«Σκιώδης πανδημία» η βία κατά των γυναικών

ΣΠΑΝΟΣ: ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ -ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ «ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΟΥΜΕ» ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ -ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΚΗ ΒΙΑ

Δημοσίευση: 29 Νοε 2020 21:35

Του Σωτ. Κέλλα

«Η βία κατά των γυναικών χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης

ως η «σκιώδης πανδημία». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Σπανός (φωτ.), εκπρόσωπος της Αστυνομίας για την ενδοοικογενειακή βία, στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως, για πολλές γυναίκες, το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές μέρος. Στις μέρες που ο κόσμος κλείνεται στην υγειονομική ασφάλεια του σπιτιού του, για πολλές γυναίκες η «ασφάλεια» του σπιτιού είναι συνώνυμο της απόλυτης έκθεσης στον κίνδυνο».
Όσον αφορά την αντίδραση των γυναικών τις παρότρυνε «να βρουν τη δύναμη να αντιδράσουν, αν θέλουν να αλλάξουν την εικόνα που έχτισαν κατά τη συμβίωση με τον σύζυγό τους για τον εαυτό τους, ενός ατόμου που το χαρακτηρίζει η αδυναμία και η αδράνεια. Πρέπει να βρουν τη δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους, να εμπιστευθούν τους ανθρώπους και τους φορείς που μπορούν πραγματικά να τους βοηθήσουν και να πιστέψουν στον εαυτό τους. Γιατί τους αξίζει μία καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια και γιατί τους αξίζει να τους εκτιμούν, και να τους σέβονται γι’ αυτό που πραγματικά είναι». Η ενδοοικογενειακή βία σε οποιαδήποτε έκφανσή της και η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, βρίσκονται στο επίκεντρο της εκστρατείας που πραγματοποιεί η Ελληνική Αστυνομία με σύνθημα «έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου» με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στόχος η ενημέρωση των ανθρώπων που δέχονται τη βία, οι τρόποι αντίδρασής τους αλλά και η ευαισθητοποίηση του καθενός σε περίπτωση που αντιληφθούν οτιδήποτε.

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με συνεχείς και στοχευμένες ενέργειες προσπαθεί να προσφέρει στην κακοποιημένη γυναίκα αφενός μεν την προστασία και ασφάλεια που της αξίζει, αφετέρου δε την απονομή της δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό:
*Ιδρύθηκαν αυτοτελείς Αστυνομικές Υπηρεσίες, Τμήματα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε κάθε Περιφέρεια και αντίστοιχα Γραφεία σε κάθε νομό, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Τα στελέχη τους παρακολουθούν τις υποθέσεις που χειρίζονται οι υφιστάμενες Υπηρεσίες, καθοδηγούν και συντονίζουν αυτές και αναλαμβάνουν τη συνεχή μετεκπαίδευση του Αστυνομικού Προσωπικού.
*Προωθείται συνεχώς το Αστυνομικό Προσωπικό στη συμμετοχή σε ημερίδες - διημερίδες.
*Ανταλλάσσονται πληροφορίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με Αστυνομικές Υπηρεσίες και Φορείς.
*Έχει εκδοθεί εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας και οδηγός ενεργειών - οδηγιών προς το κοινό για τους τρόπους καταγγελίας στις αστυνομικές Υπηρεσίες το οποίο διατίθεται και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας www.astynomia.gr

ΑΛΛΑΞΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΝΑΚΡΙΣΗΣ
Τέλος, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι άλλαξε και ο τρόπος που γίνεται η προανάκριση στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων.
Ο κύριος Σπανός είπε χαρακτηριστικά: «Προσπαθούμε να αναθέτουμε το έργο της αστυνομικής προανάκρισης σε αστυνομικούς ανεξαρτήτου φύλου, ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους, εξειδικευμένα, με την τρέχουσα νομοθεσία. Πάντα όμως υπολογίζουμε την περίπτωση που το θύμα, εξαιτίας της έντασης της βίας που υπέστη, κυρίως ψυχικής, βλέπει πλέον στη θέα του κάθε άντρα τον δράστη - σύζυγό της. Φανταστείτε να υπάρχει και ομοιότητα στην εξωτερική εμφάνιση του συζύγου - δράστη με τον αστυνομικό που αντικρύζει η κακοποιημένη γυναίκα στο Αστυνομικό Τμήμα.
Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι να ξεκλειδώσουμε την ψυχή αυτής της γυναίκας, να καμφθούν οι φοβίες της προκειμένου να καταθέσει την αξιόποινη πράξη με λεπτομέρειες.
Έχοντας λοιπόν στον νου μας τη συγκεκριμένη οπτική, δίνουμε τη δυνατότητα στη γυναίκα - θύμα εάν το επιθυμεί να μιλήσει με αστυνομικό - γυναίκα, καθότι η προτεραιότητά μας εκείνη τη στιγμή είναι η γυναίκα που υπέστη ενδοοικογενειακή βία να αισθανθεί απόλυτα ασφαλής. Αν το θύμα εκφράσει την επιθυμία να αλλάξει χώρο διαμονής και δεν μπορεί από μόνο του να εξασφαλίσει έναν τέτοιο χώρο, ενημερώνονται οι αρμόδιες κοινωνικές Υπηρεσίες που παρέχουν στέγη (ξενώνες κακοποιημένων γυναικών)».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass