Αποθήκευση δημητριακών με τη χρήση γης διατόμων

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΤΟΥ ΘΕΣγη

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2020 15:57

Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών στη διατροφή και ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται σε κλίμακα εκατοντάδων εκταρίων τα εξής είδη: σιτάρι σκληρό, σιτάρι μαλακό, κριθάρι και καλαμπόκι. Η συγκομιδή

των δημητριακών γίνεται μία φορά ετησίως συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες προϊόντος, ενώ η χρήση τους μπορεί να γίνει σταδιακά σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Επομένως, η αποθήκευση είναι πολύ συνηθισμένη τακτική στη διαχείριση δημητριακών.
Για την προστασία των προϊόντων αυτών χρησιμοποιούνται κυρίως εγκεκριμένα χημικά σκευάσματα. Εξαιτίας της συχνής τους χρήσης, τα έντομα αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα σκευάσματα, τα οποία σταματούν να είναι αποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να υπάρχουν όμως και εναλλακτικοί τρόποι καταπολέμησης των εντόμων που να μην βασίζονται στα χημικά. Μια τέτοια μέθοδος είναι η εφαρμογή της γης διατόμων, ενός ορυκτού, το οποίο ήδη έχει βρει πολλές χρήσεις στη γεωργία (σαν εδαφοβελτιωτικό), στην κτηνοτροφία (σαν πρόσθετο στις ζωοτροφές) αλλά και στην ανθρώπινη διατροφή (σε επεξεργασμένα τρόφιμα αφού έχει μηδενική τοξικότητα για τον άνθρωπο).
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΘΕΣγη
Στο πλαίσιο του Β’ κύκλου της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη από τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε το καινοτόμο έργο με τίτλο «Προστασία των αποθηκευμένων δημητριακών με τη χρήση γης διατόμων» και ακρωνύμιο Diatomite Them. Η αναμενόμενη διάρκεια του έργου είναι 30 μήνες και ο προβλεπόμενος συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 379.300 ευρώ. Στο ερευνητικό έργο που υλοποιεί ο ΘΕΣγη, θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της γης διατόμων εναντίον των εντόμων αλλά και των μικροβίων στα αποθηκευμένα δημητριακά. Θα μελετηθεί επίσης η επίδραση της γης διατόμων στα χαρακτηριστικά των προϊόντων, ενώ θα εκτιμηθούν και τα οικονομικά μεγέθη της χρήσης της.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΘΕΣγη «πολύτιμοι συνεργάτες στην προσπάθειά μας είναι τα Εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας θα εκτελέσει τις απαιτούμενες διενέργειες βιοδοκιμών για την αποτύπωση των αποτελεσμάτων της γης διατόμων στην αποθήκευση των δημητριακών. Το Εργαστήριο Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς θα αναλάβει την αξιολόγηση του οικονομικού και κοινωνικού αποτυπώματος της εφαρμογής γης διατόμων για την προστασία των δημητριακών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass