Στο 70% η συμμετοχή υγειονομικών στους εμβολιασμούς

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΑΝ 1.635 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ -ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΙΑ «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ» ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ -ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2021 21:00

Ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το κυβερνητικό σχέδιο για τον εμβολιασμό,

καταρχάς των υγειονομικών, των συναδέλφων ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη διάρκεια επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», όπου ξεκίνησε ο εμβολιασμός του προσωπικού.
Η εικόνα στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας επιβεβαιώνει την ικανοποίηση του υπουργού, τουλάχιστον για τους υγειονομικούς των δημόσιων νοσοκομείων καθώς δεν υπάρχουν ακόμα οδηγίες για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στις δομές και κλινικές του ιδιωτικού τομέα, καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών.
Προχθές ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο εμβολιασμός του προσωπικού του ιδρύματος με ενδιαφέροντα στοιχεία, καθώς εμβολιάστηκαν συνολικά 900 άτομα από το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή να καταγράφεται από τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες, που αγγίζει το 70%.
Αντίθετα απρόθυμο για εμβολιασμό –τουλάχιστον στην παρούσα φάση- εμφανίστηκε το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό καθώς μόλις 75 από τους 300 περίπου συμμετείχαν στη διαδικασία, δηλαδή μόλις το 25%.
Ο εμβολιασμός στο εμβολιαστικό κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου συνεχίστηκε και χθες με 180 εμβόλια για το προσωπικό του ΕΚΑΒ αλλά και των Κέντρων Υγείας, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.
Προχθές ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός του προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου από την προηγούμενη Δευτέρα και για 4 ημέρες εμβολιάστηκαν 380 άτομα και από χθες ξεκίνησε η διάθεση των 110 νέων εμβολίων στο προσωπικό που περιλαμβάνεται στη συμπληρωματική λίστα του νοσοκομείου, καθώς και στους υγειονομικούς των Κέντρων Υγείας Τυρνάβου και Γόννων. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Νοσοκομείου, από τους 600 εργαζόμενους εμβολιάστηκαν οι 450 περίπου, συμμετοχή της τάξεως του 75%, ενώ ανεμβολίαστος παραμένει ένας στους 4 εργαζόμενους. Η μη συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμών ωστόσο δεν υποκρύπτει απαραίτητα άρνηση (χωρίς βέβαια και να την αποκλείει) καθώς μεγάλη μερίδα εργαζομένων είτε δεν επιτρέπεται να εμβολιαστεί, είτε έχει νοσήσει και έχει αποκτήσει ανοσία εξαιτίας της οποίας δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί αργότερα με το πρόγραμμα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.
Στο μεταξύ και ενώ τα δύο Νοσοκομεία αναμένουν οδηγίες τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη συνέχεια του προγράμματος, πληθαίνουν οι πιέσεις «παραγόντων, γνωστών και φίλων» στα διοικητικά στελέχη των Νοσοκομείων για να αποκτήσουν προτεραιότητα και να εμβολιαστούν. Θέμα που απασχόλησε και την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη των διοικητών των Νοσοκομείων από ολόκληρη την Ελλάδα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε ρητά και κατηγορηματικά ότι τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την Αθήνα.
Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά ο εμβολιασμός στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κοινωνικής πρόνοιας στη Θεσσαλία, εμβολιασμός που ξεκίνησε ήδη στις δομές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 400 ιδρύματα και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε όλη την Ελλάδα.
Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν οι πλατφόρμες για τους πολίτες, ξεκινώντας από τους υπέργηρους, τους συμπολίτες μας άνω των 85 ετών, ενώ οδηγίες αναμένονται για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών και των ιδιωτικών κλινικών και των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass