«Κανείς δεν μπορεί να προσφέρει αμισθί δημοσιογραφική εργασία»

Κατηγορηματικό όχι της Ενωσης Συντακτών σε σχετική απόφαση του δημάρχου Τεμπών - Διευκρίνιση του Γ. Μανώλη

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2021 17:11

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας εκφράζει την έκπληξη και την πλήρη διαφωνία του με την επιλογή του δημάρχου Τεμπών κ. Γ. Μανώλη να αναθέσει αρμοδιότητες επαγγελματικού δημοσιογραφικού έργου σε «αμισθί» ειδικό σύμβολο, ο οποίος είναι γιατρός!


Σε μια εποχή που οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι κατάφεραν μετά από μεγάλη προσπάθεια και πολύ κόπο να συμφωνήσουν με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών στην πρόσληψη επαγγελματιών δημοσιογράφων στις θέσεις ειδικών συμβούλων των δήμων -αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοιας-  ο Δήμος Τεμπών καταστρατηγεί στην πράξη αυτήν την προσπάθεια, αλλά και την ουσία της κυβερνητικής απόφασης.
Θεωρούμε αδιανόητο το χαρτοφυλάκιο της δημοσιογραφικής εργασίας να εφαρμόζεται από ετεροεπαγγελματίες, όσο επιτυχημένοι κι αν είναι στην κύρια δουλειά τους ή όσο δημοφιλείς κι αν νιώθουν.
Κανένας δημοσιογράφος δεν διανοείται να αντιποιηθεί την ιατρική ιδιότητα, ακόμη κι αν οι πληροφορίες του γύρω από τα ιατρικά θέματα είναι αρκετές.
Πρέπει επιτέλους να συνεννοηθούμε: Υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στη γνώση και την πληροφορία. Η γνώση σε κάνει επαγγελματία, όχι η πληροφορία!
Εκφράζουμε, επίσης τη σαφέστατη ένστασή μας στην «αμισθί» πρόσληψη του εν λόγω συμβούλου στον Δήμο Τεμπών. Το δημοσιογραφικό έργο είναι δύσκολο, απαιτητικό και πολλές φορές εξειδικευμένο. Και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι ζουν από τη δουλειά τους.
Κανείς δεν μπορεί να προσφέρει «αμισθί» δημοσιογραφική εργασία, όταν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας ολοένα και περισσότερο.
Καλούμε τον δήμαρχο Τεμπών κ. Μανώλη να αναθεωρήσει την απόφασή του, που έχει δημοσιευτεί στη «Διαύγεια». Αν ο Δήμος Τεμπών χρειάζεται να στελεχώσει γραφείο Τύπου, υπάρχουν επαρκείς επαγγελματίες του χώρου για να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες.
Είναι φυσικά απόλυτο δικαίωμα του Δημάρχου να προσλαμβάνει όποιον ο ίδιος επιθυμεί ή εμπιστεύεται σε θέση συμβούλου, ωστόσο είναι υποχρέωσή του όμως να προσλαμβάνει δημοσιογράφους όταν υπάρχει ανάγκη δημοσιογραφικού έργου, καταλήγει η ανακοίνωση τη ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
«Η απασχόληση του συγκεκριμένου συμβούλου αφορά σε ζητήματα στον επιστημονικό χώρο της Υγείας και της Αυτοδιοίκησης και όχι σε δημοσιογραφικά θέματα», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Τεμπών. Διευκρινίζοντας πως «όταν αποφασίσουμε τη σύσταση του γραφείου Τύπου, θα στελεχωθεί από επαγγελματίες δημοσιογράφους του χώρου σας». Ολόκληρη η απάντησή του, έχει ως εξής:
«Κατανοούμε την αγωνία και την προσπάθεια της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε για προάσπιση των μελών της επαγγελματιών δημοσιογράφων και δηλώνουμε ότι σεβόμαστε τον ρόλο του δημοσιογράφου σεβόμενοι κάθε επαγγελματικό δικαίωμά τους και το έχουμε αποδείξει και στην πράξη με την όλη συνεργασία μας από τα χρόνια της αντιπολίτευσης μέχρι και σήμερα από τη θέση της συμπολίτευσης. Τώρα στο διά ταύτα για το οποίο μας εγκαλείτε. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε και να δηλώσουμε ότι ουδέποτε σκεφτήκαμε να παρακάμψουμε το σεβαστό και πολύτιμο έργο του δημοσιογράφου και μάλιστα σε μια εποχή που η ανεργία κτυπάει όλο και περισσότερο το επάγγελμά του.
Να διευκρινίσουμε λοιπόν για να μην υπάρχουν σκιές και παρεξηγήσεις, ο αμισθί ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Τεμπών κος Μάριος Ξηρομερίτης αναλαμβάνει ΜΟΝΟ, και το τονίζουμε, υποστηρικτικά σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα: Ιατρικά και Αυτοδιοικητικά, χωρίς καμία φυσικά σχέση με δημοσιογραφική υπηρεσία ή εργασία. Τα καθήκοντά του ως εξειδικευμένος σύμβουλος είναι, σε ζητήματα στον επιστημονικό χώρο της Υγείας και της Αυτοδιοίκησης, την οποία έχει υπηρετήσει και συνεχίζει να υπηρετεί. Αναφορικά λοιπόν με αυτά τα εξειδικευμένα καθήκοντα και ό,τι συνεπάγεται από αυτά, αναφέρεται στην απόφαση του Δημάρχου.
Όπως γνωρίζετε, η πρόσληψη αμισθί ειδικού συμβούλου και ο τρόπος ανάθεσής του προβλέπεται στο άρθρο 11 παρ. 4 του Νόμου 4764/2020 και αυτό ακριβώς πράξαμε. Σας δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι όταν αποφασίσουμε τη σύσταση γραφείου Τύπου στον Δήμο μας, θα στελεχωθεί με επαγγελματίες δημοσιογράφους του χώρου σας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass