«Εφυγε» η γυμνάστρια της Ελασσόνας

Η ΑΡΕΤΗ ΚΑΤΕΒΑ, ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2020 15:09
Η Αρετή Κατέβα  - Βλαχοδήμου Η Αρετή Κατέβα - Βλαχοδήμου

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη

Συγκίνηση και θλίψη στην τοπική κοινωνία που αποχαιρέτησε πρόσφατα την «απόμαχη» εκπαιδευτικό

- γυμνάστρια Αρετή Κατέβα - Βλαχοδήμου, που «έφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 ετών. Η εκλιπούσα, με καταγωγή από το Αλιβέρι Ευβοίας, ήταν η σύζυγος του πρώτου δημάρχου Ελασσόνας, του αείμνηστου Χρήστου Βλαχοδήμου. Η «φιγούρα» της εμβληματική, συνδέθηκε για πολλά χρόνια με τα εκπαιδευτικά, αθλητικά, πολιτιστικά και κοινωνικά «δρώμενα» της πόλης και όχι μόνο. Απόφοιτος της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής (Ε.Α.Σ.Α.) Αθηνών, το 1951 διορίστηκε στο τότε Μεικτό Γυμνάσιο Ελασσόνας. Εργάστηκε σκληρά, καταγράφοντας σπουδαίο και σημαντικό εκπαιδευτικό έργο, αναγνωρίσιμο έως και στις μέρες μας.
Δεν ήταν λίγες οι «πρωτιές» που είχαν καταφέρει τότε οι μαθητικές αθλητικές ομάδες του Γυμνασίου Ελασσόνας, αγωνιζόμενες σε Νομαρχιακούς, Πανθεσσαλικούς και Πανελλήνιους Αγώνες. Άφησαν εποχή στους παλαιότερους, σε αυτούς που τις παρακολουθούσαν αλλά και σε αυτούς που συμμετείχαν οι ετήσιες μαθητικές γυμναστικές επιδείξεις που οργάνωνε με ιδιαίτερη φροντίδα και προετοιμασία η γυμνάστρια Αρετή Κατέβα. Ξεχώριζαν για τον συγχρονισμό και την ακρίβειά τους.
Η σπουδαία γυμνάστρια ήταν αυτή που έβαλε το «φώλι» στο κεφάλαιο της εκμάθησης των παραδοσιακών χορών στην Ελασσόνα, δημιουργώντας το 1952 όμιλο παραδοσιακών χορών και χορευτικά τμήματα. Στη συνέχεια ακολούθησε ο αείμνηστος Βασίλης Παπαχρήστου και νεότεροι χοροδιδάσκαλοι. Απολύθηκε το 1968 από το καθεστώς της δικτατορίας. Ήταν η μοναδική γυμνάστρια της χώρας που απολύθηκε, με την αιτιολογία ότι...ήταν η σύζυγος του εκτοπισμένου δημάρχου Ελασσόνας Χρήστου Βλαχοδήμου.
Το 1974 επανήλθε στην υπηρεσία της, στο Γυμνάσιο Θηλέων Ελασσόνας, με τον βαθμό του γυμνασιάρχη. Το 1975 υπηρέτησε στο 8ο Γυμνάσιο Θηλέων Αθηνών. Το 1979 προήχθη στη θέση του Νομαρχιακού Επιθεωρητή Φυσικής Αγωγής (Ν.Ε.Φ.Α.) Καβάλας και ακολούθησε η συνταξιοδότησή της και η επιστροφή της στην Ελασσόνα.
Παράδειγμα για τις νεότερες γενιές η αγάπη της για τον αθλητισμό, τα σπορ και τον παραδοσιακό χορό. Παρακολουθούσε τακτικά τα αθλητικά «δρώμενα» ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Στα νιάτα της αγωνίστηκε στη γυναικεία ομάδα μπάσκετ της Νήαρ Ηστ Καισαριανής.
Ανατρέχουμε στη ζωή της εμβληματικής γυμνάστριας της Ελασσόνας: Το 1969 είχε σοβαρό τροχαίο ατύχημα, με αποτέλεσμα να παραμείνει κλινήρης για ένα και πλέον χρόνο. Το 1971 δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα της ζωής της, χάνοντας σε τροχαίο (...συνέβη στα όρια της πόλης) τον σύζυγό της Χρήστο Βλαχοδήμο. Ήταν ένα τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε αίσθηση τότε και που τα ερωτηματικά του δεν έχουν απαντηθεί ακόμη και σήμερα στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Η γυμνάστρια Αρετή Κατέβα διαχειρίστηκε στην προσωπική και οικογενειακή της ζωή δύσκολα γεγονότα, ίσως μοναδικά για την κοινωνία της πόλης, που συγκλόνισαν τότε την τοπική κοινωνία, αλλά κατάφερε παρά τις ατυχίες και τις αντιξοότητες να σταθεί όρθια με αξιοπρέπεια, δίνοντας μαθήματα αισιοδοξίας σε μικρούς και μεγάλους. Αφήνει πίσω τα παιδιά της: τον γιατρό Κώστα Βλαχοδήμο, την οδοντίατρο Περσεφόνη Βλαχοδήμου - Σπανού (με την οικογένειά της) και τον επιχειρηματία αγρότη - οικονομολόγο Δημήτρη Βλαχοδήμο. Ευτύχησε να δει και 3 εγγόνια. Η εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, όπου συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος - αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Γεροφάκας.
Στον αποχαιρετισμό της, η ανιψιά της εκλιπούσας Κλεοπάτρα Καποδίστρια «κατέθεσε» πως ήταν ένας άνθρωπος που στάθηκε βράχος ακλόνητος στο πλευρό της οικογένειάς της σε ιδιαίτερα δύσκολες, κοινωνικές και πολιτικές στιγμές, μια δυνατή, άξια και ικανή γυναίκα, η γυμνάστρια μεγάλο παράδειγμα αφοσίωσης στο καθήκον και στο «γίγνεσθαι» της πόλης. «Στις πολλές δυσκολίες της ζωής της στάθηκε άξια ως σύζυγος, μητέρα και ως εκπαιδευτικός του καθήκοντος και της ευθύνης. Ήταν ένας δυναμικός, ικανός και δοτικός άνθρωπος. Άνθρωπος του καθήκοντος, πάλεψε πολύ στη ζωή της...», ανέφερε με ζεστά λόγια, συγκινημένη.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass