Μελέτη για το φράγμα Σκοπιάς Φαρσάλων

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2021 15:00

«Είναι ευτύχημα για τη χώρα ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία με την «τρίαινα»

των κρίσεων -την πανδημία, την οικονομική κρίση ως συνέπεια των περιοριστικών μέτρων και την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας- στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσω τον πρόεδρο διεξοδικά για τα ζητήματα που απασχολούν τον κάμπο και να του εκθέσω τις απόψεις μου. Υπό τις πλέον απρόβλεπτες συνθήκες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει λύσεις και αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, κάτι που αναγνωρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί κατανόησε την πολλαπλή αξία του φράγματος Σκοπιάς Φαρσάλων και έδωσε εντολή για τη σύνταξη της απαραίτητης μελέτης». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Το υδατικό πρόβλημα του κάμπου που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής, αλλά και τα αναγκαία οδικά έργα στη Θεσσαλία, όπως και οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, και φυσικά τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο κ. Χαρακόπουλος με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Ο Θεσσαλός πολιτικός ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την ανάγκη πραγματοποίησης και μικρότερων αρδευτικών έργων, ιδιαίτερα στην επαρχία Φαρσάλων, όπου δεν προβλέπεται να φτάσει νερό από τον Αχελώο. Όπως εξήγησε, εμβληματικό έργο για τα Φάρσαλα με πολλαπλή σπουδαιότητα είναι το φράγμα στη Σκοπιά που θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων, θα αρδεύσει τον φαρσαλινό κάμπο οδηγώντας σε δυναμικές καλλιέργειες με προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία, θα αποτρέψει καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως αυτά που προκάλεσε ο «Ιανός», ενώ θα μπορούσε να παράξει και υδροηλεκτρική ενέργεια. Καθώς δεν υπάρχει επίκαιρη μελέτη, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δρομολογηθεί από το Υπουργείο Υποδομών η εκπόνηση οριστικής μελέτης για το έργο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε επί τόπου με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη, και του έδωσε την εντολή να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης.

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πρωθυπουργό για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. του βόρειου τμήματος του Ε-65 που συνδέει την ΠΑΘΕ με την Εγνατία, ολοκληρώνοντας τους δρόμους της Ανάπτυξης. Όπως είπε, τώρα μπορούμε να εστιάσουμε σε παρεμβάσεις σε σημαντικούς οδικούς άξονες που ξεπερνούν το ενδιαφέρον σε επίπεδο νομού. Με δεδομένο ότι ο δρόμος Λάρισα-Φάρσαλα πλέον έχει δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο κυβερνητικός βουλευτής αναφέρθηκε στη βελτίωση των εθνικών οδών Λάρισας-Κοζάνης και Λάρισας-Γρεβενών. Ιδιαίτερα για τον δρόμο Λάρισας-Κοζάνης οι υπάρχουσες σε εξέλιξη συμβάσεις μελετών έχουν ανατεθεί την περίοδο 2006–2009, κατά την οποία οι κανονισμοί ένταξης των έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα ήταν χαλαροί ως προς τις μελέτες σκοπιμότητας. Ωστόσο, από το 2015, οπότε τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες επιλεξιμότητας της Ε.Ε., και για να μπορέσει να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης θα πρέπει να επιδιωχθεί η υποβάθμιση των χαρακτηριστικών των τεχνικών λύσεων (μείωση διατομών, εξορθολογισμός χαράξεων) στην κατεύθυνση της διατήρησης της υφιστάμενης περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η λύση αυτή συνεπάγεται, όμως, εκ νέου αναγκαιότητα εκπόνησης τροποποιητικών μελετών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Λαρισαίο βουλευτή να συζητήσει διεξοδικά το θέμα για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης με τον υπουργό Υποδομών, κ. Κώστα Καραμανλή.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε εκτενή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό για την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα και την ανάγκη να υπάρξει εξειδίκευση με συγκεκριμένα μέτρα από το ΥΠΑΑΤ των προτάσεων που διατυπώνονται στην Έκθεση Πισσαρίδη για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Εξέφρασε την ικανοποίηση των αγροτών για τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των ζημιών από τον «Ιανό», προσθέτοντας ότι ζητούν αντίστοιχες διαδικασίες να υπάρχουν και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ο οποίος για πρώτη φορά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη λαμβάνει την επιχορήγηση που προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ελπίζουμε η ψηφιοποίηση στην εκτιμητική διαδικασία να συμβάλει στην ταχύτερη αποζημίωση των αγροτών, καθώς, δυστυχώς, υπάρχουν αμυγδαλοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί που δεν έχουν λάβει ακόμη τα ΠΣΕΑ του 2017. Ζήτησε, επίσης, από τον Πρωθυπουργό να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για το υψηλό ενεργειακό κόστος των αγροτών μετά την κατάργηση από την προηγούμενη κυβέρνηση του αγροτικού πετρελαίου.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ Ε.Σ.Υ. ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Λαρισαίος βουλευτής, αναφερόμενος στην πανδημία, την ένταση της οποίας έζησαν τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας ζήτησε την ενίσχυσή τους με μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού και την έμπρακτη επιβράβευση των υγειονομικών που δίνουν μάχη με τον Covid-19. Όπως υπογράμμισε, η έως τώρα στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η εμπιστοσύνη στον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας κατέρριψαν ιδεολογήματα και στερεότυπα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η κοινωνική ευαισθησία δεν είναι μονοπώλιο κανενός, αλλά επιβεβαιώνεται με έργα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
CAREER DAYS LINDOS

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1