Πρόχειρος και επικίνδυνος ο σχεδιασμός για τους πρόσφυγες

-Υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Αγιάς Ν. Ντάγκας -Ζητά υπεύθυνες απαντήσεις από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και απαριθμεί τις ενέργειες του Δήμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Δημοσίευση: 23 Νοε 2020 15:00

«Πρόχειρο και επικίνδυνο» κρίνει τον σχεδιασμό τού προσφυγικού θέματος

και τη διαχείριση φιλοξενίας προσφύγων στις τουριστικές δομές των παραλίων του Δήμου Αγιάς, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού του Δήμου Αγιάς, Νίκος Ντάγκας. Καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι «παραβιάζει για ακόμα μία φορά την αναλογία του 1/100 που είχε εξαγγείλει, καταστρατηγεί ανθρώπινα δικαιώματα, δεν έχει καμία πρόθεση να ενημερώσει και να συνεργαστεί με τις δημοτικές αρχές των κοινωνιών όπου δημιουργεί δομές φιλοξενίας προσφύγων...» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «για δημιουργία νέας δομής «γκετοποίησης» στα παράλια του Δήμου Αγιάς».
Αναλυτικότερα αναφέρει: «Φτάνει πια αυτός ο πρόχειρος και επικίνδυνος σχεδιασμός σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που εμπλέκονται χώρες, άνθρωποι, κοινωνίες και οικονομίες.
Παρά τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς, την πρόθεσή μας να συνθέσουμε σε αυτό το εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα, τις προτάσεις μας όλον αυτόν τον καιρό, δεν είχαμε καμία μα καμία απάντηση ή πρόθεση διαλόγου σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ήταν υποχρέωση της Κυβέρνησης να έχει καταθέσει ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού εδώ και πολύ καιρό, ώστε με σωστές προδιαγραφές και συνθήκες να έχουμε μια ομαλή προοπτική και ένα βιώσιμο υγιές αύριο για όλους μας.

NTAGKAS RPOSFYGIKO
Αντί αυτού ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ, για τη δημιουργία νέας δομής στα όρια του Δήμου και διαπιστώνουμε ότι:
- Παραβιάζεται για ακόμα μία φορά η αναλογία του 1% που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.
- Καταστρατηγούνται κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα που οφείλουμε να παρέχουμε σε ανθρώπους, με την επιλογή ενός προορισμού που δεν έχει δυστυχώς τις υποδομές για να καλύψει τις βασικές ανάγκες τους.
- Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί νέα δομή «γκετοποίησης», αντί μιας τοπικής κοινωνίας με αρμονική συνύπαρξη.
- Καταστρατηγούνται οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, για τη μετακίνηση πολιτών και ομάδων σε περίοδο αποκλεισμού.
- Παντελής έλλειψη μηχανισμών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όταν η τοπική κοινωνία τα έχει εφαρμόσει με δυσβάσταχτο κοινωνικό και οικονομικό βάρος, όλους αυτούς τους μήνες και καταγράφει σήμερα μηδενικά κρούσματα!
- Θρασύτατη αδιαφορία στις ενστάσεις και τους προβληματισμούς της δημοτικής αρχής και των πολιτών.
- Περίσσια απαξίωση στον αυριανό σχεδιασμό για ένα καλύτερο μέλλον σε αυτούς που τόλμησαν να ονειρευτούν, να σχεδιάσουν και να επενδύσουν στην τοπική και περιφερειακή περιοχή.
- Μια επαναλαμβανόμενη τυχαία επιλογή(;) δημιουργίας δομής στα πιο στρατηγικά σημεία ενδιαφέροντος του τουρισμού στην Π.Ε. Λάρισας! Αλήθεια ποια είναι τελικά τα κριτήρια επιλογής περιοχών;
- Τέλος, πολύ λυπηρό αλλά και τραγικό, τη δυνατότητα που δίνει όλο αυτό το σύστημα που έχει δημιουργηθεί, να μιλάνε κάποιες «άγνωστες οργανώσεις» με περισπούδαστο ύφος, χωρίς καμία πρόσκληση για μοντέλο ανάπτυξης και οικονομίας. Είναι άκομψο να σχεδιάζουν κάποιοι για εμάς χωρίς εμάς! Δεν μπορεί σε έναν σχεδιασμό, σε μια διαβούλευση, σε αποφάσεις για την προοπτική του αύριο μιας περιοχής, μιας κοινωνίας, ενός Δήμου, να λείπουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Και βέβαια για αποφυγή κάθε παρερμηνείας, οι επαρχιακές ελληνικές κοινωνίες δεν αρνήθηκαν ποτέ (στην πλειοψηφία τους) την υποστήριξη και τη φιλοξενία σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το έδειξαν και το κατέθεσαν έντονα, με περίσσια ανθρωπιά και χωρίς καμία διάθεση ρατσισμού και στο παρελθόν, αλλά και σήμερα.
Ο Δήμος Αγιάς από την πρώτη στιγμή έμπρακτα κατέθεσε την πρόθεση να συμβάλει σε αυτήν την εθνική προσπάθεια με προτάσεις σε μια διαβούλευση και έναν σχεδιασμό που να δημιουργεί συνθήκες μιας ανθρώπινης σχέσης και συνύπαρξης σε μια λογική ότι είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει για χρόνια και καμία χώρα δεν θα αποφύγει την εμπλοκή. Συμβάλλοντας στο ανθρωπιστικό έργο που όλοι οφείλουμε με πολιτικές όμως και χαρακτηριστικά, που θα διατηρούν άρρηκτα τον κοινωνικό ιστό, με αποφυγή κινδύνων αλλοίωσης της κουλτούρας και των χαρακτηριστικών μιας περιοχής, όπου ταυτόχρονα θα δημιουργεί μια βιώσιμη προοπτική στο αύριο. Κάποιος όμως τελικά σήμερα, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.
Ποιος είναι αρμόδιος για τον σχεδιασμό, για να μπορεί να δώσει και απαντήσεις στους προβληματισμούς; Είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, το Μετανάστευσης, το Οικονομίας, οι Μ.Κ.Ο., ο Ο.Η.Ε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελληνική Βουλή;
Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν μας έχει γίνει ξεκάθαρο και παραμένουμε θεατές σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι αποποίησης ευθυνών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Επιβάλλεται όμως να έχουμε κάποιες απαντήσεις από την κεντρική διοίκηση του κράτους για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε και να δημιουργήσουμε πιθανά σενάρια λύσης σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε, αλλά και σε μια κοινωνία με συνεχείς αναταράξεις.
Εκτιμώ ότι πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι σε μια προσέγγιση, μακριά από άλλου είδους αγκυλώσεις, που θα περιφρουρεί και θα δημιουργεί αυτές τις συνθήκες.
Η πρόταση που έχουμε καταθέσει και στο παρελθόν είναι:
- Να δούμε τη σωστή εφαρμογή της αναλογίας που προτάθηκε από την Κυβέρνηση το 1/100. Μια αναλογικότητα που πρέπει να έχει την εφαρμογή της σε έναν σχεδιασμό, όχι ανά Περιφέρεια, ή ανά Δήμο, αλλά ανά κοινωνία, γιατί κοινωνία είναι και το κάθε χωριό και ο κάθε μικρός οικισμός.
- Να σχεδιάσουμε σε μια καταγραφή δεδομένων, αναγκών και χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής.
- Να δημιουργήσουμε τα φίλτρα κατανομής των προσφύγων σε σχέση με αυτές τις ανάγκες και χαρακτηριστικά που χρειάζεται η κάθε κοινωνία έτσι ώστε να εναρμονίσουμε το προφίλ των ανθρώπων με τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
- Να δούμε τη διαθεσιμότητα σε μικρές δομές φιλοξενίας που υπάρχουν σε σχέση με την αναλογικότητα.
- Να διερευνήσουμε και να καταγράψουμε τη δυνατότητα φιλοξενίας από ανάδοχες οικογένειες που πιθανόν να χρειάζονται αυτήν τη σύνθεση.
- Να αναλάβει ένας φορέας και μόνο, στην κάθε περιοχή, τον συντονισμό και την παρακολούθηση ένταξης, εκπαίδευσης, παροχής υπηρεσιών και προβλημάτων σε αυτήν τη νέα κατάσταση.
- Στη συνέχεια πρέπει να δούμε και να βρούμε ποια είναι τα ανταποδοτικά που οφείλουμε να δώσουμε σαν Πολιτεία και χρειάζεται αυτός ο σχεδιασμός για να υπάρξει μια ομαλή διαδικασία σύνθεσης και ένταξης ώστε να είναι βιώσιμη στο αύριο, π.χ. επάνδρωση στα κλειστά σχολεία, ενίσχυση εκπαιδευτικού προσωπικού, κέντρα υγείας στελεχωμένα και εξοπλισμένα, ενίσχυση στα αστυνομικά τμήματα, δημιουργία και οικονομική υποστήριξη σε μια κοινωνική και πολιτιστική πολιτική, δημόσια συγκοινωνία που να εξυπηρετεί τις ανάγκες κ.ά. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μια πολύ εύκολη μαθηματική πράξη κατανομής και αποτελεί μια ασφαλιστική δικλίδα ομαλής ένταξης.
Επιβάλλεται μια συνεργεία και μια σύνθεση, απ’ όλους, κάτι που δεν το είδαμε. Είναι αρκετά οξύμωρο ότι το «μπαλάκι πετάχτηκε στην κερκίδα» και υπάρχουν τριβές μεταξύ μας και ενέργειες με λάθος αποδέκτες!
Εν αναμονή των άμεσων απαντήσεων στις επιστολές-υπομνήματα που θα παραλάβουν σήμερα το Υπουργείο Μετανάστευσης, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, οι βουλευτές του Νομού και για τις δικές τους ενέργειες, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, η Περιφέρεια και το Επιμελητήριο, είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να καταθέσουμε την αρνητική μας πρόθεση συμμετοχής σε οποιαδήποτε συζήτηση με εκπροσώπους των φορέων που εμπλέκονται, όταν δεν θα έχουμε την ένδειξη συγκεκριμένων ενεργειών και προτάσεων.ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ
Σε σχέση με μια παραπληροφόρηση που επιχειρείται τελευταία, ο Δήμος Αγιάς, πριν ακόμη αρχίσει η κατανομή είχε καταθέσει σειρά προτάσεων, άνοιξε τον διάλογο με ανοιχτή διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν επιλέχτηκε η περιοχή μας για φιλοξενία, συνέχισε να πιέζει για έναν σωστό και ανθρώπινο σχεδιασμό με την Πολιτεία, προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες συνεργασίας για μια βιώσιμη συνύπαρξη με τις δομές που υπάρχουν, αντέδρασε για τη νέα συζητούμενη δομή φιλοξενίας με υπομνήματα, αλλά και με προσωπικές παρεμβάσεις του Δημάρχου (χωρίς βέβαια τυμπανοκρουσίες και δημοσιότητα) στα αρμόδια Υπουργεία.
Και όλα αυτά γνωμοδοτικά, γιατί μόνο αυτό μπορεί να κάνει δυστυχώς ο Δήμος...
Κάτι που ακούστηκε και από τον υπεύθυνο της μιας δομής που βρίσκεται στην περιοχή μας, ο οποίος σε συγκέντρωση στο Κόκκινο Νερό είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κανένας Δήμος δεν έχει λόγο στην επιλογή προορισμού. Κανένας Δήμος δεν έχει λόγο στην επιλογή καταλύματος αν υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιον επιχειρηματία, αφού το επιτρέπει ο εθνικός σχεδιασμός!».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass