«Αναγκαίο ένα νέο ξεκίνημα στον πρωτογενή τομέα!»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2021 16:22

«Εύχομαι, η αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο των αγροτών και των κτηνοτρόφων να σηματοδοτήσει και μια δυναμική επανεκκίνηση της πρωτογενούς παραγωγής, ένα νέο ξεκίνημα. Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο υπουργό που είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συνάντησης, προκειμένου, με βάση την εμπειρία μου από την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, να εκθέσω σκέψεις και προβληματισμούς για την ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την εκτενή συζήτηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με προκατόχους του υπουργούς.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η εμπειρία της πανδημίας μάς δίδαξε την ανάγκη η χώρα να επενδύσει ακόμα περισσότερο στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με εξωστρέφεια, αλλά να έχει και μια σχετική αυτάρκεια τροφίμων. Ειδικά σε κρέας είμαστε τραγικά ελλειμματικοί. Ουσιαστικά τα χρήματα που εισρέουν στη χώρα μέσω των κοινοτικών ενισχύσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους ισοδυναμούν με εκείνα που δαπανούμε για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, κυρίως κρέατος, βόειου και χοιρινού, που είμαστε τραγικά ελλειμματικοί».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα είναι η ανανέωση του γηρασμένου αγροτικού δυναμικού με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα νέων αγροτών. Γι’ αυτό, όμως, πρέπει να υπάρξει εκτός από την επιμήκυνση του χρόνου και γενναία αύξηση του «πριμ» που θα δοθεί σε κάθε αγρότη για να κάνει μια νέα αρχή.
Ο κυβερνητικός βουλευτής αναφέρθηκε επίσης «στο υψηλό κόστος παραγωγής» και εκτός από την «ανάγκη ρύθμισης για το «αγροτικό πετρέλαιο» που κατήργησε σε μία νύχτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» εστίασε «στα αρδευτικά έργα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα στρέψουν σε δυναμικές καλλιέργειες».

ΦΡΑΓΜΑ ΣΚΟΠΙΑΣ
Στο σημείο, αυτό έφερε ως παράδειγμα το φράγμα της Σκοπιάς (Παλιοδερλί), που «θα έχει πολυεπίπεδα οφέλη στην επαρχία Φαρσάλων, όπου δεν προβλέπεται να φτάσει νερό από τον Αχελώο, όταν ολοκληρωθούν τα έργα της ήπιας εκτροπής μέρους των υδάτων του στον θεσσαλικό κάμπο».  
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επέμεινε στον «εκσυγχρονισμό και την καθετοποίηση των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με στοχευμένα προγράμματα», αλλά και στην πιστοποίηση προϊόντων με εξωστρέφεια, όπως και σε κίνητρα για τη μεταποίησή τους, προκειμένου η προστιθέμενη αξία να μένει στον παραγωγό. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

ΚΟΡΟΝΟΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ…
Με αφορμή, ωστόσο, την πρόσκληση, ο Λαρισαίος βουλευτής ενημέρωσε τον κ. Λιβανό για το σύνολο των εκκρεμοτήτων που αφορούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού. Εστίασε στις καθυστερήσεις στην πληρωμή των ΠΣΕΑ του 2017 στους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και τους αμυγδαλοπαραγωγούς πέραν των Τεμπών και του Τυρνάβου, όπως επίσης και στις διαμαρτυρίες παραγωγών για τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον παγετό του περσινού Μαρτίου.
Αναφορικά με τις ενισχύσεις που δόθηκαν σε διάφορες κατηγορίες παραγωγών που επλήγησαν από την πανδημία, σημείωσε την «αδικία που υφίστανται οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς, καθώς μόνο η επιτραπέζια ελιά Καλαμών έτυχε οικονομικής στήριξης».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στήριξη που έχουν αιτηθεί οι χοιροτρόφοι, για την οποία έχει δοθεί στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία και επίκαιρη μελέτη συνεπειών από την πανδημία, αλλά και την ενίσχυση των παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass