Καμπανάκι κινδύνου για «Λάρισα στο κόκκινο»

ΧΤΥΠΑ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε» *ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΩΝ ΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ, ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΥΠΟΠΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΥ ΙΟΥ *ΕΚΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ, ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2021 20:40

Καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στη Λάρισα χτύπησε χθες ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος με δήλωσή του στην «Ε» χαρακτήρισε την κατάσταση ανησυχητική,

προειδοποιώντας πως «δεν απέχει πολύ από την ένταξή της στις κόκινες περιοχές της χώρας».

Όπως αποκάλυψε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, η Λάρισα κινείται σχεδόν οριακά στην «κόκκινη ζώνη» εξαιτίας της αύξησης κατά 10% του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και της σημαντικής αύξησης των δεικτών κατά την εξέταση των λυμάτων της πόλης.
Το τρίτο αξιοπρόσεκτο στοιχείο για την ανησυχητική κατάσταση αφορά την ύπαρξη δύο ύποπτων κρουσμάτων για εντοπισμό μετάλλαξης του κορονοϊού, τα οποία στάλθηκαν στην Ακαδημία της Αθήνας για διερεύνηση και αναμένονται τα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός μεταλλαγμένου ιού δεν είναι δυνατός στη Λάρισα, μέχρι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το εργαστήριο του κ. Χατζηχριστοδούλου να προμηθευτεί το ειδικό μηχάνημα μέσω ΕΣΠΑ, που έχει προγραμματιστεί σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό επειδή άνοιξε το λιανεμπόριο και κάποιες από τις δραστηριότητές μας, αλλά μπορεί ανά πάσα στιγμή να επανέλθει επιθετικά όπως στο δεύτερο κύμα...» τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου για να προσθέσει ότι η Λάρισα, όπως και όλη η Θεσσαλία, έχει υψηλό ιικό φορτίο αλλά πάντως χαμηλότερο συγκριτικά με τη Μαγνησία, η οποία «στο παρά ένα» γλίτωσε την ένταξή της στις «κόκκινες» περιοχές με βάση τις χθεσινές αποφάσεις της επιτροπής.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, νωρίς χθες το απόγευμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Χατζηχριστοδούλου με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, τον οποίο ενημέρωσε για τα επιδημιολογικά δεδομένα και του μετέφερε τις ανησυχίες του για την πορεία της πανδημίας.
Λίγο αργότερα, σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λαρισαίων κάνει λόγο για «μάχη» της πόλης για να μην περάσει στο «κόκκινο» και απηύθυνε έκκληση στους Λαρισαίους να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας και αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Λαρισαίων τονίζει: «Οι ενδείξεις και οι επιστημονικές πληροφορίες για την κατάσταση εξάπλωσης του κορονοϊού στην περιοχή της Λάρισας είναι ανησυχητικές.
Η πόλη δίνει μάχη για να μην περάσει στο κόκκινο. Η κατάσταση είναι οριακή.
Κάθε πισωγύρισμα θα έχει σοβαρότατες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.
Οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας μας σε συνεργασία με τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα εντατικοποιηθούν.
Καλούνται οι κάτοικοι του Δήμου Λαρισαίων να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας και αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού (μάσκα παντού, αποστάσεις, υγιεινή χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού).
Οφείλουμε όλοι και όλες να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Σε διψήφιο αριθμό κινήθηκαν τα νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (Covid-19) το τελευταίο 24ωρο στη Λάρισα, καθώς σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των 941 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, στη Λάρισα καταγράφηκαν 16 από τα 35 νέα κρούσματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στην ΠΕ Μαγνησίας καταγράφηκαν 13 κρούσματα, στην Π.Ε. Καρδίτσας 5 και στις Σποράδες ένα νέο κρούσμα.
Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν χθες οι έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) στο Στόμιο όπου σε συνολικό αριθμό 130 δειγμάτων καταγράφηκαν 6 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε 4 άνδρες και 2 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 59 έτη.

Του Δημ. Κατσανάκη

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass