«Πράσινο» έργο στο Λιβάδι

Εγκρίθηκε η αναβάθμιση του ιστορικού του κέντρου προϋπολογισμού 562.000 ευρώ

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2020 15:50

Εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος η αίτηση χρηματοδότησης που υπέβαλε ο Δήμος Ελασσόνας για το έργο αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της κοινότητας Λιβαδίου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου που επιχορηγεί τον Δήμο με το ποσό των 337.200 ευρώ.

Η μελέτη του έργου με τίτλο «Ανάπλαση – ενοποίηση χώρων ενδιαφέροντος του ιστορικού οικισμού Λιβαδίου του Δήμου Ελασσόνας» εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ελασσόνας και είναι προϋπολογισμού 562.000,00 ευρώ.
Η πρόταση υποβλήθηκε από τον Δήμο Ελασσόνας για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου 2019-2020» του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το Πράσινο Ταμείο για το ποσό των 337.200,00 ευρώ, ενώ ο Δήμος θα καλύψει από ίδιους πόρους το επιπλέον ποσό που θα προκύψει μετά από ανοιχτό διαγωνισμό.
Το Λιβάδι αποτελεί έναν παραδοσιακό ορεινό οικισμό σε υψόμετρο 1.250 μ. O κεντρικός οδικός άξονας, μετά από αρκετές επιστρώσεις νέων υλικών (χώμα, τσιμέντο και άσφαλτος), σήμερα δίνει την εικόνα ενός αυτοκινητοδρόμου που αποτρέπει όποια εντύπωση παραδοσιακής αισθητικής θα μπορούσε κανείς να αποκομίσει.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Προγραμματισμού κ. Δ. Καρανίκας τόνισε: «Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση του χαρακτήρα του οικισμού μέσω της αναμόρφωσης της εικόνας της κεντρικής οδικής αρτηρίας του Λιβαδίου, η οποία έχει υποστεί σοβαρή υποβάθμιση από τη χρήση του αυτοκινήτου, τις συνθήκες στάθμευσης και την αισθητικά υποδεέστερη ασφαλτόστρωση, η οποία σήμερα παρουσιάζει βλάβες και κακοτεχνίες. Προτείνεται η δημιουργία οδού ήπιας κυκλοφορίας από το σημείο ονόματι «Πεντάστρατο» έως την είσοδο του δημοτικού κτιρίου που στεγάζει τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Λιβαδίου. Η εν λόγω περιοχή παρέμβασης έχει έκταση περίπου 2.200 τ.μ.».
Σχολιάζοντας την έγκριση της μελέτης ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας δήλωσε: «Η ανάπλαση του κεντρικού δρόμου του Λιβαδίου αποτελεί ένα μεγάλο έργο ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας. Το Λιβάδι αποτελεί σήμερα τον σημαντικότερο προορισμό για τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς συνδυάζει την ιστορική-πολιτιστική κληρονομιά με την αγροκτηνοτροφική παράδοση και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Ο κεντρικός δρόμος του Λιβαδίου θα ανακατασκευαστεί και θα αποτελεί κόσμημα για το όμορφο Λιβάδι του Ολύμπου».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο «Ανάπλαση – ενοποίηση χώρων ενδιαφέροντος του ιστορικού οικισμού Λιβαδίου του Δήμου Ελασσόνας» περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες:
- Αποξήλωση της υφιστάμενης ασφαλτόστρωσης και των παλαιότερων στρώσεων τσιμέντου.
- Γενικές εκσκαφές βάθους επιπλέον των καθαιρέσεων περίπου 20 cm.
- Επίχωση με υλικά οδοστρωσίας, βάση 10 cm και υπόβαση 10 cm με την απαραίτητη συμπύκνωση αυτών.
- Τοποθέτηση μεταλλικού δομικού πλεγματος.
- Επίστρωση με φυσικούς λίθους (Ευπαλίου Φωκίδας) ενδεικτικών διαστάσεων 30cmx20cm ή 30cmx30cm, ίσως και κάποιες μικρότερου μεγέθους, πάχους 15-20 cm κολυμβητούς σε κονίαμα.
- Επίσης, θα τοποθετηθεί αγωγός πολυαιθυλενίου Φ200 κατά μήκος του οδικού άξονα παρέμβασης, προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιδιόρθωση μελλοντικών βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης και θα κατασκευαστούν φρεάτια ελέγχου ανά 20m περίπου.
- Έχουν σχεδιαστεί, επίσης να τοποθετηθούν, μοτίβα τα οποία προσομοιάζουν στο «αποκλειστικό», τοπικό και χαρακτηριστικό, παραδοσιακό Λιβαδιώτικο χαλί με ρομβοειδή γεωμετρικά επαναλαμβανόμενα σχήματα και χαρακτηριστικά χρώματα. Η αποτύπωση αυτών των μοτίβων εντός της λιθόστρωσης, στην αρχή και στο τέλος της, θα δώσει ένα επιπλέον χαρακτήρα και θα αναδείξει την ταυτότητα και την παράδοση του οικισμού. Το μοτίβο αυτό θα κατασκευαστεί από εναλλαγή διαφορετικών ειδών και διαφορετικού χρώματος πέτρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1