«Μουσείο» Πολεμικής Αεροπορίας απέκτησε η Λάρισα

ΕΝΑ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟ ΑΤΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ «ΣΤΟΛΙΔΙ» ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΣ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Π.Α. – ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2020 21:07
Οι «Μορφές Αεροπορικού Πνεύματος», θα ανοίξουν τις πύλες τους για το κοινό με τη λήξη των μέτρων της πανδημίας τόνισε ο Α.Τ.Α., Θεμ. Μπουρολιάς Οι «Μορφές Αεροπορικού Πνεύματος», θα ανοίξουν τις πύλες τους για το κοινό με τη λήξη των μέτρων της πανδημίας τόνισε ο Α.Τ.Α., Θεμ. Μπουρολιάς

Το δικό της «Μουσείο» της Πολεμικής Αεροπορίας απέκτησε η Λάρισα, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τη μόνιμη φιλοξενία εκθεμάτων από την ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι «Μορφές Αεροπορικού Πνεύματος» όπως ονομάζεται ο εκθεσιακός χώρος, στεγάζονται σε κτίριο του Α.Τ.Α., «ένα ετοιμόρροπο κτίριο που μετατράπηκε σε στολίδι» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμ. Μπουρολιάς.
Το Μουσείο στεγάζεται στον αναμορφωμένο χώρο ενός παλιού στάβλου του Ιππικού και του Σώματος Εφοδιασμού - Μεταφορών από Μονάδες του Στρατού Ξηράς που παραχωρήθηκε τον Φεβρουάριο του 1953 στην Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να εγκατασταθεί το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, το οποίο μεταστεγάσθηκε από ξενοδοχείο της Λάρισας.
Ο χώρος αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεταπολεμικού στρατιωτικού κτιρίου και για τον λόγο αυτόν διατηρήθηκαν δηλωτικά της ιστορίας του, όπως στο εσωτερικό του κτιρίου, συντηρήθηκαν και διατηρούνται επίσης σε προθήκη, ταΐστρες και ποτίστρες αλόγων και μουλαριών του Ιππικού, προκειμένου να θυμίζουν την ιστορία του κτιρίου.
Το Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό μετά και την τελετή των εγκαινίων που αναμένεται να γίνει με την πάροδο των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόθεση του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας είναι ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος τόσο για μαθητές, όσο και για πολίτες. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν εκθέματα από την ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων ένα μαχητικό αεροσκάφος F104, εξομοιωτές αεροσκαφών A7 και F1, οπλικά συστήματα, βλήματα αεροσκαφών, ιστορικά έγγραφα (συγκρότηση Α.Τ.Α. κ.ά.), φωτογραφικό αρχείο, στολές, κ.λπ. ενώ έχει αφιερωθεί χώρος στους πεσόντες του Α.Τ.Α.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και προχθές τελέστηκε αγιασμός του κτιρίου, χωρίς προσκεκλημένους με αφορμή τα μέτρα περί κορονοϊού, παρουσία μόνο της ηγεσίας του Α.Τ.Α. και διοικητών Μονάδων.
Ο κ. Μπουρολιάς, απευθύνοντας χαιρετισμό, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «το Α.Τ.Α. στερούνταν έναν τέτοιον χώρο, έναν χώρο τιμής και ιστορικής αναδρομής. Ήταν ένα ετοιμόρροπο κτίριο που μετατράπηκε σε στολίδι» τόνισε ο κ. Μπουρολιάς εξαίροντας το έργο του επιτελάρχη του Α.Τ.Α., ταξίαρχου Δημ. Γρηγοριάδη που είχε την ευθύνη του συντονισμού, σημειώνοντας επίσης την προσφορά του αρχιτέκτονα, Αντ. Μόρα, για τη μελέτη και την επίβλεψη των εργασιών, όπως και του διοικητή της Μοίρας Α.Τ.Α., Δημ. Τζίκα, ευχαριστώντας τέλος, το προσωπικό της 110 Π.Μ. Με τον αρχηγό Τ.Α. να τονίζει τέλος πως «θα είναι ένας χώρος ανοιχτός για το κοινό, επισκέψιμος για τους πολίτες και για τους μαθητές, μέσω των σχολείων τους». Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε αγιασμός τον οποίον τέλεσε ο π. Αθανάσιος.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass