Τίμησαν τον Ευαγγελιστή Λουκά, τον ιατρό, στην Ελασσόνα

Γιορτάστηκε η μνήμη του... με προληπτικά υγειονομικά μέτρα

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2020 21:30

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
«Λουκάν τον θεηγόρον και του Παύλου συνέκδημον και Ευαγγελίου του τρίτου συγγραφέα θεόπνευστον, εν ύμνοις τιμήσωμεν, πιστοί, ως άξιον εργάτην του Χριστού. Τω φώτι γαρ του Κυρίου καταυγασθείς μετέδωκε φως τω κόσμω».
Γιορτάστηκε πρόσφατα στην Ελασσόνα η μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, του Αγίου Λουκά, παρουσία αρκετών πιστών.


Υπενθυμίζεται ότι φέτος λόγω των προληπτικών υγειονομικών μέτρων, οι Ιερές Ακολουθίες δεν έγιναν στο φερώνυμο παρεκκλήσι, που βρίσκεται στην είσοδο του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας, αλλά στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου (...στη συνοικία Αμπελοκήπων).
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και ακολούθησε ανήμερα της εορτής του Αγίου, η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Νεόφυτος Παπαδημητρίου, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και ο διάκονος π. Ιάκωβος Γκασντερίδης.
Στο Θείο Κήρυγμα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων αναφέρθηκε στη ζωή και στις αρετές του Αποστόλου Λουκά, επισημαίνοντας, ανάμεσα στ’ άλλα: «Χριστιανός επιστήμων δέχθηκε τη χριστιανική πίστη χωρίς δισταγμούς και προφυλάξεις. Άριστος γιατρός, άριστος Χριστιανός, χωρίς έπαρση και αλαζονεία, ιεραπόστολος, πολύτιμος συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου, τον οποίο ακολούθησε σε όλες τις Αποστολικές περιοδείες του. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς είναι ο ιστορικότερος από όλους τους άλλους Ευαγγελιστές. Οι παραδόσεις μιλούν για τον Απόστολο Λουκά, τον αγιογράφο και τον ζωγράφο. Πραγματικά, ο Άγιος είναι ο ζωγράφος του λόγου, αυτός που μας δίνει μία εικόνα της μητέρας του Θεού, της Παναγίας, αυτός που καταγράφει και μας καταθέτει γεγονότα από τη ζωή της Παναγίας μας...».
Τέλος, ο κ. Χαρίτων ευχήθηκε «...ο Απόστολος Λουκάς που είναι και προστάτης των ιατρών και των νοσηλευτών, να χαρίζει υγεία στον κόσμο και αυτές τις δύσκολες ημέρες να δίνει δύναμη, κουράγιο και υγεία σε αυτούς που πασχίζουν καθημερινά μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα, κοντά στους ασθενείς, κοντά σε αυτούς που περνούν αυτήν τη δοκιμασία, μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε δύσκολες συνθήκες και να τους χαρίζει υπομονή, κουράγιο και δύναμη για να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή στιγμή και... μέσα από αυτό και πάλι να βγούμε νικητές».
Δεν πέρασε απαρατήρητη η «μοναχική» παρουσία στη Θεία Λειτουργία του δημοτικού συμβούλου Ελασσόνας – πρώην αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Παπαδημόπουλου.

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1