καθώς αυτά ανήκουν σε μια γεωγραφικά καθορισμένη περιοχή, όπου η ποιότητα του νερού μπορεί να θεωρηθεί ως περίπου ομοιόμορφη».
Την εφαρμογή μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ots.edeya_waterquality_app

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass