«Μοναχική» γιορτή για τον Αγιο Αντώνιο

Στην ιστορική Μονή «Δεμεράδων» τιμήθηκε ο προστάτης της Κοκκινόγης

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2021 16:00

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
«Τον ζηλωτήν Ηλίαν τοις τρόποις μιμούμενος, τω βαπτιστή ευθείαις ταις τρίβοις επόμενος, Πάτερ Αντώνιε, της ερήμου γέγονας οικιστής, και την οικουμένην εστήριξας ευχαίς σου. Διό πρέσβευε Χριστώ των Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών».
Κάθε χρόνο, τέτοιες ημέρες, η ιστορική Ι. Μονή Αγίου Αντωνίου Κοκκινόγης Ελασσόνας (ένα ακόμα αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο της επαρχίας Ελασσόνας και της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος) γέμιζε από κόσμο και προσκυνητές, που τιμούσαν τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου που ήταν το πρότυπο των μοναχών, του «προστάτη» Αγίου της Κοκκινόγης.


Φέτος, όλα ήταν διαφορετικά, χωρίς κόσμο, μέσα στο αυστηρό πλαίσιο των προβλεπόμενων απαγορευτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Οι ντόπιοι Κοκκινογίτες και ελάχιστοι πιστοί που άναψαν ένα κερί και προσευχήθηκαν μόνοι, συγκινημένοι ευχήθηκαν σε όλο τον κόσμο υγεία, δύναμη και υπομονή για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και ζήτησαν τη βοήθεια του Αγίου τους.
Την παραμονή της γιορτής, Σάββατο το απόγευμα τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ χθες το πρωί, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Στις ιερές Ακολουθίες λειτούργησε ο εφημέριος της Κοκκινόγης ιερέας π. Χρήστος Μπαλανίκας, με «φόντο»... τις άδειες καρέκλες - στασίδια.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΗ
Η Ι. Μονή του Αγίου Αντωνίου ή «Δεμεράδων» βρίσκεται στην Κοκκινόγη Ελασσόνας. Ιδρύθηκε το 1755 και ανακαινίσθηκε το 1794 από τον ηγούμενο Διόνυσο Μπαμπαλιάρη, σύμφωνα με δύο επιγραφές που υπάρχουν, μία στον ανατολικό τοίχο και μία λίγο κάτω από τη στέγη του ναού. Αρχικά ήταν μετόχι της Μονής του Αγίου Αντωνίου «Σιάπκας» της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης και αργότερα, με σουλτανικό φιρμάνι, ανεξαρτητοποιήθηκε. Το καθολικό της Μονής σήμερα χρησιμοποιείται ως ενοριακός ναός του χωριού. Πρόκειται για Σταυροπηγιακό ίδρυμα (υπαγόταν απευθείας στο Πατριαρχείο), που στην περίοδο της ακμής του, στις αρχές του 19ου αιώνα, είχε μεγάλη κτηματική περιουσία και πολυάριθμα ζώα. H Μονή, όπως αναφέρουν και τα ερείπιά της, περιβαλλόταν περιμετρικά με διώροφες πτέρυγες και αποθηκευτικούς χώρους. Στον αύλειο χώρο σώζεται μέχρι σήμερα η θολωτή πετρόκτιστη πηγή.
Δυστυχώς, όλες οι εγκαταστάσεις του Μοναστηριού της Κοκκινόγης, κάηκαν το 1924 από απροσεξία και το 1943 από τους Γερμανούς. Σήμερα, η Μονή διαθέτει μικρό ξενώνα και διατηρείται σε καλή κατάσταση, σώζεται ο ψηλός περίβολος, καθώς και ο ναός του Μοναστηριού ο οποίος είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής και χρησιμοποιείται ως ενοριακός ναός της Κοκκινόγης για να εκκλησιάζονται οι κάτοικοι. Ο ναός όμως εσωτερικά παρόλο που σώζεται δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατέστρεψε τα πάντα στο εσωτερικό του ναού. Από την πυρκαγιά σώθηκαν μόνο η λειψανοθήκη με τμήμα της κάρας του Αγίου Αντωνίου, λείψανα άλλων Αγίων και λιγοστά ιερά κειμήλια.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν απαραίτητες αναστηλωτικές εργασίες στο ιστορικό μοναστήρι και θα συνεχιστούν.
Το μοναστήρι της Κοκκινόγης πανηγυρίζει κάθε χρόνο και την 1η Σεπτεμβρίου.

Του Γιάννη Μουκίδη
Φωτογραφίες: Δήμητρα Παδιώτη, Βασ. Αντ. Τζήκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass