ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αδεια κρεβάτια, χειρουργεία ερμητικά κλειστά!

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΙΘΑΝΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2020 21:54

Του Δημ. Κατσανάκη
Κλίμα έντονης δυσφορίας και δυσαρέσκειας για τον τρόπο διαχείρισης των δημόσιων δομών υγείας με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Λάρισα επικρατεί πλέον στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Παρά την ύφεση που εμφανίζεται στη

διασπορά του ιού, όπως φαίνεται από το σύνολο των δεικτών και των αριθμών, το Γενικό Νοσοκομείο θα παραμένει νοσοκομείο για ...covid ασθενείς, ακόμα και αν τέτοιοι ασθενείς δεν υπάρχουν!
Η πτωτική πορεία του αριθμού των νέων κρουσμάτων, η μείωση των εισαγωγών και τα πρώτα σημάδια αποφόρτισης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας καθιστούν εμφανείς τις επιπτώσεις του στο Γενικό Νοσοκομείο, με τις πτέρυγες που είχαν προγραμματιστεί για τη νοσηλεία των covid ασθενών να έχουν αδειάσει και τα χειρουργεία να παραμένουν ερμητικά κλειστά.
Παράλληλα, την ώρα που η διοίκηση του ιδρύματος ετοιμαζόταν να επανέλθει σταδιακά στην κανονικότητα με την επαναλειτουργία των κλινικών, η 5η ΥΠΕ αρνείται να δώσει το «πράσινο φως» απαγορεύοντας μάλιστα την επαναλειτουργία των χειρουργείων, όπως συμβαίνει με όλα τα νοσοκομεία τουλάχιστον της χωρικής της αρμοδιότητας, επικαλούμενη επικείμενο τρίτο κύμα της πανδημίας!
Είναι ενδεικτικό ότι με έγγραφό της προς τα 13 νοσοκομεία αρμοδιότητάς της η 5η ΥΠΕ επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον «Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας» υφίσταται μόνο ένα επίπεδο και είναι το επίπεδο Γ Συναγερμού και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στο 80%. Στο ίδιο έγγραφο ο διοικητής Φ. Σερέτης επισημαίνει ότι των περιορισμών εξαιρούνται τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.
Ακόμα όμως και αν ισχύει ο περιορισμός του 80%, συνεπώς επιτρέπεται το 20% των χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά και τα έκτακτα και οι επεμβάσεις σε ογκολογικούς ασθενείς για το σύνολο των νοσοκομείων, αυτό δεν ισχύει για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που έχει χαρακτηριστεί νοσοκομείο για ...covid ασθενείς.
Τα χειρουργεία παραμένουν ερμητικά κλειστά και οι χειρούργοι, που κλήθηκαν να εφημερεύουν σε κλινικές με covid ασθενείς, παραμένουν σε απραξία καθώς ακόμα και οι covid ασθενείς μειώθηκαν εντυπωσιακά. Και εάν το επιθυμούν μπορούν να χειρουργήσουν σύμφωνα με οδηγίες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου και εκεί ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εξεύρεση χειρουργικού χρόνου. «Δώσαμε και το τελευταίο απόθεμα της δύναμης που είχαμε για να στηρίξουμε τις αποφάσεις της διοίκησης και να γίνουμε νοσοκομείο για ...covid ασθενείς παρότι το νοσοκομείο δεν διέθετε τις υποδομές -ακόμα και σήμερα δεν διαθέτει παροχή για hight flow οξυγόνο απαραίτητο για τους συγκεκριμένους ασθενείς- και τώρα που υποχωρεί η πανδημία δεν κάνει το αυτονόητο, να μας αφήσει δηλαδή να εργαστούμε και να χειρουργήσουμε καλύπτοντας τεράστιες ανάγκες των Λαρισαίων...» έλεγε χθες χειρούργος και δεν έκρυβε την κούραση αλλά και την απογοήτευσή του για την αντιμετώπιση του νοσοκομείου από την 5η ΥΠΕ.
«Μας στερεί το δικαίωμα να χειρουργούμε έστω και αυτά τα 3-4 περιστατικά την εβδομάδα που αντιστοιχούν στο 20% των προγραμματισμένων χειρουργείων αλλά και τα έκτακτα και τα χειρουργεία των ογκολογικών ασθενών» συνέχισε, για να αναρωτηθεί πώς και πού εξυπηρετούνται τα δεκάδες χειρουργικά περιστατικά μηνιαίως που εξυπηρετούνται από το Γενικό Νοσοκομείο.
Σε πρόσφατη συνέλευση όλου του χειρουργικού τομέα, διατυπώθηκαν έντονοι προβληματισμοί για τη συνέχιση της απαγόρευσης λειτουργίας των χειρουργείων, αφήνοντας αιχμές για τη σκοπιμότητα αυτής της απαγόρευσης με το επιχείρημα ενός τρίτου κύματος πανδημίας. Προβληματισμοί που πάντως βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και στο εσωτερικό του Διοικητικού Συμβουλίου.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι και ο διοικητής Γρηγόρης Βλαχάκης έχει ήδη ζητήσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, από την 5η ΥΠΕ τη σταδιακή επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας του νοσοκομείου, με τη δέσμευση ότι σε ελάχιστο χρόνο το νοσοκομείο μπορεί να αναπτυχθεί εάν παραστεί ανάγκη για να καλύψει και τρίτο κύμα της πανδημίας.
Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η προ ημερών απόφαση για την επαναλειτουργία της Β’ Παθολογικής Κλινικής για τη νοσηλεία των μη covid ασθενών, ενώ αναμένει και την επιστροφή της Παιδοχειρουργικής και της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής που έχουν μετακινηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.
Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο δεν είναι η σταδιακή μετατροπή του σε νοσοκομείο «φάντασμα», αλλά η ίδια του η ταυτότητα καθώς ως νοσοκομείο για ...covid ασθενείς και με τη βούλα δεν είναι πλέον ελκυστικό για τους Λαρισαίους μη covid ασθενείς, όπως φαίνεται και από την κίνηση ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Και αυτό το πρόβλημα, συμφωνούν διοικητικοί παράγοντες και ιατρικά στελέχη του νοσοκομείου, πολύ δύσκολα θα αντιμετωπιστεί και απαιτεί επιμονή και υπομονή για να επανακτηθεί η χαμένη –λόγω διασποράς του κορονοϊού- εμπιστοσύνη των Λαρισαίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass