«Ρίχνει» άλλα 3,4 εκατ. ευρώ στο Αρχαίο Θέατρο

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί το έργο αποκατάστασης της σκηνής του εξ ολοκλήρου μέσω του ΕΣΠΑ -Θα ανυψωθούν οι τοίχοι και θα προστεθούν νέα κομμάτια, ώστε το προσκήνιο να είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό και ίσως μοναδικό στον ελλαδικό χώρο

Δημοσίευση: 16 Νοε 2020 21:00

Τη χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης της σκηνής του Α’ Αρχαίου Θεάτρου

της Λάρισας με 3,4 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ενέκρινε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός, κάνοντας αποδεκτή την πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας. Η μελέτη αποκατάστασης του σκηνικού οικοδομήματος εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ η απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα του Πολιτισμού, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάδειξη του σπουδαίου αυτού μνημείου, με δεδομένο επίσης ότι – όπως υπογραμμίζεται και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων – «το σκηνικό οικοδόμημα του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα και ίσως το πολυτελέστερο από τα ελάχιστα παραδείγματα αυτής της κατηγορίας κτιρίων της ελληνιστικής περιόδου που διασώζονται».
Η απόφαση για χρηματοδότηση με 3,4 εκατ. ευρώ του έργου της σκηνής αποτελεί τη δεύτερη στην πραγματικότητα χρηματοδότηση (σ.σ. προηγήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 η απόφαση για άλλα 3,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τα διαζώματα) καθιστώντας έτσι εφικτή την απόδοση – τα επόμενα χρόνια – του Αρχαίου Θεάτρου στο κοινωνικό σύνολο, όπως εδώ και δεκαετίες διεκδικούν ο κόσμος του πολιτισμού, φορείς και πολίτες της Λάρισας. Με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστό, με αφορμή τη νέα απόφαση να δηλώνει στην «ΕτΔ» πως «χρηματοδοτούμε εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 με 7 εκατομμύρια ευρώ την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας σε άριστη συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια». ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του έργου άναψε πρόσφατα η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού εγκρίνοντας τη μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας για την αποκατάσταση του σκηνικού οικοδομήματος του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας.
Εξέλιξη με αφορμή την οποία, ο προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Δημήτριος Καραγκούνης είχε δηλώσει στην «Ε» πως «το σκηνικό οικοδόμημα προβλέπεται να πάρει την τελική του μορφή σε δύο φάσεις κατά τις οποίες θα ανυψωθούν οι τοίχοι, θα προστεθούν νέα κομμάτια και θα αποκατασταθούν άλλα» προσθέτοντας ότι «το προσκήνιο θα είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό, στον ελλαδικό χώρο ίσως να είναι το μοναδικό θέατρο με τέτοια σκηνή».
Όπως διευκρινίζεται και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων «αντικείμενο της αποκατάστασης του σκηνικού οικοδομήματος είναι η τοποθέτηση νέων λίθων, καθώς και η επανατοποθέτηση διάσπαρτων μελών στις αρχικές ή ομόλογες θέσεις (περιορισμένος αριθμός), με κύριο στόχο να γίνεται καλύτερα αντιληπτή η μορφή του οικοδομήματος». Ενώ «προτείνεται η συμπλήρωση ορισμένων σειρών λίθων στις περιμετρικές τοιχοποιίες και η αποκατάσταση του προσκηνίου» και «με γνώμονα τη διατήρηση της αυθεντικότητας του κτίσματος, επιλέγεται να γίνουν συμπληρώσεις με νέο υλικό, διατηρώντας χαμηλό το ποσοστό του νέου υλικού προς το Αρχαίο».«ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ»
Μετά και την απόφαση για χρηματοδότηση του έργου της σκηνής με 3,4 εκατ. ευρώ ο κ. Αγοραστός σε δήλωσή του στην «ΕτΔ» σημειώνει πως «χρηματοδοτούμε εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 με 7 εκατομμύρια ευρώ την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας σε άριστη συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια.
Τα Αρχαία Θέατρα είναι ζωντανά κύτταρα των πόλεων, αφού συνεχίζουν να επιτελούν την ίδια λειτουργία μέσα στους αιώνες, συνδέοντας την τέχνη με την πολιτική. Αυτό γίνεται φανερό ακόμα περισσότερο στις πόλεις που ήταν έδρες Κοινών, όπως η Λάρισα. Το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, χρησιμοποιήθηκε για τις συνεδριάσεις του ανώτατου διοικητικού οργάνου του ομόσπονδου κράτους της Θεσσαλίας, όπως μαρτυρούν τα μαρμάρινα εδώλια, όπου υπάρχουν χαραγμένα τα ονόματα των αντιπροσώπων των πόλεων - κρατών που συμμετείχαν στο περίφημο «Κοινό των Θεσσαλών». Ο πολιτισμός αποτελεί πρωτίστως ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό».
Με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «τα Μνημεία οφείλουμε να τα αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες γιατί μόνο έτσι προστατεύονται. Ταυτόχρονα ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο, παράγοντας της οικονομίας και συντελεστής της ανάπτυξης. Κάθε έργο πολιτισμού έχει κοινωνικό εκτόπισμα και αποφέρει αποτελέσματα απολύτως μετρήσιμα, ποιοτικά, οικονομικά, αλλά και αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεργίας».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass