Υπόνοιες εμπρησμού σε μπαρ των παραλίων

Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ «ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ» ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ -ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2020 21:19
Καταστροφικό για το μπαρ αποδείχθηκε το έργο της φωτιάς που ξεκίνησε από τις στοιβαγμένες… ξαπλώστρες θαλάσσης Καταστροφικό για το μπαρ αποδείχθηκε το έργο της φωτιάς που ξεκίνησε από τις στοιβαγμένες… ξαπλώστρες θαλάσσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας έρευνα που αφορά φωτιά η οποία έκαψε ολοσχερώς καλοκαιρινό μπαρ, ένα βράδυ του περασμένου Νοεμβρίου, περίοδος που το κατάστημα παρέμενε κλειστό. Μια πυρκαγιά που αρχικά εκδηλώθηκε στην

αυλή του μαγαζιού για να επεκταθεί γρήγορα και στο εσωτερικό του καλοκαιρινού μπαρ, προκαλώντας έτσι υλικές ζημιές ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ, αφήνοντας πίσω της στάχτες, αποκαΐδια, αλλά και πλήθος ερωτηματικών που προκάλεσαν την παρέμβαση των διωκτικών Αρχών.
Η πραγματογνωμοσύνη που συντάχθηκε μετά από αυτοψία και στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δημιούργησε νέα δεδομένα με την όλη υπόθεση να εξετάζεται πλέον και από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει προκύψει πως «η φωτιά ξεκίνησε από τον αύλειο χώρο του μπαρ με κατεύθυνση προς τον εσωτερικό χώρο» του καταστήματος, ενώ η ένταση της φωτιάς ήταν τέτοια που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «έλιωσε ακόμη και ο αλουμινένιος σκελετός από τις ξαπλώστρες» που χρησιμοποιούν παραθαλάσσια μπαρ για την εξυπηρέτηση λουομένων.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το κατάστημα διέθετε πιστοποιητικό πυρασφάλειας, οι πυροσβεστικές φωλιές λειτούργησαν το βράδυ της πυρκαγιάς, ενώ ηλεκτρολογικοί πίνακες και ηλεκτρολογικό σχέδιο ήταν καινούρια. Εξέλιξη που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα εμπόδιζε ή θα καθυστερούσε την πρόκληση φωτιάς σε τέτοια έκταση, καθώς θα λειτουργούσε το ρελέ ασφαλείας, κ.λπ. Η πραγματογνωμοσύνη «αποκλείει» το ενδεχόμενο η φωτιά στο μπαρ να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα, καθώς στην «εστία» της φωτιάς δεν υπήρχε δίκτυο παροχής ρεύματος, τα ευρήματα «δεν δείχνουν ατύχημα» από ένα αποτσίγαρο για παράδειγμα, καθώς το μπαρ, ως καλοκαιρινό, ήταν κλειστό στις 5 Νοεμβρίου, ευρήματα και διαπιστώσεις που προσανατολίζουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας στην εξέταση ενός πρόσθετου ενδεχόμενου, αυτό του εμπρησμού.
ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
Το μπαρ, που λειτουργούσαν Λαρισαίοι επαγγελματίες, βρίσκεται στον δρόμο προς τη Σωτηρίτσα, λίγο μετά τη διασταύρωση με τον δρόμο προς Αγιόκαμπο. Η φωτιά - το καταστροφικό έργο της οποίας σημειωνόταν σε δημοσίευμα της «Ε» - εκδηλώθηκε στις 11 το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου με την επέμβαση ικανού αριθμού πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας και Αγιάς, να ολοκληρώνεται στις 3.10’ τα ξημερώματα.
Η φωτιά προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ τα αίτιά της εξετάστηκαν από το Ανακριτικό Τμήμα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η φωτιά ξεκίνησε από τον εξωτερικό, περιφραγμένο αύλειο χώρο του μπαρ όπου κάτω από την ξύλινη πέργκολα (σ.σ. με δεδομένη και τη λήξη της θερινής περιόδου) ήταν στοιβαγμένα, ξαπλώστρες αλουμινίου, καρέκλες θαλάσσης, ξύλινα τραπέζια, ο εξοπλισμός δηλαδή των καλοκαιρινών και παραθαλάσσιων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η ένταση της φωτιάς ήταν τέτοια που, σύμφωνα με πηγές της «Ε», έλιωσαν ακόμη και οι αλουμινένιοι σκελετοί από τις ξαπλώστρες, ένταση που αποδίδεται σε εύφλεκτο υλικό «και όχι σε τυχαία φωτιά» ή «σε φωτιά που μπορεί να προκληθεί από ένα ατύχημα, ένα λάθος, όπως για παράδειγμα από ένα αποτσίγαρο» όπως διευκρίνιζουν οι ίδιες πηγές.
Η ξύλινη πέργκολα συνέβαλε πιθανώς στο να αναπτυχθεί η φωτιά, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και στο εσωτερικό του μπαρ (σ.σ. παρότι το κατάστημα ήταν κλειδωμένο), ενώ το καινούριο ηλεκτρολογικό σχέδιο και πίνακες του καταστήματος, με τα προβλεπόμενα δηλαδή μέτρα ασφαλείας (ρελέ κ.λπ.) «απέκλεισαν» το ενδεχόμενο του βραχυκλώματος.
Πολύ δε περισσότερο που, στο σημείο από το οποίο φαίνεται πως ξεκίνησε η φωτιά δεν υπήρχαν ηλεκτρολογικές καλωδιώσεις με εξαίρεση τα καλώδια σύνδεσης με τα ηχεία, αλλά και πάλι «δεν υπήρχε φορτίο» που να δικαιολογεί βραχυκύκλωμα, αφού το μπαρ είχε κλείσει μετά και την ολοκλήρωση της θερινής περιόδου. Διαστάσεις που «υποχρεώνουν» την Πυροσβεστική Υπηρεσία να εξετάζει και το ενδεχόμενο του εμπρησμού.
Να σημειωθεί τέλος ότι, στο πλαίσιο της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλής, παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass