«Σφάζονται» για τη Μονάδα Βιοαερίου

Αντίθετα τα Τοπικά Συμβούλια Μεσοχωρίου και Αμουρίου στην εκμίσθωση δημοτικής έκτασης σε επιχειρηματία *Τι λέει η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας

Δημοσίευση: 09 Νοε 2020 21:21

Τις έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις τους «κατέθεσαν» προχθές σε συνέντευξη Τύπου - συζήτηση τα Τοπικά Συμβούλια Μεσοχωρίου και Αμουρίου, του Δήμου Ελασσόνας, σχετικά με την έγκριση εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στη θέση «Σφαγεία ΒΑΚΡΕΛ» της Κοινότητας Μεσοχωρίου Ελασσόνας για εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου, αλλά και για διαμόρφωση χώρου στάθμευσης οχημάτων. Το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη της αυριανής (Τρίτη) διά περιφοράς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας.


Στη συγκεκριμένη ενημέρωση, που έγινε στον χώρο των γραφείων του συνδυασμού «Αλλάζουμε» του πρώην δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Ευαγγέλου (...ζήτησαν τη συνδρομή του στο θέμα), συμμετείχαν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Μεσοχωρίου Γιάννης Ζαρλαδάνης και Αμουρίου Ανδρέας Τσιώρης και οι τοπικοί σύμβουλοι Δημ. Σλίκας, Χαράλ. Αργυρόπουλος (Μεσοχωρίου), Χρ. Γεωργούλας (Αμουρίου).
Όπως, χαρακτηριστικά, τονίστηκε, οι δύο τοπικές κοινωνίες ομόφωνα και μετά από γενικές συνελεύσεις είναι αντίθετες στο να προχωρήσει η παραχώρηση έκτασης στην τοποθεσία των Σφαγείων ΒΑΚΡΕΛ και υποστήριξαν πως αιφνιδιάστηκαν, αφού το θέμα έρχεται προς ψήφιση χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση.Ανάμεσα στα άλλα, ο πρόεδρος Μεσοχωρίου, Γιάννης Ζαρλαδάνης, υποστήριξε: «Δε μας ενημέρωσε κανένας και το θέμα πάει να περάσει... στα κρυφά και να ψηφιστεί. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε. Είμαστε αντίθετοι, είμαστε μια γροθιά και έχουμε ήδη τη δεδομένη στήριξη των συνδυασμών «Αλλάζουμε» του κ. Νίκου Ευαγγέλου και «Λαϊκή Συσπείρωση» του κ. Δημ. Αβρανά ότι δε θα ψηφίσουν αυτό το απαράδεκτο αίτημα του εν λόγω ιδιώτη. Αναζητούμε και τον κ. Δ. Καρανίκα που είναι στη συμπαράταξη με τον κ. Ν. Γάτσα, να μας πει αν συμφωνεί ή όχι με κάτι τέτοιο. Δεν είμαστε αντίθετοι στον οποιοδήποτε επιχειρηματία, σαν τον κ. Κασίδη, είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, το έχουμε εξηγήσει αρκετές φορές και δημόσια και στον δήμαρχο κ. Γάτσα, αλλά σε αυτό που θέλει να ψηφίσει η Δημοτική Αρχή, θα μας βρει απέναντι. Απεύχομαι μάλιστα να μη ζήσουμε γεγονότα με την οργή των τοπικών κοινωνιών. Όλοι είναι ανάστατοι. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, είναι μια πονεμένη ιστορία η ΒΑΚΡΕΛ, αλλά κανένας Καποδιστριακός ή Καλλικρατικός δήμαρχος, ούτε οι δικοί μας στην Ποταμιά, ούτε οι κ.κ. Πασχόπουλος και Ευαγγέλου δεν παραχώρησαν στρεμματικές εκτάσεις σε οποιοδήποτε αίτημα. Δε δέχθηκαν ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο.
Το εξηγήσαμε στο Μεσοχώρι στον κ. Γάτσα όταν μας επισκέφτηκε με τους συνεργάτες του, το εξηγήσαμε κατ’ ιδίαν στον κ. Καρανίκα, το εξηγήσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο το καλοκαίρι που συζητήθηκε. Δεν μπορεί να μην υπολογίζουν δύο κοινότητες. Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας. Δε θα δημιουργήσουμε όμως πρόβλημα σε αυτούς που ζουν εδώ. Κάτι πρέπει να κάνουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας. Σκοτώνουμε την ίδια την κτηνοτροφία. Ενδεικτικά, σας αναφέρω, ότι στο Μεσοχώρι δραστηριοποιούνται 25 κτηνοτροφικές μονάδες. Με κάποιες άστοχες κινήσεις διαλύουμε τους τοπικούς κτηνοτρόφους. Δεν υπάρχει προσωπικό πρόβλημα με τον επιχειρηματία, αλλά θέλουμε να προφυλάξουμε την κατάσταση. Υπάρχει αγανάκτηση από τους κτηνοτρόφους μας...».
Ολοκληρώνοντας, οι πρόεδροι Μεσοχωρίου και Αμουρίου υπενθύμισαν στα τοπικά Μ.Μ.Ε. πως εάν η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας των κ. Γάτσα και Δ. Καρανίκα ψηφίσει την παραχώρηση της δημοτικής έκτασης στα Σφαγεία ΒΑΚΡΕΛ, τα Τοπικά Συμβούλια θα υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Σε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα της εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στην κοινότητα Μεσοχωρίου, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί την Τρίτη διά περιφοράς στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας, προχώρησε ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Δήμος έχει την υποχρέωση να βοηθά κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, που αντιμετωπίζει προβλήματα στη δραστηριότητά της».
Ο κ. Γάτσας αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Μετά από δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο που αφορούν την επικείμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης 25 στρεμμάτων στην κοινότητα Μεσοχωρίου, θα ήθελα υπεύθυνα και χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης με τοπικούς παράγοντες να ενημερώσω τους αναγνώστες για την υπόθεση.
Η επιχείρηση «Φάρμα Ελασσόνας Α.Ε.», πρώην ΒΑΚΡΕΛ, είναι μία βιομηχανική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο της επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος και διατηρεί εγκαταστάσεις στο 33ο χλμ. της Π.Ε.Ο. Λάρισας – Ελασσόνας στην κτηματική περιφέρεια της κοινότητας Μεσοχωρίου, στα όρια με την κοινότητα Δαμασίου.
Στις 5-11-2019 η παραπάνω εταιρεία κατέθεσε αίτηση προς τον Δήμο Ελασσόνας, με την οποία ζητούσε να μισθώσει δημοτική έκταση 50 στρεμμάτων στις κοινότητες Μεσοχωρίου-Αμουρίου, ενώ μόλις πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι η αιτούμενη έκταση ανήκει αποκλειστικά στην κοινότητα Μεσοχωρίου. Το Τοπικό Συμβούλιο Μεσοχωρίου γνωμοδότησε αρνητικά και η αίτηση τέθηκε στο αρχείο.
Τον Μάιο του 2020 η εταιρεία επανήλθε με νέα τροποποιημένη αίτηση, η οποία διαβιβάστηκε στην κοινότητα Μεσοχωρίου για γνωμοδότηση. Το Τοπικό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά στην εκμίσθωση, διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις του για την εν γένει δραστηριότητα της επιχείρησης και την πιθανότητα ανέγερσης σταυλικών εγκαταστάσεων στην αιτούμενη έκταση.
Ενημέρωσα προσωπικά και με έγγραφο τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ότι η Δημοτική Αρχή δεν προτίθεται να εκμισθώσει έκταση για ανέγερση σταυλικών εγκαταστάσεων, αλλά επιθυμεί να διευκολύνει την επιχείρηση να συμμορφωθεί με την περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία, έτσι ώστε να συνεχίσει ακώλυτα τη δραστηριότητά της στην περιοχή, προσφέροντας εργασία και αναπτύσσοντας στενότερη συνεργασία με τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Αυτό επανέλαβα και στις 6-7-2020 σε συνέλευση των κατοίκων στο Μεσοχώρι, όπου διευκρίνισα ότι πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να διευκολύνει την επιχείρηση να συμμορφωθεί στην περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία και όχι να της εκμισθώσει χώρο για νέες σταυλικές εγκαταστάσεις. Τόνισα επίσης ότι είναι προς το συμφέρον της περιοχής μας η δημιουργία μονάδας βιοαερίου, η οποία θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος από βιομηχανικά λύματα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους του Δήμου μας.
Με το ίδιο σκεπτικό το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας στη συνεδρίαση της 7-7-2020 αποφάσισε κατά πλειοψηφία τον ορισμό πραγματογνώμονα, για να συντάξει τεχνική έκθεση στην οποία θα προσδιορίζεται η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση για τη συμμόρφωση της επιχείρησης στην περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία.
Είναι επομένως γνωστές οι ενέργειες που έκανε η Δημοτική Αρχή και προκαλεί έκπληξη η χθεσινή αντίδραση του προέδρου της κοινότητας Μεσοχωρίου, καθώς ήταν παρών στη συνεδρίαση και γνώριζε ότι αναμένεται η τεχνική έκθεση για την έκταση προς εκμίσθωση. Είναι επίσης ακατανόητο ότι ενέπλεξε την κοινότητα Αμουρίου στην υπόθεση, ενώ η αιτούμενη έκταση ανήκει αποκλειστικά στην κτηματική περιφέρεια Μεσοχωρίου.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω εδώ ότι τα Τοπικά Συμβούλια έχουν γνωμοδοτική και όχι αποφασιστική αρμοδιότητα σε θέματα αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, επομένως η εκμίσθωση ενός μικρού τμήματος 25 στρεμμάτων εντός δημοτικής έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων δε δικαιολογεί απειλές για «κινητοποιήσεις» και «νομικές ενέργειες». Το Δημοτικό Συμβούλιο εξετάζει κάθε πτυχή της υπόθεσης, λαμβάνει υπόψιν τις επιφυλάξεις των Τοπικών Συμβουλίων και αποφασίζει με βάση το συμφέρον της ολότητας του Δήμου Ελασσόνας.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο Δήμος έχει την υποχρέωση να βοηθά κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, που αντιμετωπίζει προβλήματα στη δραστηριότητά της. Αυτό έκανε και αυτό συνεχίζει να κάνει χωρίς διακρίσεις και χωρίς προκαταλήψεις. Με τις αποφάσεις του πλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη, στηρίζει τις επενδύσεις με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αξιοποιεί τη δημοτική περιουσία επενδύοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε με τη διευκόλυνση δημιουργίας μονάδων βιοαερίου, είτε με την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικές εκτάσεις.
Η επικείμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται επιπλέον να ενισχύσει την περιβαλλοντική προστασία, τη νομική συμμόρφωση και τη διευκόλυνση των εργαζομένων και των επισκεπτών.
Εκτιμούμε ότι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια η λειτουργία της μονάδας βιοαερίου στην επιχείρηση θα λύσει οριστικά το περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή εδώ και δεκαετίες».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass