Λάρισα - Νίκαια με νέα οδική αρτηρία

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 2,5 ΧΛΜ.

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2021 15:06

Τη σύμβαση της μελέτης βελτίωσης της Ε.Ο. Λάρισας - Φαρσάλων στο «Τμήμα από Ισόπεδο Κόμβο

Νότιας Παράκαμψης Λάρισας έως Αρχή Παράκαμψης Νίκαιας», συνολικού προϋπολογισμού 349.928,02 ευρώ, υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κων. Αγοραστός. Το έργο προβλέπει βελτίωση των χαρακτηριστικών της κύριας οδικής αρτηρίας μήκους 2,5 χλμ., παράπλευρο οδικό δίκτυο και έναν ισόπεδο κόμβο περίπου στο μέσο της διαδρομής.
«Σήμερα υπογράφουμε μία από τις τρεις μελέτες που εκπονεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να ωριμάσει το έργο της κατασκευής του δρόμου Λάρισας – Φαρσάλων» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. «Η μελέτη αφορά το τμήμα που ξεκινά από τον κυκλικό κόμβο που έχουμε κατασκευάσει στη συμβολή της οδού Φαρσάλων με την περιφερειακή οδό Τρικάλων και ολοκληρώνεται στην παράκαμψη της Νίκαιας. Το συνολικό μήκος του δρόμου που θα μελετηθεί είναι 2,5 χλμ. και συμπεριλαμβάνει τρεις κυκλικούς κόμβους και παράπλευρο οδικό δίκτυο. Λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου που χαρακτηρίζει την περιοχή από την πυκνοκατοίκηση και τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων, εκπονούμε τη μελέτη που οδηγεί σε μια ασφαλή και λειτουργική οδική αρτηρία. Σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας μελετούμε το σύνολο του οδικού άξονα από τον κυκλικό κόμβο στη συμβολή της οδού Φαρσάλων με την περιφερειακή οδό Τρικάλων, μέχρι και τον κυκλικό κόμβο που έχουμε κατασκευάσει στην είσοδο της πόλης των Φαρσάλων. Ωριμάζουμε τις μελέτες ώστε να είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε τον συγκεκριμένο οδικό άξονα σε χρηματοδοτικό εργαλείο και να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του πολύπαθου δρόμου Λάρισας – Φαρσάλων. Καταφέραμε με σχέδιο και προγραμματισμό να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία με τρεις μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 3.056.613 ευρώ. Με στρατηγική και στόχευση προετοιμάζουμε σήμερα τη Θεσσαλία του αύριο» προσθέτει ο περιφερειάρχης.ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Στον ίδιο άξονα Ε.Ο. Λάρισας - Φαρσάλων εκπονείται ήδη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά την εκχώρηση αρμοδιότητας από τη Δ/νση Οδικών Υποδομών, η μελέτη με τίτλο «Βελτίωση της Εθν. Οδού Λάρισας - Φαρσάλων» ποσού 1.238.475,15 ευρώ, που αφορά στη μελέτη κεντρικής αρτηρίας μήκους 35 χλμ., από την αρχή Παράκαμψη Νίκαιας έως την περιφερειακή των Φαρσάλων και είναι στη φάση της δημοπρασίας πριν την υπογραφή σύμβασης η μελέτη ποσού 1.468.209,69 ευρώ, που αφορά κυρίως τη μελέτη του παράπλευρου δικτύου της Ε.Ο. Λάρισας - Φαρσάλων.
Συνολικά, για τη βελτίωση του άξονα της Ε.Ο. Λάρισας - Φαρσάλων εκπονούνται μελέτες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού 3.056.613 ευρώ, ώστε να υπάρξει δυνατότητα κατασκευής του έργου.
Η μελέτη χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λαρισαίων της Π.Ε. Λάρισας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Προβλέπεται η πλήρης μελέτη βελτίωσης της οδού με μήκος της κύριας αρτηρίας 2,5 χλμ. με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, παράπλευρο δίκτυο εκατέρωθεν και έναν ισόπεδο κόμβο περίπου στο μέσο της απόστασης.
Σε αντιστοιχία με τα κριτήρια κατάταξης των Οδών σύμφωνα με τις ΟΜΟΕ– ΛΚΟΔ, η Μελετώμενη Οδός θεωρείται «οδός μεταξύ νομών/επαρχιών, οδοί που διατρέχουν περιοχές εκτός σχεδίου (υπεραστικές) με βασική λειτουργία τη σύνδεση και με περιορισμούς στην εξυπηρέτηση παρόδιων ιδιοκτησιών» και συνεπώς κατατάσσεται στην κατηγορία Οδών ΑΙΙ. Επιλέγεται διατομή με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Με βάση τα προβλεπόμενα από τις ΟΜΟΕ και της μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΥΠΟΜΕ, προτείνεται η διατομή β2σ.
Στο πλαίσιο της μελέτης του συγκοινωνιακού έργου είναι απαραίτητη η μελέτη ενός ισόπεδου κόμβου (Ι/Κ) περίπου στο μέσο της διαδρομής σε σημείο κατάλληλο, ώστε να είναι εφικτή η σύνδεση με το παράπλευρο δίκτυο για την ασφαλέστερη και καλύτερη διοχέτευση της κυκλοφορίας που προέρχεται από τις παρακείμενες ιδιοκτησίες.
Στο εξεταζόμενο τμήμα της οδεύσεως κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή παράπλευρου δικτύου εκατέρωθεν όλης της αρτηρίας, ώστε να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και των κάθετων οδών, μήκους περίπου 5 χλμ.
Πρόκειται για οδό σύνδεσης παρόδιων ιδιοκτησιών (βιοτεχνικής και εμπορικής χρήσης), καθώς και αγροτικών εκτάσεων και συνεπώς σύμφωνα με τις ΟΜΟΕ, ανήκουν στην κατηγορία ΑΙV.
Η βελτίωση του υφιστάμενου τμήματος από Ι/Κ Νότιας Παράκαμψης Λάρισας έως Αρχή Παράκαμψης Νίκαιας που αποτελεί τμήμα της Ε.Ο. Λάρισας - Φαρσάλων χρήζει αναβάθμισης για λόγους οδικής ασφάλειας, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετήσει ταχύτερα και ασφαλέστερα τις υπερτοπικού ενδιαφέροντος κυκλοφοριακές ανάγκες της περιοχής.
Ο οδικός άξονας χαρακτηρίζεται:
α) από υψηλό αριθμό καθημερινών μετακινήσεων με σημαντικό ποσοστό βαρέων οχημάτων και
β) από έντονη παρόδια δόμηση εγκαταστάσεων εμπορικού και βιοτεχνικού χαρακτήρα με πρόσβαση στην υφιστάμενη οδό που επιβάλλει την κατασκευή παραπλεύρου δικτύου.
Με την ολοκλήρωση του έργου αυξάνεται η οδική ασφάλεια των χρηστών της οδού, αφού η κίνηση των οχημάτων και κυρίως των βαρέων, τα οποία προέρχονται από τις παρακείμενες ιδιοκτησίες, θα γίνεται με ασφάλεια, καθώς θα διοχετεύονται στην αρτηρία μέσω του παράπλευρου δικτύου και των ισόπεδων κόμβων.
Η υπάρχουσα κατάσταση της οδού δεν ανταποκρίνεται τόσο στους σημερινούς κυκλοφοριακούς φόρτους, όσο και στους νέους κανονισμούς περί μελετών οδοποιίας. Η ανάγκη συνεπώς βελτίωσης των χαρακτηριστικών της οδού είναι επιτακτική.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1