Βρέθηκε ο βέβηλος του εβραϊκού μνημείου

ΕΝΑΣ 53ΧΡΟΝΟΣ ΓΕΝΕΙΟΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ -ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΠΕΖΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ -ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ, ΚΕΛΛΑ, ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2020 21:07

Ενας 53χρονος Αθηναίος, σύμφωνα με την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας,

είναι αυτός που βεβήλωσε το Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Λάρισας αναγράφοντας συνθήματα, τόσο στο Μνημείο όσο και στην πρόσοψη του κτιρίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας.
Ο 53χρονος που εντοπίσθηκε χθες τα ξημερώματα από αστυνομικούς να περπατά στην Κοιλάδα των Τεμπών, κρατώντας μια εικόνα της Παναγίας δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», πως κατευθύνεται πεζός από την Αθήνα με τελικό προορισμό τη μονή του Αγίου Όρους. Φορώντας μαύρα ρούχα και διαθέτοντας γενειάδα δημιούργησε τη λανθασμένη εντύπωση πως είναι ρασοφόρος αλλά στην πραγματικότητα είναι λαϊκός και μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ξαναπασχολήσει τις διωκτικές αρχές καθώς έχει βεβηλώσει και άλλο μνημείο στη γενέτειρά του την Αθήνα.
Ο 53χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ομολόγησε πως αυτός, την περασμένη Πέμπτη τελικά, είναι που σχημάτισε έναν σταυρό και τη συντομογραφία που παραπέμπει στο «Ιησούς Χριστός Νικά» βεβηλώνοντας έτσι το Μνημείο Θυμάτων Ολοκαυτώματος, που ανεγέρθηκε στη Λάρισα στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Χωρίς ωστόσο να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το κίνητρό του, παραπέμποντας στην Παναγία. Στο σακίδιο που έφερε στην πλάτη του βρέθηκαν σπρέι με τα οποία φαίνεται πως ανέγραψε τα συνθήματα στο Μνημείο της Λάρισας. Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας σχηματίσθηκε σε βάρος του δικογραφία για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, αλλά και για αδικήματα σύμφωνα με τον αντιρατσιστικό νόμο, ενώ με δεδομένο ότι παρήλθε το αυτόφωρο, μετά την προσαγωγή του αφέθηκε τελικά ελεύθερος.
Υπενθυμίζεται πως η αναγραφή των συνθημάτων έγινε αντιληπτή προχθές Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας να καταθέτει μήνυση. Να σημειωθεί τέλος ότι από την ΕΛ.ΑΣ. επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στον 53χρονο με αφορμή και τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού, καθώς δεν φορούσε ατομική μάσκα προστασίας.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Τη δυσθυμία τους για την πράξη του αγνώστου ακτιβιστή, καταδικάζοντας τέτοιες ενέργειες που προσβάλλουν το θρησκευτικό συναίσθημα και πυροδοτούν τη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό, εξέφρασαν χθες ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, ο βουλευτής Χρ. Κέλλας και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης.
Ο κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Ο Μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιερώνυμος, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης «μετά τήν γνωστοποίηση τῆς βεβήλωσης τοῦ Μνημείου Θυμάτων Ὁλοκαυτώματος καί τοῦ κτιρίου τῆς Ἰσραηλιτικῆς Κοινότητας Λάρισας ἀπό ἄγνωστο ἀκτιβιστή ντυμένο στά μαῦρα, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ἱερώνυμος ἐκφράζει τήν λύπη του γιά τό ἀπαράδεκτο συμβάν καί καταδικάζει τόσο αὐτήν ὅσο καί κάθε μορφῆς ἐνέργειες πού προσβάλλουν τό θρησκευτικό συναίσθημα καί ἐπιδιώκουν τήν ἀντιπαράθεση μεταξύ Θρησκειῶν. Εἰδικά στή Λάρισα, ἡ μακραίωνη συμπόρευση καί ἀλληλεγγύη Ὀρθοδόξων καί Ἰσραηλιτῶν σέ καιρούς εἰρήνης καί στίς κοινές ἱστορικές περιπέτειες, μάλιστα δέ κατά τήν γερμανική κατοχή ὁπότε μέ διάφορους τρόπους ὁ πληθυσμός τῆς περιοχῆς μας ἔσπευσε νά προστατεύσει καί νά βοηθήσει τούς συμπολίτες μας Ἰσραηλίτες, ἔχουν χαλκεύσει ἀκατάλυτους δεσμούς, τούς ὁποίους δέν μπορεῖ νά διασαλεύσει ἡ μεμονωμένη ἐνέργεια ἑνός ἄγνωστου στήν πόλη μας καί ὁπωσδήποτε ἄσχετου μέ τήν τοπική μας Ἐκκλησία. Προσευχόμαστε νά κατανοήσουν οἱ ἄνθρωποι ὅτι μέ τέτοια περιστατικά βεβήλωσης καί ἱεροσυλίας, ἀναιρεῖται τό μήνυμα τοῦ Εὐαγγελίου τῆς ἀγάπης καί ἡ εἰρήνη τοῦ Θεοῦ στή γῆ».

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ
Εξάλλου ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και βουλευτής Λάρισας, Χρ. Κέλλας σημειώνει πως «η βεβήλωση του Μνημείου Θυμάτων Ολοκαυτώματος και της Συναγωγής των Εβραίων συμπολιτών μας συνιστά επίθεση στις αρχές και τις αξίες μας, που είναι βαθιά χαραγμένες στη συλλογική συνείδηση του λαού μας και απορρέουν από το Σύνταγμά μας. Ιδιαίτερα για τον χριστιανικό κόσμο, η χρήση του τίμιου και ζωοποιού σταυρού, που αποτελεί σύμβολο ζωής, ελευθερίας και ελπίδας, για την πραγματοποίηση επιθέσεων εις βάρος άλλων θρησκειών, προκαλεί οργή και μας προσβάλλει διπλά.
Η προστασία της ιστορικής μνήμης των αγώνων της πατρίδας μας κατά του ναζισμού και η προάσπιση του αμοιβαίου σεβασμού όλων των θρησκειών συνιστούν προϋποθέσεις για κάθε σύγχρονη κοινωνία. Καμία ανοχή στον φανατισμό, τη μισαλλοδοξία, τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό σε κάθε του διάσταση και έκφανση. Στεκόμαστε στο πλευρό των Εβραίων συμπατριωτών μας».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης, σημειώνει επίσης ότι «στο μνημείο θυμάτων του Ολοκαυτώματος και στη Συναγωγή της Λάρισας, η πόλη ολόκληρη τιμά τη μνήμη των Εβραίων συμπολιτών μας που χάθηκαν στα κρεματόρια του ναζισμού. Κάθε ενέργεια βεβήλωσης των μνημείων αυτών είναι προσβολή στην πόλη μας και απολύτως καταδικαστέα απ΄ όλους. Οι κάτοικοι της Λάρισας, στο βάθος των αιώνων έχουν μάθει να ζουν αρμονικά ασχέτως καταγωγής και θρησκευτικών προτιμήσεων. H μισαλλοδοξία και ο φανατισμός δεν έχουν θέση στην πόλη μας».
Β.Κ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass