Η Ελασσόνα γιορτάζει την απελευθέρωσή της

ΛΙΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ «ΜΕΛΟΥΝΑ», ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2020 21:56

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
φωτ.: Ανδρέας Νικούλης
Με επισημότητα αλλά και με λιτότητα, χωρίς πολύ κόσμο, όπως απαιτεί το υγειονομικό πρωτόκολλο της εποχής μας, πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα» Τσαριτσάνης στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι και το απόγευμα στην Ελασσόνα, οι

εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 108ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον Τουρκικό ζυγό (6η Οκτωβρίου 1912) οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου.
Οι σημερινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας (10.30 π.μ.), την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες (11 π.μ.), και την κατάθεση στεφάνων. Υπενθυμίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κων. Σκρέκας.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ «ΜΕΛΟΥΝΑ»
Χθες το πρωί, οι αρχές και ελάχιστα άτομα κατευθύνθηκαν στην τοποθεσία «Μελούνα», λίγο έξω από την Τσαριτσάνη (από όπου ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού Στρατού το 1912), στον χώρο του εκεί Μνημείου (…τα αποκαλυπτήρια του είχαν γίνει πριν 8 χρόνια). Το Μνημείο βρίσκεται στη νέα εθνική οδό Ελασσόνας - Λάρισας, ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν τα παλαιά σύνορα της χώρας, και από όπου ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού, στο χαρακτηριστικό ύψωμα της Μελούνας. Αρχικά, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης - αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κοντοτάσιος και ο διάκονος π. Ιάκωβος.
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς. Στο τέλος, οι παριστάμενοι απέδωσαν τον Εθνικό Ύμνο.
ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Στις 7 το απόγευμα, έγινε η υποδοχή της ιερής και θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, και ακολούθησε πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Στις εκδηλώσεις της «Μελούνας» παρευρέθηκαν:
Ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Νίκος Λιούπας, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Ευφρ. Καρκαβανίδου - Σκρέτα, Δημ. Καρανίκας, Διον. Κουρομπίνας, Γιώργος Κατσιούρας, ως εκπρόσωπος του κόμματος «Ελληνική Λύση - Κυριάκος Βελόπουλος» η Άννα - Μαρία Κωστοπούλου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Ιπποκρ. Τζιουμακλής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσαριτσάνης Αχιλλ. Μητσιμπόνας, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας - ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας - πύραρχος Ζήσης Μπρούζας, ο διοικητής της 361 ΠΑΠ - αντισυνταγματάρχης Χρήστος Χατζής, ο διοικητής 3ου Λόχου Πυρομαχικών Ελασσόνας της 361 ΠΑΠ - λοχαγός(ΥΠ) Ιωάννης Τύμπας, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Δημ. Τζιβής, αξιωματικοί του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου, ο πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας Αχιλλέας Ζανιάς και εκπρόσωποι συλλόγων της Τσαριτσάνης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass