Τα «πράσινα» έργα της Θεσσαλίας επί τάπητος

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΡΕΚΑ - ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2021 15:00

Εξελίξεις τόσο στο θέμα του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας όσο και συνολικά στα

ημιτελή έργα του Αχελώου δρομολογεί η συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να έχουμε στην ηγεσία ενός κορυφαίου Υπουργείου, αυτή την κρίσιμη στιγμή, έναν Θεσσαλό. Το έργο του είναι μεγάλο και του ευχόμαστε καλή επιτυχία» δήλωσε ο περιφερειάρχης, προαναγγέλλοντας εξελίξεις «ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που δημιούργησε τόσο η αλλαγή των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας όσο και η αλλαγή του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ και την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου στη Μεσοχώρα». Στόχος Υπουργείου και Περιφέρειας είναι να βρεθεί λύση για την επανεκκίνηση του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας και την ελάφρυνση της βαριάς γραφειοκρατικής διαδικασίας ως προς την εκπλήρωση των όρων περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Στη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης συζητήθηκαν επίσης όλα τα έργα «green deal» που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα:
- Η ενεργειακή αναβάθμιση των δύο Νοσοκομείων της Λάρισας -ΓΝΛ και Πανεπιστημιακού-, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ που είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σύντομα θα κατατεθούν τα τεύχη δημοπράτησής τους.
-Τα 54 έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων, συνολικού προϋπολογισμού 45,4 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των Δικαστικών Μεγάρων σε Λάρισα και Καρδίτσα.
-Η ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας, με την εγκατάσταση 8.000 σύγχρονων φωτιστικών τύπου LED, που μειώνει κατά 79% την κατανάλωση ενέργειας και το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα κατά 10.800 τόνους ετησίως, ενώ επιπλέον οδηγεί σε εξοικονόμηση 24 εκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα 12 χρόνια.
-Το πρόγραμμα επιδότησης από 65% έως και 100% για φτωχά νοικοκυριά που θέλουν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020, με προϋπολογισμό 6,12 εκατ. ευρώ. Περισσότερα από 5.000 νοικοκυριά στη Θεσσαλία πρόκειται να ωφεληθούν, ενώ προβλέπεται ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου, της τάξης των 4.000 τόνων Ισοδύναμου CO2.
-Το πρόγραμμα Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων στις πρωτεύουσες της Θεσσαλίας, με 45 έργα συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ αλλά και οι αναπλάσεις σε οικισμούς με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων και στα νησιά των Σποράδων.
-Το έργο της ηλεκτροκίνησης του «Θεσσαλικού σιδηρόδρομου» συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, με την προαστιακή γραμμή Παλαιοφάρσαλα - Καρδίτσα - Τρίκαλα - Καλαμπάκα και τη γραμμή Λάρισα-Βόλος.
-Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EnerNETMob στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τη εγκατάσταση Σταθμών Ηλεκτρικής Φόρτισης σε Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο.
-Τα τρία μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων για την μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Οι Μονάδες Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας (Τρίκαλα-Καρδίτσα) και Λάρισας είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, ενώ η Μονάδα του Βόλου χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τέλος
-Το εμβληματικό περιβαλλοντικό έργο της λίμνης Κάρλα, που συνεχίζεται με νέο έργο άρδευσης προϋπολογισμού 16 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και έργα συντήρησης.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ARESKO 3-2-23
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1