ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ:

Στόλισαν καράβι στον Ι.Ν. Αναλήψεως Αβέρωφ

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2020 18:09

Το πατροπαράδοτο έθιμο του στολισμού καραβιού τα Χριστούγεννα τήρησε η Ιστορική Λαογραφική Ένωση «Αλησμόνητες Πατρίδες» Λάρισας, στην πλατεία Αβέρωφ μπροστά από τον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος.


Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Ένα καθαυτό ελληνικό έθιμο, που όπως αποδεικνύει η παράδοση έχει πολύ βαθιές ρίζες.
Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος. Ευλογημένος με το δώρο της θάλασσας και του απέραντου γαλάζιου. Και οι Έλληνες αγαπήσαμε από νωρίς τα μυστήρια και τα μυστικά της και βαλθήκαμε να την κατακτήσουμε. Έτσι η Ελλάδα και κάθε ελληνική πατρίδα στον απέραντο κόσμο μας ήταν εξοικειωμένη με το υγρό στοιχείο. Λογικό ήταν λοιπόν η καθημερινότητα των κατοίκων της να περιστρέφεται γύρω από τη θάλασσα, όταν μάλιστα πριν από αρκετές δεκαετίες ο πατέρας ή ο γιος -πολλές φορές και οι δύο- έλειπαν «στα καράβια», παλεύοντας για το ψωμί της οικογένειας. Και τα Χριστούγεννα δεν μπορούσαν να διαφέρουν.
Τα παιδιά, οπλισμένα με πολλή φαντασία, συνήθιζαν να κατασκευάζουν μόνα τα παιχνίδια τους, χρησιμοποιώντας ό,τι είχαν πρόχειρο, συνήθως ξύλο και λίγο χαρτί ή κουρέλια.
Τα περισσότερα κατέληγαν να φτιάχνουν το παραδοσιακό πλέον καραβάκι, εμπνευσμένα από τα μακρινά ταξίδια των αγαπημένων τους προσώπων και τη νοσταλγία να τα ξαναδούν. Μ’ αυτά τα καραβάκια στα χέρια, στολισμένα με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά, τα παιδιά έλεγαν τα κάλαντα και το καραβάκι τους γέμιζε από γλυκά και χριστόψωμα. Το έθιμο αυτό εξακολουθεί να γίνεται στα νησιά, από όπου και προέρχεται.
Μπορεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο να εκτόπισε το παραδοσιακό καραβάκι όμως αυτό ζει στην ψυχή μας και ταξιδεύει τη μνήμη μας χρόνια πίσω σε όμορφες και οικείες εικόνες. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια πολλοί δήμοι επιλέγουν να στολίζουν τις πλατείες τους με όμορφα φωτισμένα καράβια. Έτσι κι εμείς επιλέξαμε αυτό το σύμβολο των Χριστουγέννων. Προσθέσαμε όμως σε κάθε δέντρο, που βρίσκεται γύρω από το μνημείο της πλατείας των Αλησμόνητων Πατρίδων και έναν χάρτη.
Κάθε χάρτης σαν τα πανιά ενός καραβιού δηλώνει μια μικρότερη πατρίδα που ήρθε και άραξε με ασφάλεια σ’ αυτό το απάνεμο λιμάνι».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass