Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Τυρνάβου ενόψει χειμώνα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2020 15:55

Η αντιμετώπιση των κινδύνων, ενόψει της χειμερινής περιόδου 2020-2021, απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Τυρνάβου, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Ιωάννη Κόκουρα.


Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι αντιδήμαρχοι Σακούτσιος Γεώργιος (προήδρευε της σύσκεψης) και Γκάτσος Γεώργιος, ο κ. Μπρούζας Ζήσης, πύραρχος δ/της Π.Υ. Ν. Λάρισας, ο κ. Κίτσιος Λάμπρος, αντιπύραρχος Δ/της Α’ Π.Σ. Λάρισας, ο κ. Πατσιαούρας Γεώργιος, υπαστυνόμος Α’ Υποδιοιηκητής Α.Τ. Τυρνάβου, ο κ. Αρχοντής Αθανάσιος, ταγματάρχης Μ.Χ. του 730 Τ.Μ.Χ. Αμπελώνα, οι εθελόντριες της ΕΠΟΜΕΑ Φροξυλιά Σταυρούλα και Τσάνα Ανδρομάχη και ο κ. Λιτσούλης Απόστολος, ως εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Δαμασίου.
Μετά από διαλογική συζήτηση το Σ.Τ.Ο. αποφάσισε ομόφωνα:
Για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων:
1. Να γίνεται διακοπή της κυκλοφορίας στα σημεία διάβασης χειμάρρων (γνωστά και ως Ιρλανδικές Διαβάσεις – Ράμπες) του τοπικού οδικού δικτύου με τη συνεργασία του Α.Τ. Τυρνάβου και του Δήμου Τυρνάβου τοποθετώντας κατάλληλη προσωρινή σήμανση κάθε φορά που κρίνεται απαραίτητο. Να υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση λασποροών ειδικά στην περιοχή Λυγαριάς και Αργυροπουλίου, καθώς και υπερχείλισης αντιπλημμυρικών αυλάκων ειδικά στην περιοχή της Ροδιάς.
2. Από το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου να απομακρύνονται τα φύλλα δέντρων που τυχόν σκεπάζουν σχάρες φρεατίων υδροσυλλογής.
3. Η ΔΕΥΑΤ να συντηρεί-καθαρίζει όλα τα φρεάτια υδροσυλλογής του δικτύου ομβρίων ευθύνης της, σε όλες τις περιοχές του Δήμου, με προτεραιότητα τα ‘αδύνατα’ σημεία και που είναι σε αυτή γνωστά.
4. Το 730 Τ.Μ.Χ.-Γ.Φ. δήλωσε ότι μπορεί να διαθέσει χειριστή και μηχάνημα έργου, όμως με βάση τη νέα διαδικασία κατά την οποία ο Δήμος πρέπει να κάνει αίτημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αυτή εν συνεχεία στο ΓΕΕΘΑ για έγκριση και διάθεση από αυτό.
5. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις Ιρλανδικές Διαβάσεις, στην ετοιμότητα για διάθεση προσωπικού και μέσων (μηχανήματα έργου Δήμου, ιδιωτών, λατομείων κ.λπ.) από πλευράς του Δήμου.
6. Η Εθελοντική ομάδα ΕΠΟΜΕΑ τόνισε ότι μπορεί να διαθέσει το εξειδικευμένο προσωπικό της για παροχή πρώτων βοηθειών και άλλων δράσεων, καθώς και ότι στον σχεδιασμό της είναι η δημιουργία παραρτήματός της στον Τύρναβο, με έδρα το Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο, κάτι που θα βελτιώσει ακόμα πιο πολύ τις παρεχόμενες υπηρεσίες της.
Για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό:
1. Να επικαιροποιηθεί η κατάσταση των μηχανημάτων έργου και λοιπών μέσων τόσο των δημοτικών, όσο και των ιδιωτών οι οποίοι θα ειδοποιηθούν σχετικά.
2. Να γίνει έλεγχος επάρκειας αλατιού και νέα προμήθεια του απαιτούμενου αλατιού για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, εφόσον δεν έχει γίνει ακόμη.
3. Σημεία που πλήττονται πρώτα από τον παγετό στην περιοχή του Δήμου είναι οι γέφυρες Δαμασίου, επαρχιακής οδού Ροδιάς Αμπελώνα, εισόδου πόλης Τυρνάβου και οι Υπηρεσίες του Δήμου είναι προετοιμασμένες για τις προβλεπόμενες ενέργειες.
4. Η Υπηρεσία του Δασαρχείου Λάρισας, με έδρα στην οδό Φαρσάλων και Τσάτσου 2, στη Λάρισα, με Τ.Κ. 41335 και τηλ. 2410-671.360 και φαξ 2410-671.517 παραμένει ανοιχτή καθημερινά από τις 7 π.μ. έως τις 10 μ.μ., διαθέτοντας προσωπικό και 6 οχήματα τύπου τζιπ για την περιοχή, αλλά και δασολόγο με 2 δασοφύλακες, στο Γραφείο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Τυρνάβου κάθε Τρίτη και Πέμπτη.
5. Το Α.Τ. Τυρνάβου συνδράμει άμεσα στη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την προειδοποίηση των οδηγών στους οδικούς άξονες, τόσο του εθνικού, όσο του επαρχιακού και δημοτικού δικτύου.
6. Ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λάρισας είναι έτοιμος να συνδράμει για τον απεγκλωβισμό πολιτών σε ποιμνιοστάσια κ.λπ., να διαθέσει αυτοκινούμενο ανυψωτικό όχημα με καλάθι για την κοπή δέντρων ή κλαδιών και καλεί τους πολίτες να δρουν υπεύθυνα σε καταστάσεις έντονων καιρικών φαινομένων. Επίσης να αντλήσει καθαρά ύδατα με τις φορητές αντλίες, να διαθέσει τον στόλο των υδροφόρων και 3 οχήματα 4Χ4.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα