«Κεκλεισμένων των θυρών» τα Εισόδια της Θεοτόκου

ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΑ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 18 Νοε 2020 21:29

Λιτός, στο πλαίσιο εφαρμογής των αυστηρών απαγορευτικών μέτρων κατά του κορονοϊού, χωρίς την παρουσία πιστών και προσκυνητών, θα είναι ο φετινός εορτασμός του «κεκλεισμένων των θυρών» Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ελασσόνα, στη συνοικία «Αμπελοκήπων» («Βαρόσι»), μεθαύριο Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Νοεμβρίου.


Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου (παραμονή της εορτής), στις 5.30 το απόγευμα, θα τελεσθεί ο Εσπερινός με Αρτοκλασία.
Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Θεομητορικής εορτής, το πρωί, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου θα λειτουργήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Ακόμα, θα ψαλλεί η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, στη μνήμη του εκτελεσθέντος κληρικού – ήρωα αείμνηστου Νεομάρτυρα αρχιμανδρίτη Νεοφύτου Σάρρου. Υπενθυμίζεται ότι ο αείμνηστος κληρικός εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, τον Σεπτέμβριο του 1943. Λίγα στοιχεία για τον εορτάζοντα ιερό ναό της Ελασσόνας:
Ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου είναι ο παλαιότερος ναός της Ελασσόνας. Μέχρι το 1931 ήταν ο Μητροπολιτικός ναός της πόλης. Είναι κτισμένος στο δυτικό μέρος της, στη συνοικία «Βαρόσι». Μετά την πρόσφατη εξωτερική ανακαίνιση και τον εξωραϊσμό του ναού, είναι ευδιάκριτη η κτητορική επιγραφή, η οποία μαρτυρεί πως ο ιερός ναός κτίσθηκε το 1859 στη θέση παλαιότερου ναού, όπως μαρτυρούν τα διάφορα παλαιοχριστιανικά υλικά (κολόνες, πλάκες δαπέδου, ογκόλιθοι, κ.λπ.). Αυτά τα υλικά, προερχόμενα από την παλαιοχριστιανική βασιλική, χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του παλαιού ναού της Θεοτόκου, ο οποίος υπήρχε μέχρι το 1859, δεδομένου ότι η απόσταση που χώριζε τους δύο ναούς ήταν σχεδόν 30 μέτρα.
Ο σημερινός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου άρχισε να αγιογραφείται το 1968 και μέχρι σήμερα οι εργασίες αγιογράφησης έχουν ολοκληρωθεί.
Δίπλα από τον ιερό ναό υπήρχε το παλαιό Μητροπολιτικό μέγαρο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον μητροπολίτη Καλλίνικο και στη συνέχεια κατεδαφίστηκε για να ανοικοδομηθεί το νέο Μητροπολιτικό μέγαρο στο κέντρο της πόλης. Το κωδωνοστάσιο του ναού είναι μεταγενέστερο και κτίσθηκε το 1924 (σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή).
Στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου υπάρχει προτομή του εθνομάρτυρα αρχιμανδρίτου Νεοφύτου Σάρρου, που διακόνησε ως εφημέριος του ιερού ναού και το έτος 1943 δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1