Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχία από τα νέα κρούσματα, σε τυχαίους ελέγχους

ΟΥΡΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ * ΕΞΕΤΑΣΘΗΚΑΝ 511 ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ 12 ΘΕΤΙΚΟΙ * Η ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ * ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟ… «ΕΜΒΟΛΙΟ» ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ * ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑ 25 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2020 20:02 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Οκτ 2020 20:49

Την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων πρόληψης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού (και) στη Λάρισα επιβεβαίωσε ο δωρεάν δειγματοληπτικός έλεγχος ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) που έγινε χθες από τον ΕΟΔΥ, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, την 5η ΥΠΕ και τις Κινητές Μονάδες ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού του ΕΟΔΥ.


Καθώς από τους 511 Λαρισαίους που εξετάσθηκαν χθες, θετικά βγήκαν τα τεστ σε 12 ασυμπτωματικούς συμπολίτες (5 άνδρες και 7 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη), αριθμός που δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρός με δεδομένο ότι ο έλεγχος έγινε σε τυχαίο δείγμα πληθυσμού. Την ίδια ώρα το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19 ανακοίνωσε χθες άλλα 25 νέα κρούσματα στον νομό Λάρισας, εκ των οποίων οι 10 νοσούντες αποτελούν επαφές κρουσμάτων, ενώ άλλοι 15 νοσούντες (σ.σ. μεταξύ των οποίων μαθητές και καθηγητής φροντιστηρίου) αποτελούν νέα κρούσματα.
Όπως είναι γνωστό, ο νομός Λάρισας από χθες το πρωί και τυπικά βρίσκεται στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) του επιδημιολογικού χάρτη και τα γρήγορα τεστ, όπως και οι ιχνηλατήσεις, επιβεβαιώνουν την έκταση του προβλήματος που επιβάλλει αυστηρή τήρηση των μέτρων.

«ΕΜΒΟΛΙΟ» ΤΑ «ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»
Εκατοντάδες Λαρισαίοι, σχημάτισαν ουρές αναμονής από νωρίς χθες το πρωί στην πλατεία Ταχυδρομείου, προκειμένου να εξετασθούν δωρεάν για τον κορονοϊό. Μέχρι αργά χθες το μεσημέρι είχαν εξετασθεί 511 Λαρισαίοι και με αφορμή τη μαζική ανταπόκριση αποφασίστηκε η πρωτοβουλία του δειγματοληπτικού ελέγχου να επαναληφθεί ξανά μεθαύριο στο πλαίσιο των δράσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. «Σήμερα, το μόνο εργαλείο προστασίας που έχουμε έναντι του κορονοϊού είναι η μάσκα, η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και η σωστή υγιεινή. Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, που βρέθηκε χθες το πρωί στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου γινόταν τα τεστ πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, Βασίλη Πινακά.
Για να προσθέσει πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ προχώρησε σε άμεσες ενέργειες μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στην πόλη της Λάρισας, στο επίπεδο 3 της αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης». «Ευχαριστώ τον Υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ για την άμεση ανταπόκρισή τους. Μας έστειλαν 2.400 rapid tests που μας επιτρέπουν να κάνουμε screening στην κοινωνία, να ιχνηλατήσουμε με δωρεάν μαζική δειγματοληψία σε τυχαίο δείγμα πληθυσμού το μέγεθος της διασποράς του ιού στην πόλη της Λάρισας. Ευχαριστώ τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, τη συντονίστρια εποπτών των Κινητών Μονάδων ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού της 5ης ΥΠΕ Ράνια Πινακά, τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, τα Νοσοκομεία, τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τους ανθρώπους των ΚΟΜΥ που βοήθησαν στη διενέργεια των τεστ. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19. Ουδείς άτρωτος. Όλοι είμαστε εν δυνάμει ασθενείς. Χρειάζεται αυξημένη προσοχή και προσαρμογή στους νέους κανόνες διαβίωσης».
ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
Λόγω λοιπόν του αυξημένου ενδιαφέροντος, από την Περιφέρεια Θεσσαλία ανακοινώθηκε πως η δωρεάν μαζική δειγματοληψία με έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid Tests) θα επαναληφθεί μεθαύριο Τρίτη 27 Οκτωβρίου από ώρα 09.00 π.μ έως 15.00 στην πλατεία Ταχυδρομείου, μπροστά από την Ιατρική Σχολή. Η δράση διοργανώνεται από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, την 5η ΥΠΕ και τις Κινητές Μονάδες ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού του ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19.

ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Αναλυτικότερα το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοίνωσε χθες στην περιοχή της Λάρισας, 25 νέα κρούσματα Covid-19. Από αυτά, 10 κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (19/10/2020)-(20/10/2020)-(21/10/2020)-(22/10/2020) και προέκυψαν επτά κατόπιν ιχνηλατήσεως και τρία κατόπιν εξέτασης σε ιδιωτικά εργαστήρια, ενώ 15 ακόμα κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων, δέκα σε ιδιωτικά εργαστήρια, τρία στο Π.Γ.Ν. Λάρισας και δύο στο Γ.Ν. Λάρισας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κρούσμα αφορά σε εργαζόμενη στο ΕΚΑΒ, όπου έγινε απολύμανση.
Στην υπόλοιπη Θεσσαλία, το Συντονιστικό ανακοίνωσε πως στην περιοχή των Τρικάλων, καταγράφηκαν 3 νέα κρούσματα Covid-19. Όλα τα κρούσματα εξετάστηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια και αποτελούν επαφές κρουσμάτων (19/10/2020)-(22/10/2020). Στην περιοχή της Καρδίτσας, καταγράφηκαν 3 νέα κρούσματα Covid-19. Δύο κρούσματα εξετάστηκαν στο Γ.Ν. Καρδίτσας, ένα κατόπιν επαφής με κρούσμα και ένα κατόπιν συμπτωματολογίας, ενώ 1 ακόμα εξετάστηκε σε ιδιωτικό εργαστήριο κατόπιν συμπτωμάτων. Στην περιοχή του Βόλου, καταγράφηκαν 2 νέα κρούσματα Covid-19. Και τα 2 κρούσματα εξετάστηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια, ένα κατόπιν επαφής με κρούσμα (21/10/2020) και ένα κατόπιν συμπτωματολογίας.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ
Στο μεταξύ σχετικά με την προσέλευση και εξυπηρέτηση των πολιτών, από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ ν. Λάρισας, ανακοινώνεται πως σύμφωνα και με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού» και καθότι ο νομός Λάρισας βρίσκεται πλέον στο «υψηλό» επιδημιολογικό επίπεδο προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται με προτεραιότητα σε επείγουσες περιπτώσεις και μόνον κατόπιν ραντεβού. (Τηλέφωνο για ραντεβού: 2410-539.935). Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν τα ερωτήματά τους είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (pedi35@eopyy.gov.gr) είτε τηλεφωνικά (τηλ. επικοινωνίας: 2410-539.922, 2410-539.937).
«Η πιστή τήρηση της ανωτέρω οδηγίας αφορά τόσο στην αυτοπροστασία όλων μας, όσο και στο να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ο Δήμος Λαρισαίων ανακοίνωσε επίσης ότι η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του Δήμου γίνεται με προτεραιότητα σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο: 2413-500.200 (τηλεφωνικό κέντρο). Επίσης στο site του Δήμου www.larissa.gov.gr στο πεδίο της επικοινωνίας υπάρχουν τα τηλέφωνα όλων των Υπηρεσιών και υπαλλήλων του Δήμου Λαρισαίων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα