«Να μην αποκόψει ο εσωτερικός δακτύλιος τον Πηνειό από το κέντρο της Λάρισας»

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΣΤΟ ΣΒΑΚ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2020 17:00

Πρόταση για την οδική σύνδεση του εσωτερικού περιμετρικού δακτυλίου της μελέτης ΣΒΑΚ Λάρισας, από την υπάρχουσα οδό Κοζάνης και τον νέο δυτικό περιφερειακό -και όχι από την παραποτάμια οδό Καλλιθέας καταθέτει η διοίκηση του ΤΕΕ-Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, συνεχίζοντας να αξιοποιεί την πρόταση της ομάδας εργασίας μηχανικών επί του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπόνησε και εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή της Λάρισας.

«Το ΣΒΑΚ αντιμετωπίζει το ποτάμι ως όριο και με τις παρεμβάσεις που προτείνονται, το μέτωπο της κεντρικής περιοχής της πόλης προς το ποτάμι αποκόπτεται. Θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, καθώς ο Πηνειός αποτελεί έναν πολύ σημαντικό φυσικό πόρο, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ειδικά στο κέντρο της πόλης», τονίζει ο πρόεδρος του Τμήματος Νίκος Παπαγεωργίου.
Και η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΤΕΕ συνεχίζει: «Στη μελέτη αξιολόγησης του ΣΒΑΚ από την ομάδα εργασίας υπογραμμίζεται πως, ενώ ένας από τους στόχους του ΣΒΑΚ είναι η ενσωμάτωση του Πηνειού ποταμού στη ζωή της πόλης και παρότι το ποτάμι αναφέρεται στους στόχους του ΣΒΑΚ, δε «συμμετέχει» στον σχεδιασμό του -τουλάχιστον στην πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου- και χαρακτηρίζεται ως χώρος «εκτός περιοχής μελέτης». Επίσης, επισημαίνεται ότι «από τις προτάσεις του ΣΒΑΚ προβλέπεται η μετατροπή της οδού Καλλιθέας (Τ. Τσόγκα), από τον κόμβο του Αγ. Αχιλλείου έως τη διασταύρωση με τη Λαγού, σε δευτερεύουσα αρτηρία, ώστε να αποτελέσει τον δυτικό συνδετήριο άξονα του εσωτερικού περιμετρικού δακτυλίου. Οι υπόλοιποι οδικοί άξονες που απαρτίζουν τον εσωτερικό περιμετρικό δακτύλιο είναι η Λαγού, Ηρώων Πολυτεχνείου, Αεροδρομίου και Γεωργιάδου. Οι άξονες αυτοί διαθέτουν, ως επί το πλείστον, δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με μεσαία διαχωριστική νησίδα και σηματοδοτούμενους κόμβους με ιδιαίτερη λωρίδα αριστερής στροφής. Με την πρόταση αυτήν το ΣΒΑΚ, αντιμετωπίζει το ποτάμι ως όριο, δεν το εντάσσει στον εσωτερικό περιμετρικό δακτύλιο και το μέτωπο της κεντρικής περιοχής της πόλης προς το ποτάμι αποκόπτεται. Συνεπώς, ο στόχος της ενσωμάτωσης του Πηνειού ποταμού στη ζωή της πόλης δεν επιτυγχάνεται. Προτείνεται να διερευνηθεί η μεταφορά του δυτικού συνδετήριου άξονα βορειότερα, ώστε το μέτωπο του ποταμού επί της οδού Καλλιθέας να ενταχθεί στην κεντρική περιοχή της πόλης», καταλήγει η μελέτη του ΤΕΕ-Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.
«Η προσπάθεια να «κλείσει» ο εσωτερικός δακτύλιος, με τη μετατροπή της οδού Καλλιθέας σε δευτερεύουσα αρτηρία, θα κόψει την πόλη στα δύο -από τα ανατολικά (κόμβος Ηρ. Πολυτεχνείου – Αεροδρομίου προς Γεωργιάδου και από τα δυτικά (κόμβος Λαγού, ΔΕΥΑΛ ως και την Καλλιθέας). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα οριζόντιο τεράστιο «μέτωπο» κυκλοφορίας οχημάτων (Γεωργιάδου-Καλλιθέας), το οποίο, ουσιαστικά, αποκόπτει τους πεζούς, τους ποδηλάτες, τους αθλητές, τους περιπατητές και όλη την περιοχή του κέντρου, από μια ομαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση προς το ποτάμι -θα έπρεπε να προσπαθούμε για το αντίθετο, μιας και στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι λιγότερα αυτοκίνητα στο κέντρο και αποτροπή των διαμπερών διελεύσεων με Ι.Χ.», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Νίκος Παπαγεωργίου.
Από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί ο νέος περιφερειακός οδικός άξονας, προτείνεται η προς δυσμάς οδική σύνδεση του εσωτερικού περιμετρικού δακτυλίου της μελέτης ΣΒΑΚ από το ύψος της γέφυρας του Αλκαζάρ και έπειτα από την υπάρχουσα ήδη οδό Κοζάνης και τον νέο δυτικό περιφερειακό έως τη Λαγού στο ύψος της ΔΕΥΑΛ, και όχι από την οδό Καλλιθέας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1