Κόντρα για παλιά χρέη ΔΕΥΑ Τεμπών

Μεταξύ του νυν και του πρώην δημάρχου Γ. Μανώλη και Κ. Κολλάτου

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2021 18:09

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Συνεχίζεται η ανταλλαγή απόψεων για παλιά χρέη της ΔΕΥΑ Τεμπών προς τη ΔΕΗ. Σήμερα τη σκυτάλη παίρνει ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης απαντώντας σε δήλωση του πρώην δημάρχου κ. Κώστα Κολλάτου:


«Δεν μας εντυπωσιάζει η έκθεση ιδεών (μία ακόμα) του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κολλάτου. Ειλικρινά δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό, όπως αυτό που διατυπώνεται από τη λαϊκή ρήση «…..ευλογώ τα γένια μου».
Κατανοούμε τον εκνευρισμό, την αγωνία, το άγχος και τις ανασφάλειες που τον διακατέχουν, αλλά έχουμε επιλέξει, ακόμη και όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, οι θέσεις μας, οι παρεμβάσεις μας, οι επιτυχίες μας, τα κακώς κείμενα που κληρονομήσαμε από την πρώην Δημοτική Αρχή, να μη μένουν στους τέσσερις τοίχους του Δημαρχείου, αλλά να δημοσιοποιούνται ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα. Έτσι θα πορευθούμε σε ολόκληρη τη θητεία μας, με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη προς τους δημότες μας.
Για τα υπόλοιπα που αναφέρει στην απάντησή του θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Αναφέρεστε στα έργα επί των ημερών σας και καλά κάνετε. Δεν έχουμε απαξιώσει την προσπάθεια κανενός και ούτε θα το πράξουμε ποτέ, αλλά δίπλα στα έργα κ. Κολλάτο σάς προκαλώ να τοποθετήσετε και τα χρέη εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήσατε και να μην βλέπετε φαντάσματα και να ψάχνεται εξιλαστήρια θύματα. Δεν είστε η μοναδική πρώην Δημοτική Αρχή που κάνατε έργα και αφήσατε ενταγμένα έργα, ΕΙΣΤΕ ΟΜΩΣ η μοναδική πρώην Δημοτική Αρχή στον νομό Λάρισας, και τολμώ να πω σε όλη τη Θεσσαλία, που αφήσατε ΧΡΕΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ και αυτό είναι πραγματικότητα και πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες. Ως προς τον ειρωνικό χαρακτηρισμό σας, ότι η χρηματοδότηση του 1.178.618,52 ευρώ ήταν αναμενόμενη και ότι δεν ανακαλύψαμε την «Αμερική», θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε, για μας ήταν αναμενόμενη και όχι διεκδικήσιμη η χρηματοδότηση, εσείς όμως γιατί δεν διεκδικήσατε το αναμενόμενο; Μήπως από ανικανότητα; Ή θέλατε να κρύψετε το πρόβλημα; Και αυτό το αναφέρουμε, διότι ποτέ δεν ενημερωθήκαμε για το υπέρογκο χρέος, ούτε το προηγούμενο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ, ούτε και εγώ κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Πρόεδρου της ΔΕΥΑΤ. Η πληροφόρηση έγινε από τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑ κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του έτους 2020 και αμέσως ξεκινήσαμε τις διαδικασίες διεκδίκησης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις του Δ. Σ. της ΔΕΥΑ αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου.
Γνωρίζετε πολύ καλά κ. Κολλάτο ότι στην πολιτική τίποτα δεν είναι αυτονόητο, δεδομένο και αναμενόμενο, όλα είναι τρόπος διεκδίκησης και εμείς αυτό κάναμε, ρισκάραμε, διεκδικήσαμε και το πετύχαμε.
Πρέπει κύριοι της πρώην Δημοτικής Αρχής να καταλάβετε ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Μας κατηγορείτε ότι τάξαμε μείωση τελών και δεν το πράξαμε στους δεκαέξι (16) μήνες της θητείας μας. Δεν το πράξαμε, γιατί όπως και εσείς αναφέρατε η ΔΕΥΑ είναι μια ανταποδοτική υπηρεσία και πρέπει τα έσοδά της να καλύπτουν τα έξοδα, γεγονός το οποίο αυτήν τη χρονική στιγμή δεν συμβαίνει και το γνωρίζετε καλά. Θέλουμε να σταθούμε, στην κατηγορία σας, στο ότι τάξαμε τα πάντα στους πάντες, ποτέ δεν τάξαμε με τον τρόπο που αναφέρεστε, καλούμαστε όμως να διαχειριστούμε δικά σας «ταξίματα» προς συλλόγους, οργανισμούς, πολίτες, στους οποίους ουδέποτε χρεώσατε τέλη άρδευσης τα εννέα (9) χρόνια της θητείας σας ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για λόγους που μόνο εσείς γνωρίζετε, αδικώντας κατάφωρα τους υπόλοιπους αρδευτές. Έτσι αντιλαμβανόσασταν τη δίκαιη τιμολογιακή πολιτική.
Δυστυχώς, κ. Κολλάτο, κοινή διαπίστωση όλων είναι πως πλέον έχετε αναγάγει την εγωιστική και ειρωνική ρητορική και αλαζονική συμπεριφορά σε σημαία της παράταξής σας. Είναι κατάντια για μία παράταξη που είχε την τιμή για εννέα (9) χρόνια να διαχειρίζεται τις τύχες του Δήμου Τεμπών.
Σας δίνουμε χέρι φιλίας και σας προτείνουμε να αλλάξετε τακτική, να αφήσετε τους εγωισμούς και να ζητήσετε έστω μία συγγνώμη από τους πολίτες που σας τίμησαν με την ψήφο τους δύο θητείες».

 

Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΑΤΟΣ
«Σας ενοχλεί όταν μιλάμε για τα έργα μας. Παραδώσαμε έναν Δήμο υπόδειγμα» είναι η ανταπάντηση στην παραπάνω απάντηση του δημάρχου Τεμπών κ. Γιώργου Μανώλη. Ο κ. Κολλάτος μιλά για «παραλήρημα» του κ. Μανώλη σημειώνοντας στην ανακοίνωση:
«Καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να διασπείρει στη Δημόσια συζήτηση το δηλητήριο της αμφιβολίας, των «εναλλακτικών γεγονότων» και της παραπληροφόρησης.
Και αυτό βέβαια δεν γίνεται τυχαία.
Αποσκοπεί να κρύψει την ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής, την αδράνειά της, την ανικανότητα διαχείρισης κρίσιμων ζητημάτων, την αδυναμία στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
Δυστυχώς διαψεύστηκαν όσοι πίστεψαν ότι πρόκειται για μια Δημοτική Αρχή με μετριοπαθές πρόσωπο.
Η αλαζονεία τους, η αυταρχικότητα - βόλεμα «κουμπάρων», «κολλητών» και ημετέρων, η είσοδος από το «παράθυρο» αρκετών με διαδικασίες που κανείς δεν γνωρίζει, το ψαλίδισμα στη δημοκρατία αποτελούν καθημερινά χαρακτηριστικά.
Πρέπει και γι’ αυτά από τους τέσσερις τοίχους του γραφείου σας να ενημερώσετε τους δημότες μας.
Συνεχίζετε όμως την προσπάθεια δημιουργίας ενός αφηγήματος ότι παραλάβατε «καμένη γη», προσπαθώντας να εντυπωσιάσετε με τα υποτιθέμενα χρέη εκατομμυρίων ευρώ.
Ακούστε κ. Μανώλη.
Σας παραδώσαμε έναν Δήμο υπόδειγμα με ελάχιστες οφειλές, αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ τα εγκεκριμένα, δημοπρατημένα και συμβασιοποιημένα έργα ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ.
Σας ενοχλεί βέβαια όταν μιλάμε για τα έργα μας αλλά τι να κάνουμε...
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας το 2011 και στην αρχή της δεκαετούς οικονομικής κρίσης παραλάβαμε οφειλές περίπου 3 εκατ. ευρώ και ταμειακό υπόλοιπο ήταν 150.000 ευρώ.
Σας παραδώσαμε τον Σεπτέμβριο του 2019 οφειλές 300.000 ευρώ και ταμειακό υπόλοιπο 1,5 εκατ. ευρώ.
Βέβαια υπάρχουν και οφειλές που δεν πρόλαβαν να τιμολογηθούν κατά τη διάρκεια της θητείας μας, τις οποίες αναγνωρίσαμε και καταβάλλουμε από τη μεριά μας κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποπληρωθούν οι προμηθευτές από τα αυξημένα διαθέσιμα που αφήσαμε στο ταμείο του Δήμου.
Εξάλλου για την πορεία των οικονομικών του Δ.Τεμπών, επικαλούμαστε τη δημοσιευθείσα έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) τον Μάρτιο του 2019, όπου κατατάσσει τον Δήμο μας στην 5η θέση πανελλαδικά στην κατηγορία (κόστος λειτουργίας του Δήμου ανά κάτοικο), ενώ σημαντική διάκριση είχε αποσπάσει στις εκτελέσεις προϋπολογισμού (δηλαδή στην αξιοπιστία του οικονομικού προγραμματισμού), όπου ο Δ. Τεμπών βρισκόταν στη 10η θέση πανελλαδικά και αναγράφονται στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου.
Επομένως όλα αυτά που αναφέρετε στο παραλήρημά σας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σε ο,τι αφορά τη ΔΕΥΑΤ, θεωρούμε ότι έχουμε απαντήσει επανειλημμένα και επαρκώς, ενώ στις αναφορές σας για μη χρέωση τελών άρδευσης και αδικίες αρδευτών αναμένουμε τις ειδικές συνεδριάσεις με τη συμμετοχή όλων των φορέων που έχετε υποσχεθεί για να τοποθετηθούμε.
Κλείνοντας να σας θυμίσουμε ότι η αποτελεσματικότητα της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής δεν κρίνεται από τις επιθετικές «ρητορικές» στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο αλλά από τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα, την πολιτική αξιοπιστία, την επαφή με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, τη δυνατότητα επηρεασμού της κοινωνικής συνείδησης καθώς και την εμπέδωση της δημοκρατίας σ’ όλες τις εκφάνσεις του δημοτικού της βίου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass