Οπισθεν με την τροπολογία…

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ * ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ...

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2020 16:17

Εξαιρέσεις στην εφαρμογή της διάταξης που αφορά την παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων αιρετών και υπαλλήλων των ΟΤΑ, γνωστοποίησε ότι θα υπάρξουν το Υπ. Εσωτερικών.


Πρόκειται για τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής της ΝΔ και α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης και έγινε δεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία ενσωματώθηκε στον νόμο για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.
Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνον, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στην αιτιολογική της έκθεση, περιπτώσεις πληρωμών που διενεργήθηκαν κατόπιν ελέγχου των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και θεώρησης του σχετικού εντάλματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες».
Ακόμη, επισημαίνει ότι «για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία σε κανέναν πολίτη», θα περιληφθεί διάταξη σε νομοσχέδιο, που κατατίθεται την προσεχή εβδομάδα, με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ότι το πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης εξαιρεί ρητά τις περιπτώσεις θεώρησης των ενταλμάτων που έγιναν με δόλο από τους υπαίτιους.
Στις κατηγορίες που κάνουν λόγο για «τροπολογία της τελευταίας στιγμής», το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά ότι η εν λόγω βουλευτική τροπολογία κατατέθηκε τρεις ημέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.
«Η εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς του δημόσιου τομέα. Ειδικά για την Αυτοδιοίκηση, ο έλεγχος νομιμότητας ενισχύεται ακόμη περισσότερο μέσα από τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Το άρθρο 67 του Ν. 4735/2020 αναφέρει:
«Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».

liakouli.jpg

ΛΙΤΣΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ
Σε δήλωσή της η βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρει:
«Η εναγώνια προσπάθεια της Κυβέρνησης, να μας πείσει ότι η «τροπολογία-πλυντήριο» με την οποία παραγράφει ακόμη και κακουργήματα αυτοδιοικητικών σε βάθος χρόνων, είναι μια… παρανόηση, διότι εμείς δεν …καταλάβαμε καλά, πέφτει στο κενό, από την ίδια τη δήλωσή της, ότι θα αποσύρει τελικά αυτή την τροπολογία, την επόμενη εβδομάδα.
Αφού επιστρατεύτηκαν ψεύδη για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, αφού επιχειρήθηκε η αλλοίωση του περιεχομένου της τροπολογίας, αφού επιτέθηκαν με σφοδρότητα- αμυνόμενοι, η αλήθεια αναδείχθηκε: η τροπολογία της ντροπής, δεν άντεξε στη γενική κατακραυγή, ακόμη και προβεβλημένων στελεχών της ΝΔ, που ξεσηκώθηκαν με το επαίσχυντο περιεχόμενό της.
Πριν ψελλίσουν τη λέξη «αποσύρεται», οι εμπνευστές της ισχυρίστηκαν ότι η τροπολογία αφορά μόνο «εγκεκριμένες δαπάνες».
Προφανώς τέτοιες δαπάνες θα αφορούσε! Δεν υπάρχουν «μη εγκεκριμένες δαπάνες»!. Για να εκταμιευθεί ένα ποσό ως δαπάνη πρέπει να υπάρχει έγκριση. Αν δεν υπάρχει έγκριση τότε δεν λέγεται «δαπάνη», αλλά κατάχρηση, κλοπή, υπεξαίρεση …
Για να είμαστε λοιπόν σοβαροί: Πολλές φορές ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια, άδικα και ενώ προσπαθούν μόνο να κάνουν τη δουλειά τους, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και υπάλληλοι των ΟΤΑ.
Αυτούς οφείλει το νομοθετικό σώμα να τους υπερασπιστεί και να απαλλάξει και τη δικαιοσύνη από ένα φορτίο φαιδρών υποθέσεων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την υπόσχεση της Κυβέρνησης ότι θα αποσύρει την τροπολογία της ντροπής, επισημαίνουμε ότι στενά θα επεξεργαστούμε τη νέα μορφή της και κυρίως την ισχύ αυτής που ήδη ψηφίστηκε και η οποία, ως ευμενέστερη διάταξη νόμου, ίσως επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί στην εκδίκαση τρεχουσών υποθέσεων, ακόμα κι αν αύριο καταργηθεί.
Με αυτόν τον τρόπο όμως, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα -του ξεπλύματος- έχει ήδη επέλθει, ακόμα κι αν αποσυρθεί η διάταξη. Κουβέντα δεν ακούμε, ούτε γι’ αυτό!
Κι αυτό είναι πολύ σοβαρό!»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1