«Να διευκολυνθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ»

ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η «ΟΡΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ»

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2020 16:40

Επιστολή προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, τον γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΑΕΔΕΠ) κ. Παπαδούλη, και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), κ. Ηλία Κοτσιμπογεώργο, απέστειλε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Λαρισαίων «Ορμή Ανανέωσης» Νίκος Γαμβρούλας, με θέμα τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ».


Συγκεκριμένα η «Ορμή Ανανέωσης» στην επιστολή της αναφέρει:
«Η δημοτική μας παράταξη στον Δήμο Λαρισαίων «Ορμή Ανανέωσης», με θέρμη ενημερώθηκε για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στη Θεσσαλία» - «ΑΝΑΣΑ», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα προσφέρει σημαντική ρευστότητα σε επιχειρήσεις της Θεσσαλίας.
Για την ομαλή και επιτυχή υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος όμως θα πρέπει να διευθετηθούν κάποια σημαντικά προβλήματα, που από τις πρώτες ημέρες έχουν προκύψει.
Πρώτο και σημαντικότερο ζήτημα είναι πως, ο μεγάλος αριθμός των ενδιαφερομένων, απευθυνόμενος στο Πρωτοδικείο για την έκδοση δικαιολογητικών, προκάλεσε ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας, με αποτέλεσμα ο χρόνος έκδοσής τους να αγγίζει τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Και αυτό από τις πρώτες κιόλας ημέρες της προθεσμίας. Στην πορεία ο χρόνος έκδοσης των πιστοποιητικών φαίνεται πως θα είναι απώτερος από τον χρόνο λήξης της προθεσμίας. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε όλες οι επιχειρήσεις να λάβουν εμπρόθεσμα τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά.
Δεύτερο ζήτημα αποτελεί το γεγονός πως, λόγω του περιορισμένου χρόνου για την κατάθεση των αιτήσεων χρηματοδότησης (16 ημέρες στο σύνολο) και της ύπαρξης εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων χρηστών οι οποίοι ταυτόχρονα προσπαθούν να υποβάλλουν αίτημα χρηματοδότησης, παρατηρούνται από τις πρώτες ημέρες προβλήματα λειτουργικότητας της πλατφόρμας με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία ολοκλήρωσης της αίτησης. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα, όσο πλησιάζουμε προς την καταληκτική ημερομηνία.
Είναι επίσης πιθανό, οι σύμβουλοι και οι λογιστές να μην προλάβουν να εξυπηρετήσουν τον πολύ μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Ως προς τα παραπάνω λοιπόν, θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξει από νωρίς ανακοίνωση για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας του προγράμματος ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης.
Τέλος, είναι κρίσιμο να αναφερθεί ότι, αν και η πρωτοβουλία είναι βεβαίως στη σωστή κατεύθυνση, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι «μικρός» (30.000.000 ευρώ για ολόκληρη τη Θεσσαλία) και δεν επαρκεί για να προσφέρει πραγματική ανάσα στον επιχειρηματικό κόσμο. Αν και προφανώς επικροτούμε την πρωτοβουλία, οφείλουμε να ζητήσουμε να ενισχυθεί σε κονδύλια τα οποία θα αυξήσουν την συνολική Δημόσια Δαπάνη, ώστε να χρηματοδοτηθούν περισσότερες επιχειρήσεις.
Η «Ορμή Ανανέωσης» στηρίζει κάθε πρωτοβουλία η οποία παρέχει ουσιαστική στήριξη στην τοπική οικονομία και στοχεύει με τις παρεμβάσεις της να συμβάλει προς της κατεύθυνση αυτή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass