Η κλιματική αλλαγή απειλή και για τα μνημεία

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - Ο Γ. ΚΡΕΜΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2021 15:07

Στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας που η Ελλάδα ανέλαβε το 2019 για την

προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η χώρα μας παρουσίασε, στο Climate Action Summit 2019, την πρόταση «Addressing climate change impacts on cultural and natural heritage». Υπενθυμίζεται ότι η ανωτέρω πρόταση, έλαβε την επίσημη στήριξη του Γενικού Γραμματέα Η.Ε., της UNESCO, του World Meteorological Organization (WMO), του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και περισσοτέρων των 100 κρατών - μελών του ΟΗΕ.
Από τα τέλη του παρελθόντος έτους, στην Ελλάδα φιλοξενείται η Γραμματεία του Flexible Mechanism, ενός ευέλικτου μηχανισμού που δημιουργήθηκε για την παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης της ανωτέρω πρότασης. Ο Flexible Mechanism αποτελείται από εκπροσώπους της Ελλάδας, της UNESCO και του WMO και στοχεύει, εκτός από την καταγραφή της προόδου της πρωτοβουλίας, και στον συντονισμό, με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, των ήδη υφισταμένων διαύλων για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Tην Ελλάδα εκπροσωπεί ο σύμβουλος του κ. Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, κ. Γεώργιος Κρεμλής, την UNESCO η δ/ντρια Πολιτιστικών Πολιτικών και Ανάπτυξης του Οργανισμού, κα Paola Leoncini-Bartoli, και τον WMO ο director of Science and Innovation και chief scientist, καθηγητής κ. Jürg Luterbacher. Ο ανωτέρω μηχανισμός, χωρίς να θεσμοθετεί νέο διεθνές όργανο, μεριμνά επίσης για την εφαρμογή των επιμέρους δράσεων που αναφέρονται στην ελληνική πρόταση, στους τομείς της επιστημονικής έρευνας, της διοίκησης/διαχείρισης και της εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις χώρες και τους διεθνείς Οργανισμούς που τη στηρίζουν.
Επιπλέον η Ελλάδα, συνεπής στις εξαγγελίες της, συνέστησε σε εθνικό επίπεδο, με Απόφαση του κ. Πρωθυπουργού, συντονιστικό όργανο (Coordination Unit) προς υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του έργου του Flexible Mechanism, στο οποίο προβλέπεται και η συμμετοχή επιτελικών στελεχών των κρατών/οργανισμών που έχουν στηρίξει την ελληνική πρόταση, όπως αυτή κατετέθη στον ΟΗΕ. Επικεφαλής της Coordination Unit, που στεγάζεται στην Ακαδημία Αθηνών, έχει οριστεί ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Flexible Mechanism, κ. Γεώργιος Κρεμλής.
Στην Coordination Unit μετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες με εξειδίκευση στο αντικείμενο της ελληνικής πρωτοβουλίας, όπως ο εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, ακαδημαϊκός-καθ. Χρ. Ζερεφός, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κλιματικών Μεταβολών, ακαδημαϊκός-καθ. Κ. Συνολάκης, ο καθ. κ. Κ. Καρτάλης, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού για την Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτιστική Κληρονομιά, επιτελικά στελέχη συναρμοδίων Υπουργείων, καθώς και διεθνών Φορέων και Οργανισμών.
Στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας (www.ccich.gr) έχουν αναρτηθεί πλείονα στοιχεία για την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί προς την κατεύθυνση υλοποίησης της ελληνικής πρωτοβουλίας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1