Ο «γολγοθάς» των φοιτητών ενόψει της εξεταστικής

ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΤΟ «ΚΟΛΠΟ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΟΥΠΟΛΕΙΣ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2021 21:02
Οι περισσότεροι επιβάτες στα τρένα που αναχωρούν  από τον Σταθμό είναι φοιτητές που επιστρέφουν  στις φοιτητικές εστίες τους, διεκδικώντας ησυχία  και συγκέντρωση ενόψει της εξεταστικής Οι περισσότεροι επιβάτες στα τρένα που αναχωρούν από τον Σταθμό είναι φοιτητές που επιστρέφουν στις φοιτητικές εστίες τους, διεκδικώντας ησυχία και συγκέντρωση ενόψει της εξεταστικής

Δοκιμασία νεύρων για τους φοιτητές, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η καθιερωμένη εξεταστική

του Ιανουαρίου, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν ανατρέψει το πρόγραμμά τους και την αγαπημένη τους καθημερινότητα. Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση οι φοιτητές. Αφενός οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην αποστολή των φοιτητικών συγγραμμάτων (βιβλίων, σημειώσεων), καθώς οι εταιρείες ταχυμεταφορών -κούριερ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αφετέρου η μη πρόβλεψη -εκ μέρους της κυβέρνησης- της ομαλής επιστροφής τους στις φοιτητουπόλεις, μιας και οι περισσότεροι επιζητούν τον δικό τους χώρο και ησυχία.
Αναφορικά με τα συγγράμματα, η παράδοση γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, θέμα που έχει απασχολήσει τη Βουλή με επερωτήσεις βουλευτών, με αποτέλεσμα κάποιες σχολές να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις του προγράμματος της εξεταστικής.
Σχετικά με την επιστροφή τους στις φοιτητουπόλεις, οι φοιτητές που πέρασαν οικογενειακά τις γιορτές και σκοπεύουν να επιστρέψουν στις μισθωμένες οικίες τους, εφαρμόζουν το κόλπο με το ιατρικό ραντεβού, το οποίο αποτελεί κοινό μυστικό και υπάρχει και η ανοχή της Πολιτείας, όπως φαίνεται. Τηλεφωνούν σε γιατρό που δραστηριοποιείται στην πόλη όπου σπουδάζουν και κλείνουν ραντεβού για εξέταση. Έτσι είναι καλυμμένοι σε πιθανό έλεγχο.
Να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο η κίνηση τόσο στον ΟΣΕ, όσο και στα ΚΤΕΛ ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την υποτονική κίνηση των προηγούμενων ημερών, γεγονός που αποδίδεται στη μετακίνηση των φοιτητών. Στον ΟΣΕ τα ημερήσια δρομολόγια είναι 2 προς Αθήνα-Θεσ\νίκη.ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Η «Ε» απευθύνθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, θέτοντας το ερώτημα «γιατί στο τελευταίο ΦΕΚ με τα έκτακτα μέτρα, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για το σύνολο των φοιτητών, παρά μόνο για όσους πρέπει να συμμετέχουν σε κλινικές ασκήσεις και για όσους σπουδάζουν σε σχολές της ελληνικής αστυνομίας και του λιμενικού». Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι δεν συντρέχουν λόγοι μετακίνησης, μιας και τα μαθήματα, αλλά και η εξεταστική γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης. Από την άλλη όσοι φοιτητές επέστρεψαν -παράτυπα- στις φοιτητουπόλεις δήλωσαν στην «Ε» ότι «δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα και δεν υπήρξε κανένας έλεγχος».
*Στην ανακοίνωση ότι η εξεταστική του τρέχοντος χειμερινού εξαμήνου θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως και όχι διά ζώσης προχώρησε, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Πρόσθεσε, δε, ότι η ηγεσία του Υπουργείου κινείται στη λογική να μη λειτουργήσουν διά ζώσης τα πανεπιστήμια μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους. Εξήγησε ακόμη ότι για το εαρινό εξάμηνο η πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει μία λύση, δηλαδή είτε διά ζώσης, είτε εξ αποστάσεως μαθήματα, αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων και των εισηγήσεων των ειδικών. Όσον αφορά τα εργαστήρια και τις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών που απαιτούν φυσική παρουσία, ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι έχει ζητηθεί από τα πανεπιστήμια να δώσουν στοιχεία στο Υπουργείο για τα εν λόγω προγράμματα, τα οποία θα κατατεθούν στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1